Panduan Tempat Letak Kenderaan Murah di Malaysia: Kuil Sri Maha Mariamman/Pasar Jalan Petaling

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 1 Jul 2022

(Kredit Foto: PPS)

Dalam Panduan Tempat Letak Kenderaan Popular Malaysia Motorist edisi minggu ini, kami akan menginap di Kuala Lumpur, kali ini menuju ke arah selatan dari Menara Berkembar ke kawasan Pasar Seni di mana Kuil Mahamariamman dan Pasar Jalan Petaling berada.

Kawasan ini adalah sesuatu tempat popular yang menawarkan pengunjung peluang untuk menyaksikan pemandangan indah kuil Hindu tertua di KL sebelum menuju ke Pasar Jalan Petaling untuk tawar-menawar harga pelbagai barang yang ada. Selain itu, tarikan utama lain seperti Masjid Negara Malaysia dan Stadium Negara tidak terlalu jauh dari kawasan itu.

Isu dengan dua lokasi yang dinyatakan di atas ialah ia tidak dibina untuk menampung jumlah lalu lintas kenderaan yang besar dan ia biasanya terletak di sepanjang jalan yang sempit. Tempat letak kereta boleh menjadi agak menyusahkan tetapi jangan risau, di situlah panduan ini berguna!

Tempat Letak Kereta Jalanan

Terdapat lot tepi jalan di kawasan itu, yang paling hampir terletak di 114 Jalan Petaling tetapi kapasitinya agak terhad dan ia mempunyai tempoh parkir maksimum hanya dua jam. Walau bagaimanapun, tiada sebarang sekatan masa mahupun tambang letak kereta jika anda meletak kenderaan di luar waktu bercaj 7.30 pagi hingga 6.00 petang dan pada hari cuti umum. Tempat letak kereta di jalanan sudah tentu masih terdedah kepada nuansa tempat letak kereta berganda dan waktu letak kereta percuma bukanlah satu nilai tambah apabila anda menganggap kerumitan cuba mencari lot sebenar kerana ia adalah terhad.

Tempat Letak Kereta Berpagar

(Kredit Foto: irent365)

Berkenaan dengan tempat letak kereta, terdapat beberapa pilihan yang tersedia. Tempat letak kereta di 198 Jalan Tun H S Lee berdekatan dan adanya 80 tempat tersedia tetapi pada harga RM2.50 untuk setiap 30 minit, kami tidak akan mengesyorkannya. Terdapat banyak alternatif lain yang lebih murah di sekitar, salah satunya ialah tempat letak kereta berkapasiti 50 kereta di Jalan Sultan yang mengenakan kadar rata yang agak rendah iaitu RM3 sejam.

Jika anda hanya melawat kuil, anda mungkin ingin meletakkan kereta anda di Bangunan Mariamman bersebelahan yang mengenakan caj hanya RM2 sejam, namun ia tidak dibuka sepanjang hari jadi sila ambil perhatian waktu operasinya! Begitu juga, jika anda bercadang untuk melawat Pasar Besar sahaja, anda boleh memutuskan untuk meletak kereta di tempat letak kereta yang ditetapkan yang mengenakan bayaran RM3 untuk jam pertama dan RM2 untuk setiap jam selepas itu. Semak pilihan lain di bawah!

Lokasi
Alamat
Masa Untuk Berjalan (Minit)
Harga
Jumlah Lot
114 Jalan PetalingDewan Bandaraya Kuala Lumpur
114 Jalan Petaling City Centre
50000 Kuala Lumpur
7Isnin-Sabtu 07:30 - 18:00
1 Jam: RM1.50
2 Jam: RM4.00
Masa lain termasuk cuti umum: Percuma
Maksimum 2 jam
-
Jalan SultanJalan Sultan
Kuala Lumpur City Centre
50000 Kuala Lumpur
3Setiap Jam: RM3.0050
Bangunan MariammanPotenza Car Parks Sdn Bhd
Bangunan Mariamman
80, Lorong Bandar 21
Kuala Lumpur City Centre
7Isnin-Ahad 08:00 - 22:00
Setiap Jam: RM2.00
-
Central MarketCentral Market Sdn Bhd
Central Market
Jalan Hang Kasturi
Kuala Lumpur City Centre
50050 Kuala Lumpur
7Isnin-Ahad 07:00 - 17:00
Jam Pertama: RM3.00
Setiap Jam Tambahan: RM2.00

Isnin-Ahad 17:00 - 07:00
Kadar Rata: RM5:00
140
Jalan Tun Tan Siew TinJalan Tun Tan Siew Tin
Kuala Lumpur City Centre
50050 Kuala Lumpur
6Isnin-Ahad
Jam Pertama: RM3.00
Jam Tambahan: RM1.50
80
Menara MaybankSecure Parking Corporation Sdn Bhd
Menara Maybank
100, Jalan Tun Perak
Bukit Bintang
50050 Kuala Lumpur
9Isnin-Ahad
Jam Pertama: RM2.00
Jam Tambahan: RM3.00
1565


Seperti biasa apabila membuat keputusan tentang tempat untuk meletakkan kereta anda, cuba rancang hari anda supaya anda boleh memilih lot dengan jarak dan masa harga yang paling sesuai untuk anda! Tarikan pelancong atau destinasi popular manakah yang patut kita bincangkan seterusnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Owner's Guide Vol 2: Tyres

0 Comments