Janji Jenama

Penyelesaian Pintar
Buat Kaum Pemandu

Kisah Pengasas
dan Pencapaian Kami

Motorist, yang beribu pejabat di Singapura, diasaskan pada 2015, selepas pengasas kami Damian Sia cuba menjual keretanya sendiri. Sebagai penjual kali pertama, dia menemui banyak tawaran yang tidak munasabah daripada pembeli yang tidak beretika yang cuba mengambil kesempatan daripada pengalamannya yang kurang. Dia juga tidak pasti mengenai proses penjualan dan pemindahan kenderaan, kerana terdapat beberapa dokumen yang perlu diserahkan. Selepas pengalaman ini, Damian memutuskan bahawa dia ingin membantu rakan pemandu yang juga baru dalam dunia transaksi kenderaan. Dia akhirnya menghasilkan idea platform pihak ketiga yang boleh dipercayai di mana pemilik kereta boleh berhubung dengan pembeli yang bertauliah dan tulen, dan mencari bantuan profesional untuk sebarang keraguan yang mereka ada.

Maka lahirlah Motorist. Sehingga kini, Motorist telah membantu 789,000 pemandu dan menyelesaikan RM3,501,000,000 dalam transaksi kenderaan dengan selamat dan berjaya. Syarikat itu juga telah berkembang daripada pasukan berjumlah seorang sahaja hingga sebuah syarikat yang sibuk dengan lebih 90 pekerja. Pada 2018, Motorist memutuskan untuk menetapkan sasarannya untuk berkembang ke pasaran APAC, bermula dengan Malaysia dan diikuti oleh Thailand pada 2022. Syarikat itu juga akan menjalankan operasinya melangkaui transaksi kenderaan, dan mula menumpukan kepada keperluan pemandu.

Motorist kini merupakan platform 'AutoConcierge' yang komprehensif dan bukan sahaja membantu pemandu dengan transaksi kenderaan, tetapi juga membantu mereka menguruskan semua aspek pemilikan kenderaan dengan mudah. Bermulanya hanya titikan idea yang ringkas, Motorist kini berubah menjadi sebuah syarikat yang memudahkan kehidupan setiap pemandu.

789,000

Pemandu Berpuasan Hati

RM3,501,000,000

Pendapatan Transaksi Kenderaan

2,200

Pengedar Automotif Bertauliah

Visi

Untuk menjadi platform utama anda untuk semua perkara berkaitan kenderaan.

Misi

Permudahkan pemilikan kenderaan untuk orang ramai dengan mencipta ekosistem alatan dan perkhidmatan pintar yang membolehkan pemilik kereta mengurus kenderaan mereka dengan lebih baik.

Anugerah

Spirit of Enterprise Logo

Spirit of Enterprise (SOE) Neo Start-up Award 2018

Singapore SME 500 Logo

Singapore SME 500 Award 2020 - 2021

Nilai Teras Kami

Pintar

Kami percaya bahawa dalam memudahkan kehidupan pelanggan kami, akan sentiasa ada cara yang lebih bijak untuk melakukan sesuatu.

Komitmen

Kami mengandungi individu-individu yang sangat komited dan sentiasa bekerja keras untuk menunaikan janji kami kepada pelanggan kami. Kami juga komited untuk mendengar sesiapun yang mempunyai idea tentang cara kami boleh menambah baik.

Perkhidmatan

Kami komited untuk memberikan perkhidmatan pelanggan yang unggul bertujuan untuk menjadikan pemilikan kenderaan lebih mudah dan tanpa kerumitan.

Kecekapan

Kami mahu memastikan tugas dijalankan dengan mudah dan berkesan. Kami tidak mahu melakukan perkara yang tidak masuk akal. Kami ingin mencari jalan pintas berulang untuk memudahkan kehidupan pelanggan dan kami.

Kualiti

Kami suka produk dan perkhidmatan yang berkualiti, kami tahu kualiti apabila kami mengalaminya. Kami bekerja tanpa jemu untuk kekal sebagai sebuah syarikat yang diiktiraf untuk kualiti kami.

Pertumbuhan

Tiada siapa yang sempurna, tetapi kami tahu semua orang boleh menjadi lebih baik. Kami membantu satu sama lain untuk berkembang dan bertambah baik.

Kredibiliti

Syarikat kami lahir daripada pengalaman pengasas kami dengan industri dan amalan buruknya. Kami mahu membina sebuah syarikat untuk motorists demi Motorist; sebuah syarikat yang boleh dipercayai oleh para pemandu.

Ketangkasan

Kami mahu mencabar 'status quo', kami tahu bahawa untuk kami menjadi relevan, kami mesti sentiasa menyemak cara kami melihat dan melakukan sesuatu.

Pencapaian Utama Kami

2015

Jun
Pengasasan Motorist

2016

Apr
Kenderaan bernilai USD$10 juta dijual

2018

Jul
Kenderaan bernilai USD$100 juta dijual
Aug
Pelancaran Motorist Malaysia

2019

Mar
Pelancaran Rasmi Aplikasi Motorist

2021

Feb
100k pengguna aplikasi Motorist
Sep
USD$1.2 juta diperoleh dalam pembiayaan benih

2022

Jan
Pelancaran Motorist Thailand

Inilah apa Chan Chun Hoong dan 630 pemandu berbahagia kami berkata tentang kita perkhidmatan!

☆☆☆☆☆☆ Kenderaan(2926) telah dijual untuk seorang rakan. Dia telah mencuba pelbagai pengedar kereta terpakai tetapi tidak mengikut citarasanya. Saya mengambil inisiatif apabila saya terjumpa iklan syarikat anda. Bli saya, terlupa di mana. Bagaimanapun, saya sangat gembira mengenali anda semua. Kerja yang bagus dan sangat profesional dalam semua urusan anda. Terima kasih banyak - banyak.

Rizaidi

Jeff Boon

Calvin

Yukki Chang

Nik

Chan Chun Hoong

Ken Heng

Jason

Kami ditampilkan di