Mengapa Saya Memerlukan Dashcam dan Mana Satu Patut Saya Dapatkan di tahun 2022?

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Unsplash)

Pada zaman ini, kamera papan pemuka atau kamera pemuka telah menjadi kehadiran penting dalam kenderaan. Ia amat berguna dan ketenangan fikiran yang diberikannya tidak ternilai.

Perkara yang sangat mengecewakan adalah apabila anda dianiaya di jalan raya dan tidak mempunyai bukti untuk meminta pihak lain bertanggungjawab terhadapnya. Ia menjadi lebih buruk apabila pelakunya berdegil enggan mengakui kesalahan mereka yang terang-terangan dan hujah-hujah yang timbul boleh menjadi sangat remeh.

Kelemahan daripada mendapatkan kamera pemuka termasuk ia menjadi gangguan kepada pemandu dan kos untuk mendapatkannya tetapi terganggu oleh skrin sekecil itu kedengaran lebih seperti masalah 'anda' dan kamera pemuka kualiti yang baik adalah berpatutan seperti biasa pada hari ini.

Kebaikan jauh mengatasi keburukan dalam pertikaian di jalan raya, tiket laju yang tidak elok dan kerosakan pada kenderaan anda yang diletakkan antara isu yang boleh disegerakan kepada penyelesaian apabila anda mempunyai kamera pemuka dalam kenderaan anda.

Lalu, kamera pemuka mana satu yang perlu anda dapatkan? Dengan kehadirannya yang semakin meningkat di dalam kenderaan di seluruh Malaysia, pasaran untuknya pastinya luas. Ini adalah beberapa perkara yang perlu anda ambil kira:

Resolusi dan Kadar Bingkai

(Kredit Foto: Unsplash)

Bayangkan kekecewaan anda apabila terlibat dalam langgar lari hanya untuk menyedari bahawa kamera pemuka anda hanya menangkap rakaman kabur plat lesen kereta. Pastikan kamera pemuka yang anda beli mempunyai resolusi sekurang-kurangnya 1080p dan kadar bingkai 30 fps. Sudah tentu, jika anda boleh mendapatkan sesuatu dengan resolusi dan kadar bingkai yang lebih tinggi, teruskan! Ini membawa kita ke titik seterusnya…

Memori

(Kredit Foto: Unsplash)

Kamera pemuka biasanya berjalan apabila kenderaan anda beroperasi jadi ia memerlukan jumlah memori yang baik. Apabila ia kehabisan memori, apa yang berlaku adalah kamera pemuka akan memadam dan menulis ganti rakaman lama. Jumlah memori yang anda ada akan menentukan jumlah rakaman sandaran yang anda akan ada pada kad anda sebelum ini berlaku. Perlu diingat bahawa peleraian dan kadar bingkai yang lebih tinggi akan menggunakan lebih banyak ruang jadi dapatkan memori yang mencukupi untuk memenuhi keperluan anda!

Ciri-Ciri

(Kredit Foto: Unsplash)

Penjejakan GPS, sambungan wayarles dan rakaman audio hanyalah beberapa ciri tambahan yang boleh didapati dalam kamera pemuka hari ini. Sesetengah mungkin lebih berguna daripada yang lain; jika anda memandu teksi atau kenderaan sewa persendirian sebagai contoh, anda mungkin ingin mencari kamera pemuka dengan rakaman audio sekiranya terdapat sebarang masalah dengan penumpang. Pilih ciri mengikut keperluan anda!

Berikut adalah beberapa cadangan kami!

70mai Dashcam Pro Plus+ A500S RM345

(Kredit Foto: Product Nation)

70mai merupakan salah satu jenama dashcam paling popular di Malaysia kerana kebolehpercayaan dan kemampuannya. A500s adalah antara produknya yang lebih popular yang menawarkan resolusi kamera hadapan 1944p dan medan pandangan 140 darjah. Ia juga mempunyai banyak ciri berguna seperti Advanced Driver-Assistance System (ADAS) dan pengawasan tempat letak kereta 24 jam jika anda mendapatkan kit perkakasan.

DDPai Malaysia Dash Cam Mini RM159

(Kredit Foto: DDPai)

DDPai adalah satu lagi jenama terkenal di Malaysia dan Dash Cam Mini adalah salah satu produk mereka yang lebih murah tetapi ia masih berjaya mengekalkan sejumlah ciri yang baik seperti kanta boleh putar 330 darjah untuk pilihan merakam bahagian dalam kereta juga. Ia mempunyai penglihatan malam dan kamera resolusi 1080pnya adalah seperti yang dinyatakan di atas, mencukupi untuk tujuannya.

DDPai Dash Cam Mola N3 RM239

(Kredit Foto: DDPai)

Mola N3 adalah satu lagi produk DDPai yang sangat baik. Ia lebih mahal daripada Dash Cam Mini tetapi untuk alasan yang baik! Ia menawarkan semua yang anda boleh dapatkan dalam Mini tetapi dengan kamera resolusi 2k UHD yang lebih baik serta ciri ADAS dan GPS sambil mengekalkan titik harga yang berpatutan.

Ambil kira faktor-faktor di atas dan memilih kamera pemuka yang juga sesuai dengan bajet anda. Anda sudah tentu boleh memilih kamera pemuka yang lebih mahal tetapi kami rasa ini adalah pilihan yang bernilai untuk wang yang boleh anda pertimbangkan! Dash cam atau tiada dash cam, sentiasa kekal selamat di jalan raya!


Saya mahu mendapatkan pelan insurans yang paling berpatutan dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Choosing the Right Car Insurance Plan for You

0 Comments