Panduan Pemandu untuk memperbaharui lesen memandu dalam talian

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 7 May 2024

Di Malaysia, setiap lesen memandu dikeluarkan dengan tarikh luput, dan adalah tanggungjawab anda untuk memastikan pembaruan tepat pada masanya untuk mengelakkan sebarang komplikasi.

Syukurlah, selain daripada kaedah pembaruan konvensional di pejabat pos atau pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), anda mempunyai pilihan pembaruan dalam talian melalui platform seperti Aplikasi MyJPJ.

Bermula dari 1 Februari 2024, rakyat Malaysia mempunyai kemudahan untuk memperbaharui lesen memandu mereka melalui aplikasi MyJPJ Jabatan Pengangkutan Jalan.

Menteri Pengangkutan YB Anthony Loke telah mengumumkan insentif istimewa bagi mereka yang memilih lesen memandu digital, dikenali sebagai e-Lesen Memandu Malaysia (e-LMM). Semasa pembaruan, pengguna lesen digital ini akan menerima rebat sebanyak RM5.00. Tawaran ini terpakai sehingga 31 Disember 2024.

Selain itu, terdapat perkembangan baru yang membolehkan pengguna jalan raya untuk memandu tanpa perlu membawa salinan fizikal lesen memandu dan cukai jalan. Bermula 10 Februari 2023, pemilik kenderaan persendirian Malaysia boleh menggunakan Portal Awam JPJ atau aplikasi telefon MyJPJ untuk menyampaikan Cukai Jalan Digital (e-LKM) dan Lesen Memandu Digital (e-LMM) mereka. Malah, tangkapan skrin maklumat dalam talian mereka sudah cukup, dan semua maklumat ini boleh diakses dan disahkan secara dalam talian oleh pihak berkuasa.

Bagaimana untuk memperbaharui Lesen di MySIKAP:

Log masuk atau Daftar: Jika anda sudah mempunyai akaun, log masuk dengan ID Pengguna anda. Jika tidak, anda perlu mendaftar satu.

Akses Maklumat Lesen: Setelah log masuk, cari dan pilih “Lesen Memandu” pada tab utama. Kemudian, klik “Maklumat Lesen” di bawahnya.

Pilih Jenis Lesen: Dalam senarai drop-down “Jenis Lesen”, pilih jenis lesen anda dari pilihan yang tersedia.

Lihat Maklumat Lesen: Selepas memilih jenis lesen anda, gambar lesen memandu anda akan dipaparkan, menunjukkan semua maklumat yang relevan termasuk tarikh luput.

Bagaimana untuk memperbaharui Lesen di Aplikasi MyEG:

 Log masuk atau Daftar: Lawati laman web MyEG dan klik butang “Log Masuk” jika anda sudah mempunyai akaun. Jika tidak, klik butang “Daftar Sekarang” untuk membuat akaun baru.

Berikan Maklumat: Isi semua maklumat yang diperlukan untuk log masuk atau mendaftar akaun baru.

Akses Pembaharuan Lesen: Selepas log masuk atau mendaftar, cari dan klik butang “Pembaruan Lesen Memandu”.

Masukkan Maklumat: Isi semua maklumat yang diperlukan untuk proses pembaharuan lesen. Pastikan anda memberikan maklumat yang tepat.

Pilih Kaedah Pembayaran: Pilih kaedah pembayaran yang anda sukai dari pilihan yang disediakan.

Selesaikan Pembayaran: Teruskan untuk menyelesaikan proses pembayaran seperti yang dipilih.

Penghantaran Lesen Baharu: Selepas pembayaran berjaya, MyEG akan menghantar lesen memandu baharu anda ke alamat yang diberikan semasa proses pembaharuan.

Berapakah Kos Untuk Memperbaharui Lesen Memandu Anda di Malaysia?

Berikut adalah perincian yuran pembaharuan untuk lesen memandu di Malaysia:

  • Lesen kelas A atau A1: RM2 setahun.
  • Lesen kelas B2, B, dan C: RM20 setahun.
  • Lesen kelas D (lesen memandu kenderaan) dan ke atas RM30 setahun.

Yuran ini dikenakan setiap tahun bagi kelas lesen yang berkenaan.

Berikut adalah harga pembaharuan lesen memandu kelas D di Malaysia di bawah:

Validity Period
Price for Renewing a Car Driving License (D Class)
 1 Year
RM30
2 Years
RM60
3 Years
RM90
4 Years
RM120
5 Years
RM150
6 Years
RM180
7 Years
RM210
8 Years
RM240
9 Years
RM270
10 years 
RM270 (Discounted)

RM30 diskaun atau potongan 10% akan diberikan kepada mereka yang memilih untuk pembaharuan lesen selama 10 tahun.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: The economics of electric vehicles vs. petrol cars in Malaysia

0 Comments