Apa Anda Perlu Memerhatikan Sebelum Memandu dari Malaysia ke Singapura

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 15 Feb 2022

woodlands causeway checkpoint(Kredit Foto: TODAY)

Ingin memandu ke Singapura? Berikut ialah beberapa perkara yang perlu diambil perhatian untuk memastikan perjalanan anda ke titik merah kecil lancar dan bebas keributan.

Pusat pemeriksaan antara Malaysia dan Singapura dikatakan antara yang paling sibuk di dunia. Ia dilaporkan bahawa sebanyak 300,000 orang yang melintas setiap hari, perkara terakhir yang mungkin anda mahukan ialah salah seorang daripada mereka yang menahan semua orang dalam barisan kenderaan atas satu perkara kecil.

Untuk mengelakkannya, berikut adalah beberapa keperluan yang perlu diambil perhatian.


Sebelum Memandu ke Singapura

Autopass card singapore

(Kredit Foto: LTA)

Untuk memandu kereta atau motosikal berdaftar Malaysia ke Singapura, anda mesti menjadi pelawat sosial atau memegang Pas Kerja Singapura. Bagi yang pertama, anda mesti mempunyai sijil insurans yang sah untuk memandu kenderaan di jalan raya Singapura, dan memegang Kad Autopass yang sah.

Jikalau anda memegang Pas Kerja, anda mesti menetap secara tetap di luar Singapura, mempunyai sijil insurans yang sah untuk memandu kenderaan di jalan raya Singapura, memastikan kenderaan itu didaftarkan atas nama anda, memastikan kenderaan itu disimpan atau digunakan di luar Singapura sekurang-kurangnya enam jam setiap hari dan anda perlu memohon dan membeli Kad Autopass yang sah.

Dua daripada item paling penting untuk diperoleh untuk memandu di Singapura ialah Kad Autopass dan insurans yang sah.

Kad Autopass digunakan untuk merekodkan kemasukan kenderaan anda ke Singapura dan untuk menyeselesaikanr semua bayaran masuk dan keluar apabila anda memandu keluar dari Singapura. Sila ambil perhatian bahawa kad Autopass anda (yang tidak boleh dipindah milik) dikaitkan terus dengan tarikh tamat tempoh kenderaan dan insurans anda. Ini bermakna anda tidak boleh menggunakan kad Autopass dari kenderaan lain. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang kad Autopass dan untuk memohon kad tersebut.

Anda harus mempunyai insurans yang sah untuk memandu kenderaan anda di Singapura. Jika anda baru sahaja membeli perlindungan insurans motor baharu, anda perlu mengemas kini tarikh luput insurans anda dalam Kad Autopass anda di pejabat LTA yang terletak di Pusat Pemeriksaan Tuas dan Woodlands untuk mengelakkan kesilapan kad semasa memasuki Singapura.


Memasuki Singapura

Terdapat dua pusat pemeriksaan darat yang menghubungkan Malaysia dan Singapura yang boleh digunakan oleh kenderaan, iaitu Pusat Pemeriksaan Tuas dan Woodlands.

Apabila melalui imigresen di sebelah Singapura, anda perlu memasukkan Kad Autopass ke dalam pembaca di gerai imigresen untuk mengesahkan kemasukan anda. Yuran masuk dan keluar anda akan dibayar apabila anda keluar dari Singapura.

Kenderaan Malaysia dibenarkan berada di Singapura selama maksimum 14 hari setiap kemasukan, atau sehingga tamat tempoh insurans kenderaan anda, yang mana lebih awal. Sekiranya anda perlu melanjutkan penginapan anda, anda boleh memohon lanjutan penginapan dengan membawa kenderaan anda, Kad Autopass, Kad pendaftaran Kenderaan, Sijil Insurans dan Wang Tunai untuk pembayaran ke Pusat Khidmat Pelanggan LTA di 10 Sin Ming Drive.


Berpandu di Singapura

erp gantry singapore(Kredit Foto: Straits Times)

Semasa memandu di Singapura, kemungkinan besar anda akan menemui gantri Electronic Road Pricing (ERP) di mana anda perlu membayar yuran semasa waktu operasi gantri.

Untuk kereta berdaftar Malaysia, pemandu mereka boleh membayar yuran tetap sebanyak RM15 (S$5) setiap hari untuk menggunakan jalan berharga ERP semasa waktu operasi ERP, tanpa mengira bilangan kali anda melalui gantri ERP. Yuran tetap ini akan ditolak daripada Kad Autopass anda apabila anda keluar dari Singapura.

Pilihan lain termasuk menyewa IU sementara di Tuas atau Pusat Pemeriksaan Woodlands untuk membayar caj ERP anda, atau memasang IU secara kekal di dalam kereta anda dengan melawati mana-mana Pusat Servis IU yang dibenarkan (klik di sini untuk senarai pusat).

Sewa IU berharga RM15.66 (S$5.15) sehari dengan tempoh sewaan antara dua hari dan dua minggu. Anda juga perlu membayar deposit yang boleh dikembalikan sebanyak RM378.94 ($124.65). Untuk menggunakan IU, anda perlu memasukkan kad nilai tersimpan seperti NETS CashCard, EZ-Link CEPAS Card atau NETS FlashPay CEPAS Card.


Apabila Meninggalkan Singapura

Apabila anda meninggalkan Singapura, pastikan anda mempunyai nilai yang mencukupi dalam Kad Autopass anda untuk membayar semua yuran yang ditanggung sepanjang penginapan anda di Singapura. Di gerai imigresen, anda perlu memasukkan Kad Autopass anda ke dalam pembaca kad untuk membayar beberapa yuran yang berbeza.

Anda tidak perlu membayar Tol Masuk jika anda memandu masuk melalui Pusat Pemeriksaan Woodlands, sedangkan ia adalah RM7.60 ($2.50) untuk waktu puncak antara 5 pagi hingga 10 pagi dan 3 petang hingga 11 malam, dan $1.30 untuk waktu luar puncak antara 11 malam hingga 5 pagi dan 10 pagi hingga 3 petang.

Bayaran lain yang mungkin perlu anda bayar adalah Permit Masuk Kenderaan (VEP). Ia telah diketepikan untuk 10 hari pertama, selepas itu anda perlu membayar VEP setiap tahun kalendar, dan RM106.40 ($35) setiap hari berikutnya kereta anda berada di Singapura selepas itu.

Anda tidak perlu membayar VEP pada hari Sabtu, Ahad, Cuti Umum Singapura, jika anda memasuki Singapura dari pukul 5 petang dan bertolak pada pukul 2 pagi keesokan harinya dan semasa cuti sekolah Jun dan Disember Singapura, jika anda memasuki Singapura dari pukul 12 malam dan bertolak pada pukul 2 pagi, hari berikutnya.

Caj lain termasuk Caj Jalan Timbal Balik, iaitu RM19.46 (S$6.40) setiap penyertaan, dan caj ERP (jika anda memilih untuk membayar yuran ERP tetap) iaitu RM15.20 (S$5) sehari.


Akhir sekali, sila patuhi semua peraturan lalu lintas dan memandu dengan selamat di jalan raya!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Ask Yourself These 6 Questions to Better Preserve Your Car’s Value

0 Comments