Apa Anda Perlu Memperhatikan Sebelum Memandu dari Malaysia ke Thailand

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 15 Feb 2022

Bukit Kayu Hitam crossing malaysia thailand(Kredit Foto: My News Hub)

Ingin memandu ke Thailand? Berikut ialah beberapa perkara yang perlu diambil perhatian untuk memastikan perjalanan anda ke titik merah kecil lancar dan bebas keributan.

Terletak di bahagian paling utara Malaysia Barat, sempadan Malaysia-Thailand adalah salah satu yang paling sibuk di Asia Tenggara.

Malah, ia menjadi sangat sibuk sehingga pihak berkuasa dari kedua-dua pihak telah bersetuju untuk membuka sempadan selama 24 jam sehari, namun tarikh sebenar masih belum dapat disahkan kerana kemungkinan kelewatan.

Pada masa ini, sempadan hanya dibuka sekitar 16 hingga 18 jam sehari. Lintasan Bukit Kayu Hitam yang popular misalnya, hanya dibuka dari jam 6 pagi hingga 12 tengah malam.

Terdapat sejumlah lapan titik lintasan darat yang tersebar di antara empat negeri paling utara di Malaysia Barat, Perak, Kelantan, Kedah dan Perlis.

Dannok Sadao Border Malaysia Thailand Immigration Counter(Kredit Foto: Rider Chris)

Antaranya, titik persimpangan yang paling popular ialah sempadan yang menghubungkan Bukit Kayu Hitam di Kedah dan Dannok Sadao di Songkla, Thailand. Sebabnya ialah titik persimpangan ini adalah yang terpantas dan paling mudah sekiranya anda ingin pergi ke Hat Yai, sebuah bandar yang popular di Selatan Thailand di kalangan pelancong.


Senarai Semak

Ringkasnya, dokumen yang anda perlukan untuk melintasi sempadan adalah seperti berikut:

1) 1) Dua salinan borang TM2 Information of Conveyance

2) Dua salinan borang TM3 Passenger List (hanya diperlukan jika anda berperjalanan bersama penumpang)

3) Kad TM6 (Kad Putih Ketibaan/Berlepas)

4) Borang Import/Eksport sementara kastam yang dipermudahkan

5) Lesen Memandu yang Sah di Thailand (diperlukan, sama ada lesen memandu ASEAN atau IDP)

6) Salinan Cukai Jalan dan Insurans yang Sah

7) Kad Pendaftaran Kenderaan


Sebelum Masuk Thailand

Empat dokumen teratas dalam senarai semak di atas boleh didapati di sempadan Thailand tanpa bayaran. Walau bagaimanapun, kadangkala anda perlu membayar beberapa ringgit untuk ‘dokumen’, yang mana anda tidak akan mendapat resit rasmi, jika anda tahu apa yang kami maksudkan. Untuk menjimatkan masa, anda boleh memuat turun borang TM2 dan TM3 di atas dan mengisinya lebih awal.

Sebagai alternatif, anda juga boleh mendapatkan borang imigresen 'TM' dan insurans pihak ketiga untuk kenderaan anda di bandar sebelum sempadan. Di sana, anda akan dapat melihat beberapa papan tanda yang mengiklankan, antara lain, insurans kereta untuk memandu di Thailand.

Alternatifnya, jika anda melalui lebuhraya Utara-Selatan, anda boleh berhenti di Stesen Minyak Caltex di hentian R&R Gurun iaitu kira-kira 80 batu ke selatan dari sempadan Bukit Kayu Hitam. Di sana, anda boleh mendapatkan borang imigresen dan insurans pihak ketiga untuk kenderaan anda.


Memasuki Thailand

Malaysia Thailand Border(Kredit Foto: The Star Online)

Walaupun terdapat beberapa pusat pemeriksaan di sebelah Thai yang memerlukan anda untuk keluar dari kenderaan anda untuk mendapatkan cop pasport, persimpangan Bukit Kayu Hitam-Dannok Sadao mempunyai lorong pandu lalu khusus untuk kemudahan anda.

Sila pastikan anda menyerahkan borang TM2 dan TM3 yang lengkap kepada pegawai imigresen apabila mereka mengecop pasport anda. Anda perlu mempunyai dua salinan untuk ketibaan dan pelepasan anda.

Pegawai imigresen akan menyimpan satu salinan untuk ketibaan anda dan akan mengecop salinan pelepasan sebelum memberikannya semula kepada anda. Salinan bercop ini perlu diserahkan apabila anda keluar dari Thailand.


Kaunter Pengisytiharan Kastam Thailand

Customs Declaration Counter Sadao Immigration Checkpoint Dannok border Malaysia Thailand(Kredit Foto: Mr Definite)

Selepas itu, letak kereta anda selepas melalui kaunter imigresen dan pergi ke Kaunter Akuan Kastam. Di sana, anda akan boleh mendapatkan borang import/eksport sementara anda yang dipermudahkan.

Anda perlu menunjukkan pasport dan kad pendaftaran kenderaan anda kepada pegawai imigresen di kaunter No.1 untuk pengesahan. Bagi pengembara berulang, butir-butir anda harus masih ada dalam sistem untuk pengesahan yang lebih mudah.

Borang ini sah selama 30 hari, dan anda dikehendaki mengembalikan borang eksport ke Kaunter Kastam apabila anda meninggalkan Thailand. Jika anda gagal berbuat demikian, denda sebanyak 1,000 baht sehari, sehingga maksimum 10,000 baht jika anda berlepas atau pulang lewat.


Sila ambil perhatian bahawa anda dibenarkan tinggal di Thailand selama maksimum 30 hari untuk tujuan riadah. Anda juga dibenarkan masuk dan keluar di lintasan darat yang berbeza, jadi anda tidak perlu keluar melalui lintasan yang sama tempat anda masuk.

Dengan itu, anda dilengkapi dengan semua yang anda perlu tahu tentang memandu ke Thailand! Sila ingat untuk memandu dengan selamat dan mematuhi semua peraturan di negara senyuman!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Trading-In VS Selling Your Car in Malaysia: Pros & Cons

2 Comments

Zamil
boleh ke memandu di thailand tanpa lesen? hnya da passport dan kad ketibaan?
Balas

hampir 2 tahun lalu

Tuck Chee Hoi
Apakah waktu perniagaan untuk insurans pihak ketiga untuk kenderaan anda dan mengisi borang imigresen 'TM' di Stesen Minyak Caltex di hentian R&R Gurun ?
Balas

hampir 4 tahun lalu