Cara: Memandu Melepasi Banjir

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 24 Feb 2022

Motorist Malaysia Flood What To Do
(Kredit Foto: Straits Times)

Terdapat kemungkinan besar anda pernah mengalami banjir sebelum ini, terutamanya semasa musim tengkujuh. Kami pasti bahawa anda telah memikirkan jika mungkin untuk memandu melaluinya.

Bagi yang tidak tahu, Malaysia menghadapi dua musim tengkujuh sepanjang tahun. Monsun Barat Daya dari akhir Mei hingga September, dan Monsun Timur Laut dari Oktober hingga Mac.

Dalam tempoh ini, memang biasa untuk menghadapi banjir semasa memandu, terutamanya di kawasan rendah atau kawasan yang mempunyai sistem perparitan yang lemah.

Jika anda pernah mengalami banjir pada pemanduan anda dan tidak pasti apa yang perlu dilakukan, sila rujuk panduan kami di bawah.


Menilai paras air sebelum menyeberangi jalan yang dinaiki air

Photo 1547683905 F686c993aae5(Kredit Foto: Unsplash)

Tidak perlu dikatakan, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menilai paras air sebelum memandu melintasi jalan yang dinaiki air.

Jika anda memandu SUV atau kenderaan yang mempunyai tahap pelepasan tanah yang tinggi, besar kemungkinan anda tidak akan menghadapi banyak cabaran untuk memandu melalui jalan yang dinaiki air itu.

Namun, bagi mereka yang memandu kereta 'stanced' atau kereta dengan jarak kelegaan tanah yang rendah, adalah pilihan yang bijak untuk mencari laluan alternatif kerana air banjir boleh meresap ke dalam kereta anda jika terdapat ambang yang tidak dipasang.

Ia bukan sahaja akan merosakkan bahagian dalam kereta anda, yang boleh mengakibatkan acuan, pertumbuhan bakteria dan bau busuk, tetapi anda mungkin akan menerima bil pembaikan yang mahal jika mana-mana komponen enjin atau elektronik rosak.


Pandu dengan berhati-hati dan pada kadar yang perlahan dan stabil

01 Aquaplaning En Data(Kredit Foto: Uniroyal)

Anda tidak sepatutnya memecut melalui banjir. Ini akan menghasilkan gelombang haluan yang boleh memercik kepada orang disekeliling jalan. Ini bukan sahaja tindakan yang biadap dan kurang bertimbang rasa, namun  ia boleh merosakkan enjin anda jika air masuk dan menyebabkan litar pintas elektronik yang terletak di dalam petak enjin.

Peraturan umum yang perlu anda ikuti adalah untuk mengelak memandu lebih laju daripada lambaian haluan anda. Jika anda melihat trafik dari hadapan, adalah bijak untuk membenarkan kereta lain lalu terlebih dahulu. Dengan cara itu gelombang haluan anda tidak akan bertemu dengan mereka.


Aquaplaning

Aquaplaning ialah apabila lapisan air terkumpul di antara roda kenderaan dan permukaan jalan. Yang boleh mengakibatkan kehilangan daya tarikan dan menyukarkan untuk mengemudi, brek atau memecut dengan betul.

Tanda aquaplaning ialah apabila pusingan anda mula meningkat dan meter kelajuan anda akan menunjukkan bacaan yang tidak tepat kerana roda anda telah pecah cengkaman.

Untuk mengatasinya, perlahan-lahan lepaskan pemecut dan pegang stereng anda lurus. Jangan sekali-kali hempas brek anda atau putar roda anda secara tiba-tiba kerana ia mungkin menyebabkan anda hilang kawalan.


Berpegang pada pertengahan jalan dan pastikan putaran tinggi

Motorist Malaysia Flood What To Do Brakes
(Kredit Foto: Unsplash)

Peraturan umum adalah menggerakkan kereta anda ke arah tengah jalan atau lorong. Ini kerana lopak cenderung terbentuk di sepanjang tepi turapan.

Anda juga patut memandu di trek tayar yang ditinggalkan oleh kereta di hadapan, kerana ia akan mengurangkan isipadu air permukaan dan memberikan anda permukaan yang lebih cengkam untuk dipandu.

Walau bagaimanapun, apabila mengharungi paras air yang lebih dalam, kekal dalam gear pertama dan pastikan putaran tinggi untuk mengelakkan air daripada memasuki paip ekzos anda dan membanjiri enjin.

Perkara yang perlu diperiksa selepas memandu melalui banjir
  • Brek
  • Permaidani dan Tikar
  • Enjin

Selepas memandu melalui banjir, pastikan anda memeriksa brek anda kerana ia cenderung kehilangan cengkaman selepas direndam dengan air. Adalah baik untuk mengepam pedal brek anda beberapa kali kerana sentuhan antara pad dan rotor membantu mengembalikannya ke keadaan kering dan optimum.

Kadang-kadang air boleh memasuki kereta anda melalui ambang yang tidak dipasang atau melalui bahagian bawah kereta. Oleh itu, adalah bijak untuk menanggalkan permaidani dan tikar untuk memeriksa sama ada padding di bawahnya basah. Ia bukanlah idea yang baik untuk membiarkan permaidani basah terduduk kerana ia boleh mengakibatkan pertumbuhan bakteria dan bau cendawan yang tidak menyenangkan. Untuk mengelakkan ini, biarkan permaidani kering dengan udara secepat mungkin.

Adakah kereta anda berasa gelisah apabila melahu atau kekurangan kuasa semasa memecut? Ini mungkin kerana air mungkin telah memasuki enjin anda. Untuk menyemak ini, lihat pada dipstick minyak.

Jika pencemaran air telah berlaku, minyak akan kelihatan seperti susu, kuning air atau cair. Sekiranya ini berlaku, adalah dinasihatkan untuk berhenti memandu dan sebaliknya bawa kereta anda ditunda ke bengkel terdekat.

 

Kami harap anda mendapati panduan banjir kami berguna. Adakah kita terlepas apa-apa? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Which Car Wash Type to Choose this Chinese New Year: Automatic or Manual?

0 Comments