Tukar Beli VS Menjual Kereta Anda di Malaysia: Kebaikan & Keburukannya

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 14 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1638328065127 Sell Or Trade In Deal Featured(Kredit Foto: Pexel)

Keputusan untuk menjual atau menukar beli adalah masalah yang sering dihadapi kalangan rakyat Malaysia yang ingin berurus niaga kereta mereka. Untuk membantu anda mendapatkan pulangan terbaik, kami akan melihat kebaikan dan keburukan kedua-dua pilihan ini.

Tidak ada satu penyelesaian yang sesuai untuk semua dalam hal menjual kereta kerana prosesnya melibatkan pelbagai pembolehubah dan keadaan.

Hanya dengan melihat kebaikan dan keburukan kedua-dua pilihan boleh anda dapat memahami pilihan mana yang paling sesuai untuk anda. Kami akan membincangkan perkara-perkara yang anda patut mengambil kira semasa membuat keputusan ini.


Kelebihan Tawaran Tukar Beli

Editors%2 Fimages%2 F1638325392160 Trading In Vehicle At Dealership

Kertas kerja adalah perkara yang sangat leceh dan keseluruhan proses penjualan merupakan tugas yang sukar dan memakan masa. Ia biasanya termasuk melayani permintaan pandu uji daripada bakal pembeli, membaiki kecacatan kecil kereta dan mengiklankan kereta, antara lain.

Dengan menukar beli kenderaan, anda akan membantu meringankan beban anda dan menyelamatkan anda daripada kerumitan proses yang memakan masa ini.

Editors%2 Fimages%2 F1638328725808 Family Car Road Trip(Kredit Foto: Pexel)

Seperti yang dinyatakan, tukar beli akan melibatkan hanya satu pengedar dalam transaksi. Jika semuanya berjalan lancar, anda boleh memandu pulang dengan kereta yang lebih baharu dan lebih baik daripada anda punya sebelumnya dan elakkan daripada rasa bimbang akibat tempoh masa yang tidak mempunyai kereta. Ini amat bermanfaat bagi anda yang bergantung pada kereta untuk perjalanan atau mereka yang mempunyai keluarga untuk dipertimbangkan.

Walaubagaimanapun, tukar beli berdatang dengan beberapa siri kelemahan.


Kelemahan Tawaran Tukar Beli

Editors%2 Fimages%2 F1638327675721 Trade In Or Sell Car

Kemudahan tukar beli datang pada harga yuran peniaga yang tinggi. Ia sudah tentu dijangka, kerana ini adalah aliran pendapatan utama mereka.

Yuran ini boleh termasuk yuran invois, yuran pemeriksaan PUSPAKOM dan yuran pemprosesan. Satu lagi perkara yang membimbangkan ialah kos ini pada mulanya mungkin disembunyikan daripada anda dan hanya didedahkan sebagai yuran tersembunyi kemudian dalam proses selepas banyak masa dan tenaga telah dilaburkan dalam perjanjian itu.

Berurus niaga dengan satu pengedar juga merupakan pedang bermata dua. Kepantasan dan kemestian yang dibawa datang dengan risiko bahawa pilihan kereta baharu anda mungkin tidak tersedia di pengedar tertentu itu.

Editors%2 Fimages%2 F1638328910529 Cars Parked In Malaysia(Kredit Foto: Pexel)

Pengedar kereta yang berbeza mungkin menawarkan anda penilaian yang berbeza dan mereka semua mempunyai katalog kereta yang berbeza-beza untuk dipilih.

Ini menimbulkan situasi bermalang jika anda terpaksa membuat keputusan antara mendapatkan harga terbaik untuk kenderaan lama anda atau ketersediaan kereta yang anda ingin beli.

Sebagai contoh, Pengedar X mungkin mempunyai penilaian tukar beli yang lebih baik daripada Pengedar Y tetapi Proton X50 yang anda menginginkan mungkin tidak tersedia di Pengedar X, menyebabkan keputusan yang lebih sukar.


Jualan Langsung

Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk menjual kereta anda terus kepada pembeli tanpa melalui pengedar. Proses ini dikenali sebagai jualan langsung.


Kelebihan Jualan Langsung

Editors%2 Fimages%2 F1638329726702 I Stock 802921282

Salah satu kelebihannya ialah tahap kawalan yang lebih tinggi yang anda akan ada berkenaan dengan harga jualannya.

Ketiadaan yuran peniaga dalam proses ini membolehkan siling yang lebih tinggi apabila merundingkan harga, meningkatkan kemungkinan anda mendapat penilaian yang anda cari.

Editors%2 Fimages%2 F1638329914617 Family Car With Kids

Jualan langsung juga akan memberi anda kawalan ke atas masa jualan, membolehkan pengurusan yang mengikut keperluan anda. Anda boleh menerima tawaran sekarang jika anda memerlukan wang tunai dengan cepat, atau menunggu untuk menerima lebih banyak tawaran jika anda cuba mendapatkan harga terbaik.


Kelemahan Jualan Langsung

Menjual kereta anda tanpa pengedar memerlukan sedikit usaha kerana anda perlu mencari pembeli berpotensi sendiri. Sudah tentu, dengan internet anda boleh mengumumkan niat jualan anda, tetapi tanpa rangkaian sambungan yang betul, ia masih akan mengambil sedikit masa sebelum tawaran mula masuk.

Editors%2 Fimages%2 F1638330113205 Stressed With Paperwork

Anda juga perlu belajar cara mengisi kertas kerja yang diperlukan untuk menjual kereta anda seperti borang pemindahan hak milik dan menghantar kereta untuk pemeriksaan untuk mendapatkan sijil pemeriksaan JPJ.

Rundingan juga penting dalam mendapatkan nilai terbaik daripada kereta anda jika anda menjual terus kepada pembeli. Jika anda tidak berbakat untuk berunding, ia akan membawa kepada pulangan yang lebih rendah untuk kereta anda.


Keputusannya

Editors%2 Fimages%2 F1638330891545 Deciding Whether To Sell Or Trade Car

Seperti yang dinyatakan, cara anda memilih untuk beralih dari kereta lama anda bergantung pada keperluan dan keutamaan anda.

Adakah kemudahan perjanjian tukar-masuk cukup sebagai insentif untuk anda terhadap fleksibiliti dan penilaian yang lebih tinggi jika anda menjual kereta anda? Terpulang kepada anda untuk membuat keputusan kerana anda tahu situasi anda sendiri.

Walaupun begitu, terdapat alternatif yang mungkin memberi anda kebaikan dari kedua-dua dunia.


Alternatif yang Lebih Bijak?

Menyenaraikan kereta anda untuk dijual pada platform pihak ketiga adalah pilihan yang bijak memandangkan ia biasanya tidak dikaitkan dengan caj pengedar yang terlalu tinggi. Anda juga akan dapat menjual kereta anda pada harga tertinggi yang mungkin dan berhubung dengan pembeli yang berminat di seluruh Malaysia.

Motorist Malaysiamemudahkan proses dan menyelesaikan kertas kerja anda sambil menghubungkan anda kepada khalayak ramai pembeli kereta yang berpotensi, mengurangkan beban anda dibandingkan menerbang secara solo.

Kami menjamin pulangan tertinggi untuk kereta anda dalam masa kurang daripada 24 jam! Klik butang di bawah untuk sebutan harga tanpa obligasi!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: Apa yang Perlu Anda Lakukan Jika Kereta Anda Terbakar di Malaysia?

0 Comments