6 Petua Keselamatan Semasa Menjual Kereta Anda di Malaysia

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 3 Mar 2022

Editors%2 Fimages%2 F1638779949672 Malay Man Driving Happily Featured

Ingin menjual kereta anda kepada tetapi tidak pasti tentang risiko yang mungkin timbul? Biar kami membantu anda dalam memastikan diri anda selamat dan dilindungi dalam transaksi anda.

Penipuan kereta dalam talian semakin meningkat sejak dua tahun lalu, dengan 678 kes penipuan dilaporkan pada 2020, tingkatan sebanyak 22.8% berbanding  2019.

Lebih membimbangkan, kadar itu telah meningkat lagi, dengan 461 kes dilaporkan dalam 5 bulan pertama 2021 sahaja, peningkatan 94.5% daripada tempoh yang sama tahun lepas.

Ini boleh dikaitkan dengan wabak dan sekatan yang berpanjangan seperti Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diikuti, dengan ramai penduduk kehilangan pekerjaan atau hidup dengan pendapatan yang berkurangan.

Ia adalah situasi yang teruk yang boleh difahami membawa kepada keterdesakan bagi ramai di kalangan rakyat Malaysia. Dengan ini, bagaimanakah anda menjaga keselamatan diri anda semasa menjual kereta anda?

Berikut ialah beberapa petua yang akan membantu anda mengemudi perjalanan penjualan kereta anda dengan selamat.1) Ambil langkah berjaga-jaga semasa melakukan pandu uji

Editors%2 Fimages%2 F1638780362845 Test Driving Car(Photo credit: Pexels)

Biasanya, pembeli akan meminta pandu uji untuk melihat keadaan dan kesesuaian kenderaan untuk diri mereka sendiri. Adalah penting untuk mengambil beberapa bentuk langkah berjaga-jaga apabila anda menerima permintaan ini kerana peraturan ‘stranger danger’ menyatakan bahawa anda harus sentiasa berwaspada tinggi di sekeliling orang yang anda tidak kenali.

Anda patut memberitahu seseorang daripada ahli keluarga ataupun rakan-rakan anda tentang keberadaan anda. Menggunakan fungsi perkongsian lokasi pada aplikasi seperti Google Maps atau “Find My Friends’ akan menjadi jaring keselamatan yang bagus sekiranya berlaku sebarang situasi yang tidak diingini. Anda mungkin juga boleh membawa seseorang rakan untuk menemani anda untuk sesi pandu uji itu. 

Anda juga mungkin ingin mengesahkan dan membuat salinan lesen memandu bakal pembeli dan menyimpan salinan itu di tempat yang selamat seperti di rumah atau bersama rakan.


2) Question your customer

Editors%2 Fimages%2 F1638784662809 Two People In Discussion(Photo credit: Pexels)

Untuk apa mereka memerlukan kereta? Apakah jenis kereta yang mereka cari dan bagaimanakah kenderaan anda memenuhi kriteria ini? Jenis soalan ini akan membantu anda mengetahui betapa seriusnya pembeli itu dan mengesan sebarang kemungkinan niat jahat yang mereka miliki.

Terdapat juga pembeli yang tidak serius yang menghabiskan masa dan usaha anda hanya untuk mendapatkan gambaran tentang nilai pasaran semasa kenderaan tersebut.

Sebaliknya, apabila anda menyoal pelanggan anda, ia akan membantu anda memahami keperluan dan nilai intrinsik pelanggan ini, maklumat yang boleh anda gunakan untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli.


3) Pilih pilihan pembayaran yang lebih selamat

Editors%2 Fimages%2 F1638784824737 Man Stressed On Phone(Photo credit: Pexels)

Tidak dinafikan, peringkat pembayaran transaksi adalah tumit Achilles dan sering menjadi sasaran utama penipu dalam talian. Daripada cek bank palsu kepada wang kertas palsu, inilah antara modus operandi penjenayah yang anda mungkin hadapi.

Pelan pembayaran persendirian yang berpanjangan mempertaruhkan kepada penipuan dengan sangat mudah kerana mereka boleh menghilangkan diri tanpa membuat pembayaran.

Mereka mungkin tidak mempunyai niat untuk melakukan penipuan dalam perjanjian itu tetapi pelan pembayaran persendirian memberikan mereka peluang untuk berbuat demikian pada setiap langkah sehingga pembayaran telah diselesaikan.

Oleh itu, sentiasa katakan tidak kepada pelan pembayaran persendirian melainkan dengan ahli keluarga atau rakan yang dipercayai!

Editors%2 Fimages%2 F1638784958586 Cash Currencies(Photo credit: Pexels)

Begitu juga, cek bank menawarkan tetingkap peluang untuk pembeli hilang, walaupun lebih pendek. Penipu boleh hilang bersama kenderaan anda dalam masa yang diambil oleh bank untuk memproses dan melantun cek.

Wang tunai dianggap sebagai pilihan yang lebih selamat tetapi walaupun begitu anda secara tidak sedar boleh berakhir dengan wang kertas palsu. Jikalau wang kertas itu sah, memegang sejumlah besar wang tunai di Malaysia bukanlah idea terbaik.

Pilihan terbaik akhirnya adalah untuk membuat transaksi anda di bank. Sediakan pembayaran anda diproses dan disahkan serta-merta sama ada melalui pindahan wang bank atau transaksi tunai dengan pengesahan ‘on-the-spot’ atas keasliannya.

Akhirnya, jangan sekali-kali menyerahkan kunci kenderaan anda sehingga pembayarannya selamat dalam akaun bank anda.


4) Document your vehicle

Editors%2 Fimages%2 F1638843692282 Car Undergoing Inspection

Terdapat sangat sedikit barang yang boleh dicurigakan dalam bab dokumentasi fizikal tentang sifat penting yang dimiliki oleh kereta anda. Tunjukkan kereta anda beberapa TLC dan dapatkan ia diperiksa untuk laporan PUSPAKOM yang dapat mengesahkan bahawa kereta anda tanpa ragu-ragu berada dalam keadaan boleh dipakai dan bebas daripada kecacatan atau pengubahsuaian yang menyalahi undang-undang.

Selain laporan, anda juga harus menyediakan rekod insurans kenderaan anda, sijil pendaftaran dan rekod penyelenggaraan dan kemalangan untuk membubarkan anda daripada sebarang liabiliti selepas jualan dan untuk memudahkan transaksi yang lancar dan cepat.


5) Kenali kenderaan anda

Editors%2 Fimages%2 F1638844384077 Man Studying Car Parts(Photo credit: Unsplash)

Nampak macam konsep yang mudah kan? Tetapi anda akan terkejut dengan tahap pengetahuan tentang kenderaan mereka yang terhad antara sesetengah pemilik kereta di Malaysia. Buatant dan model kenderaan merupakan lantai, bukan siling perkara yang anda perlu ambil perhatian tentang kenderaan anda.

Kecekapan bahan api, kapasiti tangki bahan api dan ciri keselamatannya hanyalah sebahagian daripada spesifikasi kereta yang perlu anda ingat.

Jika anda bukan pemilik pertama kereta itu, memahami pengubahsuaian yang telah dibuat, jumlah perbatuannya setakat ini dan sebarang kemalangan sebelum ini yang pernah dialami oleh kereta itu semasa berada di jalan raya juga merupakan perkara penting yang perlu anda ambil perhatian.

Terdapat dua sebab utama mengapa mengetahui kenderaan anda adalah penting. Pada fasa selepas urus niaga, ketidakfahaman tentang perkara yang anda jual boleh menyebabkan rasa tidak puas hati bagi pihak pembeli, yang timbul daripada maklumat salah atau kekurangan maklumat tentang pelbagai aspek kereta.

Ini boleh meningkat kepada prosiding undang-undang apabila pelanggan mencari tuntutan untuk pengiklanan palsu kereta itu.. 

Editors%2 Fimages%2 F1638845098601 Argument Between Three People(Photo credit: Pexels)

Anda tidak mahu pergi ke prosiding dengan sedikit pengetahuan tentang apa yang anda jual sama ada. Ini menyebabkan anda terdedah kepada 'dirokok' atau dimanipulasi untuk menurunkan harga anda oleh pembeli yang lebih mahir dalam dunia kereta, yang membawa kepada kehilangan keuntungan yang tidak perlu dan boleh dielakkan.
6) Dapatkan penilaian sewajarnya bagi kereta andaEditors%2 Fimages%2 F1638847657232 Motorist Malaysia 6 Safety Tips When Selling Your Car In Malaysia

Walaupun anda mempunyai pengukur nilai pasaran kereta anda yang baik, anda dinasihatkan untuk mendapatkan penilaian profesional untuk pengukuran yang lebih komprehensif dan tepat.

Sokongan konkrit penilai pihak ketiga ini akan membolehkan anda memasuki rundingan dengan kedudukan yang lebih kukuh kerana anda kemudiannya dapat mengelakkan perdebatan tentang nilai kereta anda berdasarkan pendapat.

Motorist Malaysia ialah contoh platform yang menyediakan perkhidmatan penilaian kereta sedemikian untuk anda manfaatkan. Ketahui lebih lanjut di bawah!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: How to Protect Your Car From Flash Floods

0 Comments