5 Amalan Keselamatan Tayar Yang Anda Patut Lakukan

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 2 Mar 2022

Editors%2 Fimages%2 F1641375523198 5 Safe Tyre Practices To Adopt Featured(Kredit Foto: Pexels)

Sebagai satu-satunya bahagian kenderaan yang bersentuhan dengan jalan raya, keselamatan tayar adalah sesuatu yang tidak boleh anda abaikan. Berikut ialah beberapa amalan tayar selamat yang perlu anda pakai untuk memastikan perjalanan yang lebih selamat dan lancar.

Tayar boleh dikatakan bahagian paling penting bagi mana-mana kenderaan kerana ia adalah satu-satunya bahagian yang bersentuhan dengan jalan semasa anda memandu. Mengekalkan mereka dalam bentuk terbaik adalah penting dalam memastikan keselamatan anda.

Dalam artikel ini, kami telah menyerlahkan beberapa petua keselamatan tayar utama yang perlu anda pertimbangkan untuk diguna pakai.

Pantau Tekanan Tayar Anda

Editors%2 Fimages%2 F1641375581111 Ensure Tyre Pressure Is At A Good Level(Kredit Foto: Pexels)

Semasa menahan keberatan kenderaan anda, tayar anda pasti akan kehilangan angin dari semasa ke semasa. Anda harus membiasakan diri untuk memeriksa tekanan tayar anda dengan kerap dan mengepamnya jika ia kurang mengembung.

Ia berbahaya untuk memandu dengan tayar kurang kembung atau pancit kerana ia akan mengakibatkan pengendalian kereta menjadi lebih sukar. Kenderaan anda juga memerlukan lebih kuasa semasa memandu dengan tayar kurang kembung, yang membawa kepada penggunaan bahan api yang lebih tinggi.

Apabila mengepam udara ke dalam tayar anda, anda harus memastikan bahawa anda mengepamnya ke tekanan optimum seperti yang dinyatakan pada muka tayar.

Sila ambil perhatian bahawa memandu dengan tayar terlalu kembung juga sama berbahaya. Tayar yang terlalu kembung kurang cengkaman dan sentuhan di atas jalan, dan berkemungkinan akan haus lebih cepat dan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk meletup.

Konsensus umum menyatakan bahawa anda harus memeriksa tekanan tayar anda sekurang-kurangnya sebulan sekali dan sebelum perjalanan jauh. Anda juga harus menjalankan pemeriksaan tayar apabila ia 'sejuk' untuk bacaan yang paling tepat.


Perhatikan Kedalaman Bunga Tayar Anda

Editors%2 Fimages%2 F1641375673428 Observe Your Tyre Tread(Kredit Foto: Pexels)

Bunga tayar anda ialah permukaan tayar anda yang bersentuhan dengan jalan. Permatang yang anda lihat pada permukaan lilitan tayar ialah rusuknya dan ia membantu anda mengenal pasti sama ada tayar anda haus. Jika rabung menjadi terlalu cetek atau jika anda tidak dapat melihat corak rusuk lagi, ini bermakna tayar anda kini 'botak'.

Memandu dengan tayar botak dengan kedalaman tapak yang sedikit atau tiada adalah amat berbahaya kerana ia mengurangkan jumlah geseran antara tayar dan jalan. Anda akan terdedah kepada tergelincir dan kehilangan kawalan kenderaan anda kerana akuaplaning dalam cuaca basah. Tayar botak juga lebih berisiko letupan dan pancit. Adalah lebih baik untuk menukar tayar anda sebaik sahaja bunga tayar anda rendah.

Kedalaman bunga tayar yang sesuai ialah sekitar 1.6mm yang boleh anda ukur menggunakan tolok kedalaman bunga atau memerhati bar penunjuk haus bunga yang terdapat di antara rusuk bunga tayar anda!


Semak Kerosakan Tayar

Editors%2 Fimages%2 F1641375742269 Watch Out For Tyre Damage(Kredit Foto: Pexels)

Semasa anda menyemak kedalaman tapak anda, lakukan pemeriksaan visual pada tayar anda juga. Sama seperti kulit anda, tayar hendaklah bebas daripada sebarang rekahan atau bonjolan.

Keretakan pada tayar adalah petunjuk kerosakan luaran yang disebabkan oleh bahaya jalan raya, inflasi yang tidak betul, lebihan muatan atau lelasan dari tepi jalan. Sebaliknya, bonjolan adalah tanda jelas kerosakan dalaman dalam strukturnya.

Ini semua adalah petanda kuat bahawa anda perlu menukar tayar anda SEGERA. Letupan tayar di jalan raya amat berbahaya bukan sahaja kepada diri sendiri tetapi juga kepada orang lain, jadi pastikan anda memberi perhatian kepada keadaan tayar anda!


Pastikan Tayar Anda Sejajar

Editors%2 Fimages%2 F1641375838299 Makesure Your Car Alignment Is Right(Kredit Foto: Pexels)

Penjajaran tayar adalah satu lagi perkara keselamatan yang perlu dipertimbangkan semasa memandu. Tayar menjadi tidak sejajar kerana lalui muka bumi yang kasar dan berlubang, ataupun sebab penggunaan berpanjangan secara umum. Pastikan bahawa tayar anda dijajarkan supaya anda dapat mengelakkan pengendalian kenderaan yang tidak berkualiti.

Terdapat beberapa cara anda boleh menyemak sama ada tayar anda tidak sejajar. Berikut ialah beberapa cara untuk memeriksa sama ada tayar anda tidak sejajar:

1) Haus bunga yang tidak sekata;
2) Kawalan kenderaan selalu ditarik ke kiri atau kanan;
3) Stereng anda tidak bertengahan apabila memandu lurus;
4) Anda merasakan getaran dari stereng anda


Elakkan Tayar Murah

Editors%2 Fimages%2 F1641375909834 Dont Get Cheap Tires(Kredit Foto: Pexels)

Secara amnya, kos akan sentiasa menjadi pening dalam dunia pemilikan kereta. Pemandu memilih pilihan yang lebih murah di banyak kawasan tetapi tayar anda tidak boleh menjadi salah satu daripadanya.

Seperti yang dinyatakan, ia boleh dikatakan komponen paling penting dalam kereta. Tayar berkualiti baik memberi anda tahap keselesaan dan keselamatan yang tidak menjadikan jumlah wang yang disimpan tidak berbaloi. Jangan murahkan tayar anda!

 

Kepentingan kesihatan dan keadaan tayar anda tidak dapat dititikberatkan. Lakukan usaha wajar anda dan ia boleh menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang seperti mengelakkan kemalangan dan menyumbang kepada penjimatan bahan api yang baik. Malah ia boleh menyelamatkan nyawa anda!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 4 Tips to Choosing the Right Car Workshop in Malaysia

0 Comments