4 Petua Memilih Bengkel Kereta Yang Betul di Malaysia

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 2 Mar 2022

Editors%2 Fimages%2 F1643078091681 How To Choose The Right Car Workshop Malaysia Featured

(Kredit Foto: Pexels)

Sebagai pemilik kereta di Malaysia, adalah idea yang baik untuk kenali bengkel kereta yang boleh dipercayai sekiranya berlaku kecemasan. Tetapi dengan begitu banyak bengkel yang tersedia, bagaimanakah cara memendekkan senarai bengkel yang betul? Berikut adalah beberapa petua untuk memilih bengkel kereta yang terbaik untuk anda!

Memilih bengkel kereta hampir seperti upacara untuk kebanyakan pemilik kereta baharu. Ia seperti menyokong pasukan bola sepak - sebaik sahaja anda membuat pilihan, anda biasanya akan bersumpah demi mereka sepanjang hayat anda.

Tetapi terdapat begitu banyak bengkel untuk dipilih, dimerata negeri yang seseorang mungkin bertetap, jadi bagaimana sebenarnya anda mengecilkan pilihan anda, dan membuat kesimpulan? Perkara yang disenaraikan di bawah pastinya akan membantu anda membuat keputusan yang wajar!

Rujukan Keluarga/Rakan

Editors%2 Fimages%2 F1643079553142 Family Friends Referral

(Kredit Foto: Pexels)

Sama seperti pasukan sukan, ramai yang membuat keputusan berdasarkan perkara yang didasari oleh rakan atau keluarga mereka. Apabila bercakap tentang bengkel, penting untuk mendapatkan nasihat daripada orang yang anda percayai. Ikatan peribadi akan membolehkan gambaran yang lebih jujur dan teliti tentang pengalaman yang boleh diperolehi dari bengkel tertentu.


Lokasi, Lokasi, Lokasi!

Editors%2 Fimages%2 F1643079758257 Select A Convenient Location

(Kredit Foto: Google Maps)

Tidak perlu dikatakan bahawa lokasi bengkel anda adalah penting. Anda tidak mahu perlu melakukan perjalanan selama empat jam hanya untuk menukar minyak. Tetapi jarak dengan kediaman anda bukanlah satu-satunya faktor yang perlu diingat - pertimbangkan bengkel yang terletak di sepanjang laluan memandu anda yang paling kerap digunakan. Mengutamakan faktor ini juga mempunyai satu lagi faedah 'tersembunyi' - kemudahan yang lebih besar, sekiranya berlaku masalah dengan kereta anda dalam perjalanan harian anda!


Usaha Wajar

Editors%2 Fimages%2 F1643079949956 Use Online Reviews


Internet telah menyukarkan penyedia perkhidmatan untuk mendiamkan pengguna yang tidak berpuasan hati. Lagi-lagi dengan perangai rakyat Malaysia yang suka mengumpat tentang pengalaman buruk di media sosial dan halaman semakan, dan anda hampir selalu boleh mengetahui sama ada sebuah syarikat adalah baik dan beretika. Lakukan usaha wajar anda dan cari apa yang orang lain katakan dalam talian tentang bengkel yang telah anda sempitkan. Kemudian bandingkan harga mereka, jika kadar disenaraikan.

Google Business boleh membantu dengan sistem penilaian mereka dan ketersediaan foto yang boleh disumbangkan oleh pelanggan serta syarikat itu sendiri. Ini akan memberikan anda idea yang lebih baik dan mewujudkan jangkaan tentang perkara yang mungkin anda alami di bengkel.


Lakukan Larian Ujian

Editors%2 Fimages%2 F1643080088955 Test Run Workshops

(Kredit Foto: Pexels)

Pada penghujung hari, anda mempunyai kuasa untuk memutuskan bengkel yang paling sesuai dengan kehendak dan keperluan anda. Ulasan ialah cara yang baik untuk menyingkirkan epal buruk yang jelas, tetapi satu-satunya cara untuk benar-benar memastikan kualiti perkhidmatan adalah dengan mengalaminya sendiri.

Dan tidak, kami tidak mengatakan untuk pergi mendapatkan baik pulih lima kali bulan ini di bengkel yang berbeza. Malah, mempertimbangkan untuk memilih untuk melakukan item penyelenggaraan kecil di bengkel yang berbeza dalam beberapa lawatan seterusnya. Mulakan perbualan dengan mekanik dan pemilik bengkel, dan lihat sama ada anda selesa dengan mereka. Tanya tentang harga mereka jika ia tidak tersedia dalam talian. Selepas setiap lawatan bengkel, tentukan sama ada bengkel yang anda ingin kembali atau tidak.

 

Jika anda mengikuti petua ini, anda sepatutnya dapat menyempitkan pilihan anda dengan lebih baik. Tetapi itu tidak menjamin bahawa anda akan menyenarai pendek hanya calon tunggal. Akhirnya, anda benar-benar perlu memikirkan sendiri jika bengkel tertentu paling sesuai dengan apa yang anda perlukan untuk dilakukan. Pemilikan kereta tidak selalunya seperti bunga mawar, jadi ia sentiasa berbaloi untuk mempunyai hubungan yang baik dengan mekanik kejiranan yang mesra anda untuk mengharungi badai!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 5 Safe Tyre Practices You Should Adopt

0 Comments