Jenis Cuci Kereta yang Manakah Patut Anda memilih untuk Tahun Baru Cina ini: Automatik atau Manual?

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 25 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1643596278069 Manual Vs Automatic Car Wash Featured

(Kredit Foto: Pexels)

Menjelang Tahun Baru Cina, ramai rakyat Malaysia akan bermula mencuci dan memanjakan kereta mereka. Tetapi pernahkah anda terfikir tentang kebaikan dan keburukan cucian kereta yang dilakukan dengan tangan berbanding dengan mesin basuh kereta automatik?

Manusia lawan mesin adalah perdebatan yang melanda kebanyakan industri pada masa kini. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai industri mencuci kereta, dengan penyokong di mana-mana kem mengemukakan beberapa hujah yang agak menarik. Tetapi adakah manusia telah menyerah kepada mesin sekali lagi dalam aspek ini?

Kami akan mengadu dua bentuk antara satu sama lain untuk melihat siapa yang menang. Akan ada 5 perkara utama pertimbangan; risiko kerosakan kereta, kebolehpercayaan, kelajuan, kebersihan dan harga. Mari lihat pertimbangan antara mereka berdua!


Risiko Kerosakan Kereta

Editors%2 Fimages%2 F1643596048010 Safety Is A Major Concern

(Kredit Foto: Pexels)

Pasti anda rasa sangat sedih melihat kereta berharga anda dirosak. Bayangkan betapa muaknya pergi mencuci kereta, sebagai persediaan untuk musim perayaan, hanya menyebabkan calar dan penyok?

Reputasi sangat penting di dalam bab ini. Biasanya, konsensus umum adalah bahawa terdapat risiko kerosakan kerja cat yang lebih besar dalam cucian kereta automatik kerana kekurangan kawalan manual - tetapan lalai mesin mungkin tidak mengambil kira saiz dan ciri berbeza bagi kenderaan yang berbeza.

Pembasuh kereta manual menghapuskan risiko itu, kerana manusia yang sedang mencucikan kereta kita, bukannya mesin yang telah diprogramkan. Tetapi seperti yang dinyatakan, ia bergantung kepada pencuci kereta itu sendiri. Jika kakitangan yang mempunyai kakitangan yang lemah semangat, anda masih menghadapi risiko menyebabkan kerosakan pada kenderaan anda juga. Semua perkara dipertimbangkan, kami akan memberikan markah kepada manusia di sini.

Pemenang: Manusia


Ketekalan

Editors%2 Fimages%2 F1643596570051 Automatic Car Wash

(Kredit Foto: Pexels)

Mungkin ada aturan kereta yang panjang di tempat mencuci kereta, terutamanya jika anda telah meninggalkan tugas untuk menjalankan tugas pada malam hari cuti. Jika anda akan beratur untuk masa yang lama, anda pasti ingin tahu bahawa kereta anda akan menerima cucian terbaik yang mungkin diperolehi. 

Pembasuh kereta yang dikendalikan mesin mempunyai kelebihan di sini, kerana secara automasi mereka memastikan perkhidmatan yang sama setiap kali anda meletakkan kereta anda melalui cucian. Selain itu, apabila lebih ramai orang mencuci kereta mereka, keletihan pekerja menjadi faktor akibat beban kerja tambahan, mengancam ketekalan mencuci kereta secara manual.

Pemenang: Mesin


Kelajuan

Editors%2 Fimages%2 F1643596752413 Manua Car Wash Prone To Fatigue

(Kredit Foto: Pexels)

Seperti yang dinyatakan di atas, jangkakan barisan yang berliku di stesen cuci kereta dalam tempoh ini. Kami pasti anda tidak mahu menunggu terlalu lama di dalam kenderaan anda, bukan?

Sifat mekanisasi yang boleh diulang bermakna kita akan mendapat skor yang lebih tinggi daripada cucian manual. Ia menawarkan perkhidmatan yang lebih pantas dan anggaran masa menunggu yang lebih tepat yang akan membantu anda merancang untuk persiapan percutian anda. Keletihan sekali lagi adalah Tumit Achilles pembasuh kereta manual kerana orang bekerja lebih perlahan apabila letih, yang juga boleh menyebabkan pembersihan yang kurang teliti!

Pemenang: Mesin


Kebersihan

Editors%2 Fimages%2 F1643597003326 Dont Be The Only One With A Dirty Car This Cny

(Kredit Foto: Pexels)

Anda tahu saudara-mara anda akan muncul di perjumpaan keluarga dengan kereta bersih. Daripada berpegang teguh, anda akan mahu menyesuaikan diri, dan anda hanya boleh berbuat demikian jika anda memastikan cucian kereta yang anda pergi itu teliti, dan boleh membersihkan kenderaan anda kepada kilauan yang hampir seperti bilik pameran.

Cuci kereta automatik tidak dibuat untuk perhatian terhadap perincian. Perkhidmatannya didail seperti berus lebar dan oleh itu ia tidak mengambil berat tentang butiran yang lebih halus perjalanan anda. Manusia menarik paras pada papan markah di sini kerana cucian kereta manual boleh menyiram kenderaan anda dengan penjagaan penuh kasih sayang yang hanya boleh diberikan oleh manusia.

Pemenang: Manusia


Harga

Editors%2 Fimages%2 F1643596856751 You Will Be Giving Out Angbaos So Save Money

(Kredit Foto: Pexels)

Anda pastinya akan mempertimbangkan mata harga cucian kereta ini pada ketika ini terutamanya kerana semua wang anda sudah dimasukkan ke dalam 'ang baos'. Dan jika tidak, adakah anda benar-benar penduduk Malaysia jika anda tidak mencari pilihan yang paling murah dan berbaloi dalam semua perkara yang anda lakukan?

Harga boleh berbeza-beza mengikut cucian kereta, terutamanya jika anda mempertimbangkan alat tambah dan jenis perkhidmatan yang mungkin disediakan oleh mereka. Walau bagaimanapun, secara amnya, cucian kereta manual biasanya merupakan pilihan yang lebih menjimatkan kerana fakta mudah bahawa syarikat cuci kereta mempunyai kos yang lebih rendah untuk dipertimbangkan. Sabun, air dan mungkin beberapa tuala gentian mikro dan ia boleh dijalankan. Tiada kos jentera bermakna lebih tinggi kemungkinan titik harga yang lebih murah.

Pemenang: Manusia


Keputusan

Ia adalah pertandingan yang sengit tetapi manusia menang, sekurang-kurangnya buat masa ini. Pada penghujung hari, pilihan anda mungkin bergantung pada keutamaan anda. Sebagai contoh, jika anda meninggalkannya terlalu lewat dan mementingkan kelajuan tanpa peduli titik harga yang lebih tinggi, pilihlah pencuci kereta automatik. Jika anda ingin mengambil swafoto dengan bahagian luar kereta anda, bawa kenderaan anda ke tempat cuci kereta manual!

Di Motorist Malaysia, kami mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua penduduk Malaysia!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: What Should You Do If Your Car Is Caught in a Flash Flood?

0 Comments