Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine: Harga Petrol Malaysia Naik Secara Drastik

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 11 Mar 2022

(Kredit Foto: Pexels)

Pencerobohan Rusia ke atas negara jiran Ukraine baru-baru ini telah menghantar gelombang kejutan ke seluruh dunia. Sebagai tindak balas, banyak negara dan syarikat besar telah boicot Rusia serta eksportnya dalam usaha untuk menghalang ekonominya

Walau bagaimanapun, memandangkan Rusia merupakan salah satu pengeksport minyak terbesar, terdapat kehilangan bekalan secara tiba-tiba dalam pasaran minyak global yang telah menyebabkan kenaikan harga minyak dan petroleum global.

Malaysia tidak terkecuali daripada kenaikan harga — import petrol dan minyak mentah Rusia di sini berjumlah hampir USD$700 juta pada 2019. Hasilnya? Harga RON 97 yang melonjak. Sejak permulaan pencerobohan Rusia 2022, harga RON 97 telah meningkat daripada RM3.27 pada 24 Februari, kepada RM3.75 setakat hari ini (10 Mac 2022). Syukurlah, pelaksanaan siling harga bagi RON 95 dan diesel oleh kerajaan Malaysia tahun lepas telah melindungi mereka daripada lonjakan. 

Berikut adalah harga minyak semasa:

Petrol
Diesel
RON 95
RON 97
Euro 5 B10
Euro 5 B7
RM 2.05
RM 3.75
RM 2.15
RM 2.35


Masa Depan Suram untuk Harga Bahan Api

Penapisan minyak mentah menjadi bahan api membentuk keseluruhan rantaian bekalan proses yang memerlukan tenaga yang diperoleh daripada sumber seperti minyak mentah. Ia juga memerlukan tenaga elektrik yang disertai dengan kenaikan kosnya sendiri kerana keperluan untuk minyak mentah untuk dihasilkan. Terdapat keseluruhan ekosistem yang diperhambakan kepada harga minyak mentah dan harga bahan api tidak akan turun begitu sahaja apabila konflik berakhir dan bekalan minyak Rusia disambung semula. Oleh itu, penduduk Malaysia diberi amaran, harga mungkin tidak akan kembali normal dalam masa terdekat.

Sudah tentu adalah bijak untuk lebih jimat dalam penggunaan bahan api kita. Jangan membuat perjalanan yang tidak perlu dengan kenderaan anda, pilih untuk berjalan jika boleh, dan tingkatkan kecekapan dan penjimatan bahan api anda dengan membetulkan tabiat pemanduan yang buruk dan menyelenggara kenderaan anda dengan betul.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 10 Ways Your Bad Driving Habits Are Actually Damaging Your Car

0 Comments