Mitos atau Fakta? Salah Tanggapan Biasa Mengenai Kereta

Diterbikan oleh pada

(Photo Credits: Pexels)

Pernahkah anda mendengar tanggapan bahawa cuak itik tidak bergema? Bagaimana pula tentang burung unta yang melekatkan kepala mereka ke tanah apabila ketakutan atau cerita tentang sen yang boleh membunuh jika dijatuhkan dari atas Bangunan Empire State?

Dunia ini penuh dengan pelbagai mitos dan salah tanggapan, dan industri automotif tidak berbeza. Hari ini kami akan membincangkan beberapa salah tanggapan yang sering dipercayai tentang dunia kereta!

Menekan minyak adalah cara terbaik untuk memanaskan enjin selepas menghidupkannya

(Kredit Foto: Pexels)

Perbuatan demikian akan menyebabkan perubahan mendadak dalam suhu enjin anda. Ini akan mengakibatkan enjin anda tidak dapat berfungsi dengan betul dan menyebabkan geseran antara komponen-komponen, yang berpotensi menyebabkan kerosakan kepadanya. Malangnya, ia telah menjadi tabiat biasa di kalangan pemandu.

Mitos: Ditumpaskan


Kereta kotor lebih jimat minyak

(Kredit Foto: Pexels)

Alasannya adalah kotoran dan habuk akan menyebabkan kesan lesung pipit seperti yang anda lihat pada bola golf, menjadikannya lebih aerodinamik. Walau bagaimanapun, pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa sebaliknya, kenderaan anda sebenarnya akan menjadi kurang menjimat minyak. Sebab sebenar kereta anda menjadi kurang aerodinamik adalah kerana rintangan tambahan pada permukaan kenderaan anda yang licin sebelum ini. Kotoran juga boleh menambah berat kenderaan anda, memburukkan lagi kecekapan bahan apinya.

Mitos: Ditumpaskan


Menggoyangkan kereta semasa mengepam minyak akan membolehkan anda mengepam lebih banyak

(Kredit Foto: Unsplash)

Kami sering melihat jiran kami membuat aksi ini di stesen minyak di JB, malah beberapa pemandu di Malaysia mengambil bahagian dalam upacara ini juga. Sekumpulan kereta bergoyang dengan plat S merupakan pemandangan lucu dilihat... Tetapi adakah tingkah laku mereka sah?

Jawapannya adalah tidak! Para pemandu biasa melakukan ini dengan kereta lama untuk mengeluarkan sebarang udara yang mungkin terperangkap dalam paip pengisi atau tangki minyak dan akibatnya, dapat mengepam lebih banyak petrol. Tetapi kenderaan moden dibina dengan cukup baik sehingga risiko terdapat sebarang udara tersekat adalah rendah dan boleh diabaikan.

Mitos: Ditumpaskan


Jangan mengurangkan had kelajuan jika anda terpaksa melanggar binatang

(Kredit Foto: Pexels)

Alasan di sini ialah, jika anda meningkatkan had kelajuan kenderaan apabila anda terpaksa melanggar sembarang binatang di jalan raya, ada kemungkinan yang binatang tersebut boleh ditolak ke atas kenderaan anda, mengelakkan anda dan penumpang anda daripada sebarang bahaya.

Sekali lagi, pihak Mythbusters telah menguji perkara ini dan mendapati bahawa perbuatan ini amat berisiko. Ia boleh mengakibatkan haiwan itu menembus kaca cermin depan anda atau terhempas di atas kerana bonet kereta boleh tercabut. Kesimpulannya adalah, sila perlahankan kenderaan anda apabila situasi ini berlaku!

Mitos: Ditumpaskan


Bahan api premium akan membantu kereta saya berprestasi lebih baik

(Kredit Foto: Pexels)

Mitos ini boleh dilihat sebagai minda orang kiasu. Kita semua mahukan yang terbaik untuk diri kita sendiri. Samalah juga dalam bab memilih bahan apa yang kita suapkan kenderaan kita. Walau bagaimanapun, bahan api premium TIDAK secara ajaib menjadikan Proton Saga anda yang berusia 12 tahun menjadi Ferrari Roma yang baru. Perbezaan prestasi apabila menggunakan bahan api premium hanya ketara apabila kereta anda memerlukannya. Jika tidak, ia hanya satu pembaziran wang yang besar!

Mitos: Ditumpaskan


Mengecas telefon anda melalui USB kereta akan menyebabkan bateri kereta habis

(Kredit Foto: Pexels)

Di sini kami mendapat konsep pertama kami yang mungkin bermunasabah . Mitos ini secara umumnya dihapuskan kerana kebanyakan kereta petrol mempunyai alternator yang memastikan bateri dicas semasa anda memandu. Walau bagaimanapun, kereta elektrik juga berjalan menggunakan…bekalan elektrik. Dan sebarang penggunaan sumber tenaga ini secara teorinya boleh menguras baterinya, tetapi perkara lain seperti penghawa dingin menggunakan lebih banyak tenaga daripada pengecas telefon.

Mitos: Secara teknikal, bermunasabah


Perlindungan cat menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan kepada kereta anda

(Kredit Foto: Pexels)

Sesetengah pemilik kenderaan yang ingin melindungi kerja cat mereka mungkin memilih untuk mendapatkan lapisan perlindungan cat yang digunakan pada bahagian luar kenderaan mereka. Mitos ini berdasar pada pemahaman bahawa gam yang digunakan untuk menggunakan lapisan ini akan merosakkan kerja cat apabila ditanggalkan. Tetapi ia benar-benar bergantung pada tahap mutu kerja yang dilakukan. Sebarang kerja yang dilakukan pada kenderaan anda mempunyai risiko ia rosak jika pekerja tidak cekap. Jadi, kenyataan ini tidak boleh dianggap sebagai injil.

Mitos: Ditumpaskan

Mitos timbul atas pelbagai sebab, sama ada sebagai hiburan atau sebagai cara untuk syarikat memasarkan produk penyelesaian yang sebelumnya dianggap tidak diperlukan. Oleh itu, adalah disyorkan untuk kita berusaha wajar sebelum mempercayai secara membuta tuli pada semua yang kita dengar!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Choosing the Most Suitable Car For You

0 Comments