mReview: Honda HR-V 1.5 DX - Sudah Berdewasa

Diterbikan oleh pada

Editors%2 Fimages%2 F1645414413478 Hrv Front Featured

Bagi kebanyakan jiran di seberang tambak kami, Honda HR-V (serta rakan sejawatannya PI Vezel) merupakan kenderaan yang paling sesuai untuk dinamakan kereta nasional mereka sejak 2014. Ia boleh ditemui hampir di mana-mana di sekitar pulau itu. Dan kini, ia mempunyai pengganti.

Kami cukup berpuas hati dengan perkembangan HR-V. Reka bentuk futuristik avant-garde menjadikan ia pantas dengan seluruh persaingan SUV kompak yang lain, sambil mengekalkan kepraktisan sehari-hari yang merupakan tandatangan Honda.

Malah, kami berpendapat bahawa rohaninya berakan-akan dengan HR-V asal lewat 90-an yang unik berbanding pendahulunya yang boleh dianggap kurang menarik dari segi visual.

Berubah Dengan Zaman

Editors%2 Fimages%2 F1645411785256 Hrv Front Motion 2

Hasrat Honda untuk memasuki dekad baharu dengan penuh semangat diperjelaskan dengan penyegaran yang amat diperlukan ini. HR-V kelihatan dan kelihatan lebih mewah di luar, memastikan ia selaras dengan jangkaan pengguna hari ini. 

Fascia hadapannya mengikut tema minimalis, jelas dari keputusan untuk menampilkan bar gril berkod warna yang digabungkan dengan kerja badan yang lain. Jalur krom nipis terletak di atas, turut disepadukan dengan lampu LED depan “upswept” yang anggun serta lampu nyalaan siang di kedua-dua belah.

Tiada lampu kabus untuk model DX ini malangnya; ia dikhaskan untuk model e:HEV. Walau bagaimanapun, kami rasa bahwa ia bukan kerugian besar, memandangkan ia tidak diperlukan di jalan raya yang terang. Honda juga menawarkan pelbagai pilihan cat kemasan metalik dan mutiara. Kereta akhbar kami dihiasi dengan Sand Khaki Pearl, yang kami rasa amat sesuai dengan HR-V. 

Editors%2 Fimages%2 F1645412221017 Front+Honda+Emblem+%26+Sensor

Tidak seperti pengeluar lain, Honda tidak menggantikan lambang hadapan mereka dengan papak plastik untuk menempatkan sensor radar dan gubbin lain mereka. Di sebalik lencana H yang digayakan adalah penderia radar untuk sistem Honda Sensing, tersimpan rapi dari mata yang memandang.

Editors%2 Fimages%2 F1645414465139 Hrv Rear Static 1

Profil sisinya mengekalkan siluet seperti coupe yang pertama kali diguna pakai oleh generasi sebelumnya, lengkap dengan pemegang yang dipasang di pintu untuk pintu penumpang belakang. Ia juga mempunyai pelapisan plastik pada bahagian bawah, namun kita mesti menekankan bahawa ini hanya untuk tujuan estetik, dan bukan untuk telatah “off-road”.

Editors%2 Fimages%2 F1645415355652 Rear+Lights

Tidak seperti pesaingnya, dataran tinggi belakang HR-V baru melepasi tingkap, sebelum ia mula berliku menurun. Elemen reka bentuk unik ini bukan sahaja menyerlahkan dimensi coupe-esque, tetapi juga mengakibatkan adanya lebih banyak ruang di dalam butnya - kredit kepada Honda untuk keputusan ini!

Lampu belakang LED di luar kelihatan luar biasa juga apabila diterangi. Corak yang unik, serta bar cahaya yang merentangi menetas belakang, menjadikan HR-V kelihatan amat menawan pada waktu malam.

Kabin Berwajar Namun Bergaya

Editors%2 Fimages%2 F1645419801011 Hrv Interior 1

Honda menyampaikan sekali lagi dengan kabin HR-V yang berlogik serta kalis mudah. Setiap dail dan butang mudah dicapai dan terasa sentuhan. Terdapat banyak bahan sentuhan lembut di sekeliling, dan kualiti yang dilihat lebih maju daripada generasi sebelumnya. Keterlihatan menyeluruh juga bagus, walaupun dengan tiang C tebal di bahagian belakang.

Editors%2 Fimages%2 F1645421369019 Hrv Drivers+Side

Kami menghargai pilihan Honda untuk memasang lapisan kelabu muda untuk siling dan tiang dalaman yang sangat berbeza dengan upholsteri hitam. Ini menghalang kabin daripada menjadi terlalu sesak. Apabila pintu terbuka, ambang pintu berjenama HR-V yang bercahaya menyambut pemandu dan penumpang. Dan sebaik sahaja anda duduk di dalam, pintu ditutup dengan bunyi dentuman yang meyakinkan dan padu. HR-V juga dilengkapi dengan kemasukan/penguncian tanpa kunci, dan anda hanya perlu menggenggam pemegang pintu dengan perlahan untuk membuka atau mengunci kenderaan.

Editors%2 Fimages%2 F1645420275336 Central+Knobs

Kami amat menyukai pengembalian kawalan dail untuk sistem pemanasan, pengudaraan dan penyaman udara (HVAC). Dail siap logam “knurled” nya mudah untuk dioperasi, membolehkan anda menumpukan perhatian anda di jalan raya sambil melaraskan kawalan.

Untuk bolong pemandu dan penumpang hadapan, tiga tetapan tersedia - aliran terbuka, tersebar (untuk peredaran udara yang lebih semula jadi dan seperti bayu), dan tertutup. Penumpang belakang juga disediakan dua blower di belakang, untuk keselesaan maksimum.

Editors%2 Fimages%2 F1645420776280 Hrv Interior 2

Honda juga telah membantu menyediakan dua port USB - satu untuk mengecas peranti manakala satu lagi untuk menyambung ke sistem infotainmen - dan port HDMI.

Mereka bersambung ke unit kepala sembilan inci Alpine yang dilengkapi pengedar, yang menyokong kedua-dua Apple Carplay dan Android Auto. Walaupun resolusi skrin jernih dan sangat responsif kepada sentuhan, kami tidak terlalu menggemari kawalan berasaskan sentuhan. Tetapan kelantangan berada di sebelah kiri dan kami rasa ia terlalu kecil, mengakibatkan pelarasan mengganggu; perlu dinyatakan bahawa HR-V tidak mempunyai butang kelantangan yang dipasang pada stereng.

Editors%2 Fimages%2 F1645421700343 Front+Seat+Levers

Untuk mengingatkan anda bahawa HR-V masih merupakan kereta yang sangat penting, hanya tuil manual yang ada untuk pelarasan tempat duduk. Kerusi itu sendiri sangat baik, walaupun, dengan sokongan lumbar sisi yang baik dan kusyen yang baik. Kami mendapati diri kami teguh di tempat duduk walaupun ketika membelok dengan kuat.

Editors%2 Fimages%2 F1645422123616 Ultra+Seat DownEditors%2 Fimages%2 F1645422161831 Ultra+Seat Up

Ia sangat mudah untuk memasuki kenderaan ini, dengan pintu dibuka pada sudut hampir 90 darjah. Ini sesuai untuk mereka yang ingin memasukan barang besar, seperti tempat duduk kanak-kanak. Bercakap mengenainya, tempat duduk belakang mempunyai mata pelekap ISOFIX, untuk menambah ketenangan fikiran. Ruang kaki dan ruang kepala juga lebih daripada mencukupi.

Penguji utama kita yang tinggi 175 cm mendapati bahawa kabin belakang agak selesa untuk diduduki. Sila ambil perhatian bahawa terdapat sedikit bonggol di bahagian tengah di atas lantai, serta di tempat duduk. Oleh itu, kami mengesyorkan 3 penghuni di belakang hanya apabila benar-benar perlu, atau untuk perjalanan singkat.

Kami menyukai tempat duduk ULTRA yang terdapat dalam HR-V juga. Anda bukan sahaja boleh melipatnya 60/40 seperti kebanyakan kereta lain, malah anda boleh melipatnya dengan penuh, yang membantu dalam mengangkut jenis item tertentu, seperti tumbuhan pasu. Ini adalah Honda yang terbaik dari segi kreativiti kejuruteraan.

Utamakan Keselamatan

Editors%2 Fimages%2 F1645421965036 Active+Safety+Notifications

HR-V dilengkapi dengan Honda Sensing, suite keselamatan canggih yang direka untuk mengelakkan perlanggaran. Ciri-ciri termasuk Sistem Bantuan Kekal Lorong (LKAS) dan Kawalan Pelayaran Adaptif (ACC), yang membolehkan kereta berada di antara penanda lorong dengan selamat dan secara automatik memecut/dipelahankan bergantung pada kereta di hadapan. Semasa ujian kami, kami mendapati bahawa LKAS paling sesuai untuk keadaan siang hari atau cahaya terang. Untuk tompok jalan yang lebih gelap, ia kadangkala dinyahaktifkan kerana tanda lorong yang tidak jelas, tanpa amaran.

Jika HR-V mengesan halangan, katakan kereta di hadapan atau pejalan kaki, ia akan berbunyi bip untuk memberi amaran kepada pemandu. Jika tiada tindakan diambil, Collision Mitigation Braking System (CMBS) mengambil alih dan memberhentikan kereta untuk anda. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa semua ini hanyalah alat bantu memandu, dan pemandu mesti sentiasa sedar dan mengawal sepenuhnya apabila diperlukan.

Editors%2 Fimages%2 F1645428027698 Instrument+Cluster

Di samping Honda Sensing, HR-V masih dilengkapi dengan penambahbaikan biasa - enam beg udara, ABS, Bantuan Kestabilan Kenderaan dengan kawalan cengkaman, Bantuan Permulaan Bukit dan Kawalan Descent Bukit (yang boleh didayakan atau dilumpuhkan melalui butang pada konsol tengah) - menjadikan ini kereta yang agak selamat.

Ruang Besar dalam Kereta Kecil

Editors%2 Fimages%2 F1645424928793 Boot Luggage

Ruang but kereta ini boleh tahan besar. Memang cukup besar untuk menyimpan sehingga dua bagasi bersaiz sederhana dengan tempat duduk belakang di atas, dan banyak lagi dengannya dilipat ke bawah. Rak bungkusan sangat mudah untuk ditanggalkan, sekiranya anda perlu memaksimumkan kawasan but secara menegak. Mujurlah bibir pemuatannya juga cetek, menjadikan proses pemuatan dan pemunggahan tidak menjadi kecoh.

Sama seperti tempat duduk hadapan, penutup but tidak dikendalikan secara elektrik, dengan pilihan itu hanya tersedia pada model e:HEV. Kami kecewa tentang kekurangan tayar ganti juga. Honda sebaliknya telah menyediakan kit pembaikan tayar, disimpan di dalam petak tersembunyi.

Editors%2 Fimages%2 F1645427782637 1645427782637Mengenai topik tayar, HR-V dilengkapi dengan roda aloi 16 inci, dibalut dengan getah Dunlop Enasave. Untuk membantu dalam membrek, kereta itu mempunyai brek cakera serba serta cakera berventilasi di hadapan.

Pemandu Harian yang Layak

Editors%2 Fimages%2 F1645426722455 1645426722455Bagaimana keadaannya di jalan raya? Mengagumkan. HR-V berjaya mengekalkan tahap hingar, getaran dan kekerasan (NVH) pada tahap minimum, walaupun pada kelajuan tinggi. Persediaan suspensi lembut juga membantu menyerap kebanyakan lonjakan dan tompok yang tidak rata di jalan raya, mengakibatkan pengalaman pemanduan yang sangat menyenangkan dan selesa.

Stereng urethane juga terasa agak mencengkam, tidak kira sama ada anda hanya melayari atau menolak HR-V dengan kuat.

Editors%2 Fimages%2 F1645426792338 Hrv Cornering

Tayar Dunlop cukup melekit untuk pemanduan biasa, tetapi agak bergelut apabila melibatkan selekoh yang keras dan pantas. Tidak ramai pemandu akan mendapati diri mereka perlu berbuat demikian, tetapi kami percaya bahawa HR-V akan berprestasi lebih baik di selekoh dengan pemasangan getah yang berbeza.

Editors%2 Fimages%2 F1645427049306 Rolling Shot Rear

Kami menikmati gerak balas stereng yang tangkas, jika agak ringan pada HR-V. Untuk bergerak di sekitar tempat letak kereta bertingkat, ini sesuai. Jelas sekali, beberapa DNA kereta prestasi mereka telah meleleh ke crossover sederhana ini. Perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk enjin, malangnya. Ia adalah enjin i-VTEC empat sebaris 1.5 liter, mengeluarkan kira-kira 118 kuda dengan tork 142 Nm. Ia dipadankan dengan transmisi CVT, yang memberikan pengalaman pemanduan yang lancar tetapi agak biasa.

Editors%2 Fimages%2 F1645427645593 Hrv Engine+Bay 1

Memintas kereta lain akan memerlukan beberapa perancangan ke hadapan, disebabkan oleh pick-up yang agak lembab. Walau bagaimanapun, jangkaan mesti disederhanakan, kerana ini tidak dimaksudkan untuk menjadi mesin berprestasi tinggi oleh mana-mana imaginasi.

Akhir Kata

Editors%2 Fimages%2 F1645427862615 Hrv Front Static 1

Kami memuji Honda untuk lelaran baharu HR-V ini. Dalam banyak aspek, ia telah membuat lonjakan kuantum dalam kualiti dan kemasan, sambil mendengar maklum balas pelanggannya. Kami berpendapat bahawa Honda boleh memberikannya beberapa ciri-ciri tambahan seperti cermin sisi lipat automatik dan pintu belakang berkuasa, tetapi mereka akhirnya dikehendaki untuk kemudahan tambahan dan bukan keperluan sebenar.

Dan walaupun HR-V mungkin bukan kata akhir dalam keseronokan memandu, ia telah menandakan semua kotak yang sesuai untuk penonton sasarannya - mereka yang hanya mahukan kereta praktikal yang berfungsi dengan baik.

Spesifikasi
Prestasi:Enjin: 1.5 liter, DOHC 4 silinder sebaris

Kuasa: 118 bhp

Tork: 142 Nm

0-100km/j: 11.9 saat (anggaran)

Kelajuan Teratas: Tidak dinyatakan

Fuel Consumption: 5.8 L/100km or 17.2km/L

Drivetrain: Front-wheel-drive; CVT transmission

Ukuran:
Jarak roda: 2610 mm

Dimensi (LxWxH): 4340 mm x 1790 mm x 1580 mm

Kapasiti Tangki Bahan Api: 40 liter

Ciri-ciri:
Sistem Penderiaan Honda

Lampu depan LED/lampu belakang/lampu nyalaan siang hari

6 Beg Udara SRS

Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA) dengan Kawalan Traksi

Sistem Brek Anti-Kunci

Bantuan Mula Bukit

Kawalan Turun Bukit

Kamera Pandangan Belakang

Sensor Tempat Letak Kereta Belakang


Nota Editor: Kereta yang disemak adalah unit spesifikasi Singapura. Varian tempatan mungkin mempunyai perbezaan dalam pilihan kuasa dan/atau pemangkasan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Owner's Guide Vol. 1: Engine Oil

0 Comments