Laluan Memandu Paling Menarik di Malaysia

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1654502378076 Prettiest Most Interesting Malaysia Roads Featured

(Kredit Foto: Pexels)

Malaysia adalah sebuah negara indah yang mengandungi banyak pemandangan untuk dilihat dan tempat untuk dilawati. Hari ini, kami akan membawakan anda beberapa jalan dan laluan yang lebih unik dan menarik di seluruh negara.

Dunia masih sedang dalam proses memulih daripada wabak yang menghalang kebebasan kita untuk ke sini dan sana, terutamanya demi beriadah sejak 2 tahun lalu. Dengan ketegangan virus baharu yang masih ditemui, anda mungkin rasa masanya belum tepat untuk ke luar negara. Mujurlah, Malaysia cukup dipenuhi dengan tempat-tempat menarik untuk memenuhi masa kita. Mari lihat beberapa laluan memandu di negara kita yang lebih menarik!

Cameron Highlands

Editors%2 Fimages%2 F1654502496297 Cameron Highlands(Photo Credit: Unsplash)

Kami memulakan senarai ini dengan laluan yang berjanji untuk menyedapkan mata. Melewati banjaran gunung semasa panduan anda ke Cameron Highlands, pemandangan dipenuhi dengan ladang teh yang indah serta ladang strawberi yang menarik. Ia adalah lokasi yang sesuai untuk tangkapan kamera polaroid demi siaran Instagram dilengkapi hashtag #filmisnotdead. Cuaca pegunungan yang sejuk dan jumlah trafik yang rendah di sana menambahkan lagi keseluruhan pengalaman anda, menjadikannya lokasi yang sangat baik jika anda mencari perjalanan bersiar-siar yang menyenangkan.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak memulakan perjalanan pada awal pagi, kami mengesyorkan agar anda merancang untuk bermalam di salah sebuah hotel di sana, kerana memandu di jalan berkadar tinggi yang malap bukanlah idea yang terbaik, terutamanya bagi mereka yang kurang berpengalaman memandu.

Lebuhraya Karak

Editors%2 Fimages%2 F1654502656681 Karak Highway(Kredit Foto: Hifzan Al Aziz)

Beralih dari pemandangan indah ke wilayah yang lebih bermisteri, kita kini melihat Lebuhraya Karak yang terkenal. Pada tahun 2011, hamparan lebuh raya ini menjadi latar belakang untuk filem seram, disebabkan oleh banyak khabar angin yang menyeramkan dan penampakan paranormal yang dikaitkan dengan jalan yang sederhana.

Dalam satu cerita, pengguna jalan raya melaporkan melihat Volkswagen Beetle kuning bergerak perlahan yang sentiasa muncul di hadapan mereka tidak kira berapa kali mereka telah memintasnya. Terdapat juga banyak laporan tentang Pontianak (hantu wanita yang agresif dengan rambut hitam panjang, semuanya berpakaian putih, dan memangsa kaum lelaki) dilihat di kawasan itu. Terdapat juga kisah terkenal tentang seorang budak kecil yang sesat di sana yang suka bertanya kepada pengguna jalan raya yang berhenti di sepanjang lebuh raya sama ada mereka tahu di mana ibunya.

Budak kecil itu dikatakan merupakan mangsa kemalangan kereta dan ibunya dikatakan tercampak keluar dari kenderaan semasa kemalangan itu. Ini sangat jenama dengan sejarah Lebuhraya Karak yang berliku-liku, gelap dan panjang; fakta-fakta yang menyumbang kepada banyak kemalangan seperti nahas Lebuhraya Kuala Lumpur–Karak 1990 yang meragut 17 nyawa.

Jika anda seorang pencari keseronokan atau jika anda benar-benar menyukai kereta Beetle, anda mungkin boleh cuba memandu lewat malam melalui Lebuhraya Karak. Ingatlah untuk mengambil langkah keselamatan dan sila pastikan kenderaan anda dalam keadaan baik. Kerosakan kereta pada waktu malam di jalan raya yang dikatakan berhantu adalah situasi klise filem seram yang tentu anda tidak mahu alami!

Kuala Kubu Bharu ke Bukit Fraser

Editors%2 Fimages%2 F1654505386376 Frasers Hill(Kredit Foto: Dansontheroad)

Di laluan seterusnya kami menggabungkan kedua-dua aspek jalan yang dinyatakan di atas! Pemanduan ke Bukit Fraser memberikan anda pemandangan pergunungan yang menakjubkan. Terdapat banyak peluang untuk anda melihat ke ufuk yang menakjubkan (sudah tentu, apabila anda tidak sedang memandu!). Tetapi ia juga terkenal dengan suasana berkabus yang membasahi jalan berliku dengan sayu. Apabila kabus menjadi sangat tebal, anda boleh menyamakannya dengan sesuatu yang dari permainan video Silent Hill.

Ia sememangnya sesuatu untuk dipengamali dan destinasi akhirnya adalah kampung Fraser's Hill yang menawan, dipenuhi dengan seni bina kolonial. Oleh itu, ini sememangnya idea yang bagus untuk percutian singkat! Ingatlah untuk memandu dengan selamat sudah tentu. Dengan kabus dan jalan yang berliku-liku, datanglah risiko kemalangan jalan raya yang lebih tinggi, jadi berhati-hati!

Terowong SMART KL

Editors%2 Fimages%2 F1654505592944 Kl Smart Tunnel(Kredit Foto: Head Topics)

Seterusnya dalam senarai kami adalah sesuatu yang kurang 'pengalaman'. Terowong SMART KL adalah tempat menarik kerana dua fungsinya, salah satunya adalah penyelesaian banjir kilat serta jalan pintas antara Jalan Istana dan Kampung Pandan, serta berkesan mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan itu.

SMART adalah singkatan kepada Stormwater Management and Road Tunnel dan ia beroperasi dalam empat mod berbeza untuk mengendalikan intensiti hujan yang berbeza. Ia mula-mula digunakan semasa banjir kilat pada Disember 2021, dan meminimumkan akibat buruk akibat cuaca pelik yang melanda beberapa kawasan di Malaysia. Ia adalah terowong terpanjang di Malaysia dan yang kedua terpanjang di rantau Asia Tenggara!

Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah

Editors%2 Fimages%2 F1654505768857 Sultan+Abdul+Halim+Muadzam+Shah+Bridge(Kredit Foto: structurae)

Seterusnya kami ke Utara pula, ke Pulau Pinang yang menakjubkan dan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah yang sangat lawa. Namanya sangat panjang, memang sesuai melihatkan betapa jambatan itu adalah jambatan terpanjang di Malaysia!

Ia menghubungkan Pulau Pulau Pinang ke tanah besar Malaysia, dan merupakan lokasi yang popular untuk peminat fotografi untuk menangkap matahari terbenam. Memandu di selekoh jambatan yang berlatar belakangkan cahaya matahari petang yang memperkayakan jiwa menimbulkan rasa yang sangat istimewa. Inilah masanyai untuk meletakkan muzik santai sambil memandu dengan ke arah matahari terbenam tersebut!

Malaysia adalah sebuah negara pemacu, dan banyak pemandangan semula jadi serta keajaiban buatan manusia membolehkan pelbagai jenis pengalaman pemanduan. Manakah laluan memandu kegemaran anda di Malaysia? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!


Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: In The Passenger's Seat: YS Khong Driving, Former Race Track Superstar

0 Comments