mReview : Volkswagen Golf GTI - Perlukah Anda Kereta Lain?

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1643246188903 Golf+Gti Featured
Kereta Volkswagen Golf GTI mempunyai sejarah silam. Seperti yang anda akan ketahui selepas membaca  semakan ini, kami rasa bahawa kereta ini adalah satu-satunya kereta yang anda perlukan.

Tak kesahlah jika reka bentuk kereta moden ini nampaknya tidak mempunyai kelebihan. Dengan peraturan pelepasan yang sentiasa diperketatkan, dan standard keselamatan yang dipertingkatkan mencemarkan kesucian kereta moden, kita harus meraikan hakikat bahawa kereta seperti Golf GTI generasi terbaharu ini masih wujud.

Pengganti yang layak untuk lencana 'GTI' itu pastinya.

Apa Ada Dalam GTI Ini?

Editors%2 Fimages%2 F1643248672144 Gti+Boot

Tetapi sebelum kita terbawa-bawa, mari kita ingatkan diri kita bahawa kita pernah memandu kereta yang dibina di atas platform Mk8 GTI sebelum ini. Malah dalam lebih banyak tahap trim bersederhana, platform ini telah membuktikan nilainya sebagai casis yang berkebolehan walaupun jalan berliku. Walau bagaimanapun, ia boleh memberi perkhidmatan yang baik kepada anda jika semua yang anda cari hanyalah perjalanan harian yang jinak dan selesa.

Malah motornya bukan unik kepada Golf GTI sahaja - anda akan menemui loji kuasa yang sama yang tersebar di seluruh portfolio Volkswagen-Audi Group (VAG).

Reka Bentuk Luaran

Editors%2 Fimages%2 F1643246225631 Golf+Gti+1

Perkara yang selalu kami sukai tentang GTI adalah ia kelihatan (secara amnya) agak bersahaja. Ini bukan kereta yang kelihatan membosankan - jauh darinya. Dengan roda aloi yang besar, angkup brek merah, dan isyarat penggayaan yang agak bersudut pada kedua-dua hujung hadapan dan belakang kenderaan, ia kelihatan kejam dan marah.

Jika rupa boleh membunuh, saingan yang lebih kecil tak akan wujud.

Editors%2 Fimages%2 F1643247929672 Golf+Gti+Exterior

Tetapi sekali lagi, anda hanya akan memerasan isyarat-isyarat tersebut jika anda mencarinya secara aktif. Dalam trafik, selain bunyi yang lebih kuat dari hujung ekzos dwi, anda boleh dengan mudah mengabaikan kelayakan sporty GTI. Ia boleh dianggap sebagai hatchback Volkswagen lain untuk lelaki keluarga yang waras itu.

Apakah di dalamnya?

Seperti yang mungkin anda jangkakan daripada kereta Jerman, kualiti binaan dalaman adalah sangat baik. Anda akan menemui bahan sentuhan lembut pada bahagian atas papan pemuka, dengan skrin infotainmen terletak di bahagian atas bahagian bawah dalam kepungan yang berasingan. Kereta itu membangkitkan rasa déjà vu kerana gear suisnya yang tertentu jika anda telah menghabiskan apa-apa tempoh masa dalam kenderaan Audi dengan harga yang lebih tinggi.

Editors%2 Fimages%2 F1643248026517 Gti+Interior

Stereng yang besar dan bawah rata menawarkan cengkaman yang sangat baik, memberikan anda keyakinan untuk membawanya dengan lebih rentak apabila melalui urutan selekoh. Dengan kebanyakan penetasan panas, anda akan menemui sepasang tempat duduk baldi hadapan (tempat duduk pemandu adalah elektrik sepenuhnya). Unit yang dipasang pada GTI menghalang anda daripada tercampak apabila dipandu dengan kuat, tetapi tidak mengorbankan keselesaan seharian.

Editors%2 Fimages%2 F1643248164484 Gti Steering

Tetapi ia tidak semuanya baik. Terdapat pilihan kritikal yang hanya boleh ditogol melalui butang sentuh kapasitif yang dipasang pada papan pemuka. Semasa bergerak, maklum balas haptik sahaja tidak mencukupi untuk anda bertukar-tukar secara naluri melalui pelbagai menu untuk menyediakan kereta mengikut cara yang anda suka.

Editors%2 Fimages%2 F1643248197523 Gti+Infotainment

Mungkin kita sedikit cerewet di sini, tetapi kita dapati saluran penghawa dingin dipasang terlalu rendah di dalam papan pemuka. Memancing ke atas untuk menyejukkan bahagian atas badan anda akan menghantar aliran udara sejuk yang konsisten melalui tangan anda semasa anda menggenggam stereng. Mungkinkah ini sebab mengapa kereta itu dilengkapi dengan stereng yang dipanaskan sebagai standard?

Pemanduan

Tidak dinafikan kemuncak Golf GTI. Malah, kami bersedia untuk memaafkan semua kelemahannya hanya berdasarkan cara ia memandu. Kuasa api didatangkan daripada 2.0 liter pengecas turbo empat-banger. Unit ini ialah versi motor yang disemak semula yang anda akan dapati dalam Audi Q5.

Pilihan manual tersedia, walaupun kereta ujian kami dilengkapi dengan kotak gear DCT tujuh kelajuan. Kereta itu merempuh gearnya dengan pantas, cukup untuk masa 0-100km/j yang dipetik selama enam saat. Keadaan mendesak ini menambah pengalaman pemanduan keseluruhan, memuji apa yang kami fikirkan sebagai permata sebenar casis.

Editors%2 Fimages%2 F1643248150155 Gti+Engine

Terdapat kestabilan dalam cara ia berkelakuan sendiri. Tanpa mengira kelajuan kemasukan anda, Golf GTI nampaknya dapat mencari cengkaman. Naikkan minat pada entri, dan apa yang anda akan temui ialah hot hatch pacuan roda hadapan yang tidak mahu mengelak.

Tetapi daya tarikan bahagian hadapan tidak menjejaskan cengkaman bahagian belakang. Anda benar-benar boleh merempuh selekoh, malah berlepas secara agresif dalam usaha yang sia-sia untuk memperkenalkan ketidakstabilan, dan kereta itu akan tetap mematuhi mega.

Editors%2 Fimages%2 F1643248283931 Gti Outside

Dalam suasana yang paling sporty, ia mendorong anda untuk menolak lebih kuat, mengambil selekoh pada kadar kelajuan yang semakin meningkat. Ia benar-benar memberi inspirasi kepada keyakinan, sebaik sahaja anda belajar mempercayai ketepatan kereta.

Editors%2 Fimages%2 F1643248082468 Gti Rear

Walau bagaimanapun, untuk pemanduan harian biasa, Golf GTI, dijangka lebih teguh dan lebih berdengung daripada hatchback pejalan kaki. Anda akan  dapat merasai ketidaksempurnaan yang lebih besar di jalan raya, walaupun melainkan anda secara aktif berlari di atas jalan berlubang dengan laju, perjalanannya sebenarnya boleh diterima.

Adakah Ini Semua Kereta yang Anda Perlukan?

Lebih kurang. Malah prestasi Golf GTI agak keterlaluan memandangkan betapa buruknya trafik boleh berlaku di titik merah kecil itu. Masukkan had laju kami yang lapuk, CCTV dan penguatkuasaan aktif, dan sentiasa ada rasa bahawa walaupun hot hatch ini bersempadan dengan berlebihan untuk digunakan di jalan raya kami. Perlu diingat juga bahawa harga bahan api berada pada tahap yang tinggi di sini, dan jika anda benar-benar memandu ke mana-mana dengan keras, anda akan mengembalikan penarafan ekonomi dunia sebenar sebanyak 7.5km/l.

Editors%2 Fimages%2 F1643247893708 Golf+Gti Closing

Tetapi kesahihan dan kewajaran akan pudar menjadi tidak relevan apabila menemui sebidang  tarmac kosong, atau beberapa jalan berliku yang baik. Buka pendikit, lancarkan casis melalui urutan selekoh dan anda akan menemui permata sebuah kereta. Hatchback yang 'mampu milik', pantas, berkemampuan DAN praktikal - apa lagi yang anda mahu, atau perlukan, dalam kereta?

Spesifikasi

Prestasi:

Enjin: 1,984cc Turbocharged Inline-4 Petrol

Kuasa: 241bhp

Tork: 370Nm

Penggunaan bahan api: 15.4km/l

0-100km/j: 6.4s

Kelajuaan Tertinggi: 250km/j

Drivetrain: Automatik DSG Tujuh Kelajuan; Pacuan Roda Depan

Brek: Cakera Pengudaraan Semua Bulat

Ukuran:

Jarak Roda: 2,619mm

Dimensi (LxWxH): 4,284mm x 1,789mm x 1,491mm

Berat: 1,463kg

Kapasiti Tangki Bahan Api: 50L

Kapasiti But: 380L

Features:

Kemasukan Tanpa Kunci

Lampu Utama Automatik

Pengelap automatik

Apple CarPlay Tanpa Wayar

Android Auto tanpa wayar

Pengecasan Telefon Pintar Tanpa Wayar

Kredit Foto: ACube Creative (@weareacube)

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Owner's Guide Vol 3: Car Paint

0 Comments