Bunyi Kereta Pelik: Apakah Kereta Anda Mahu Beritahu Anda?

Diterbikan oleh pada

Editors%2 Fimages%2 F1656323170059 Car Noises What Do They Mean Featured(Kredit Foto: Pexels)

Sama ada terikkan, berderak atau dentang denting pelik, kereta mengeluarkan pelbagai bunyi aneh dari semasa ke semasa tetapi apakah maksudnya sebenarnya dan patutkah anda bimbangkannya?

Bunyi yang dikeluarkan oleh kereta anda adalah caranya untuk memberitahu anda apa yang diperlukannya. Selalunya, ia mungkin mewakili panggilan untuk mendapatkan bantuan jadi sentiasa pastikan anda layankannya apabila ia 'bercakap' dengan anda!

Walau bagaimanapun, bunyi yang berbeza mewakili keperluan yang berbeza, jadi bagaimana anda tahu apa yang cuba disampaikan? Hari ini kami akan membincangkan beberapa bunyi yang paling sering didengari!

Brek Mencicit/Menjerit

Editors%2 Fimages%2 F1656323459348 Car Brake Screeching(Kredit Foto: Pexels)

Sudah tentu ini satu situasi yang ramai antara kita pernah mengalami. Sedang kami berhenti di lampu isyarat tiba-tiba kedengeran bunyi, ‘skreeeeeeeeeeeeee’. Ternaiklah kening anda dan timbul perasan kecut serta kesalan kerana tidak mewarnakan tingkap kereta menjadi hitam legam terutama sekali apabila pengguna jalan raya dan pejalan kaki yang lain mula memandang ke arah kereta anda.

Jangan risau, ia berlaku agak kerap dan sebab paling biasa adalah pad brek yang haus. Apa yang anda dengar ialah angkup anda dikisar pada pemutar roda anda. Jika dibiarkan untuk tempoh yang berpanjangan, ia boleh menyebabkan kerosakan yang lebih besar yang akan memakan kos yang lebih tinggi daripada sekadar menukar pad brek sahaja jadi jangan teragak-agak untuk menukarnya!

Bunyi Detik Misteri

Editors%2 Fimages%2 F1656323744170 Cv Joint Noise(Kredit Foto: Mechanic Base)

Khususnya apabila pada kelajuan rendah, bunyi berdetik apabila anda membuat selekoh mungkin disebabkan oleh sambungan halaju malar (atau CV) yang telah tamat tempoh. Ini pada asasnya membantu gandar CV anda melentur apabila kereta anda bergerak ke atas atau ke bawah.

Apabila sambungan CV ini terlalu haus atau rosak, ia akan menghalang gandar daripada beroperasi dengan betul dan cekap serta mengeluarkan bunyi berdetik yang misteri!

Enjin Berdecit

Editors%2 Fimages%2 F1656323893064 Engine Noises(Kredit Foto: Pexels)

Apabila anda mendapati enjin anda mula berbunyi apabila anda menghidupkan kereta anda atau apabila anda memecut, terdapat pelbagai isu yang boleh menyebabkan ini tetapi secara amnya ia berkisar pada tali pinggang aksesori yang rosak atau longgar yang digunakan untuk memacu pelbagai bahagian seperti alternator kereta anda atau pam stereng kuasa sebagai contoh.

Ia juga boleh menjadi masalah dengan tali pinggang serpentin anda, terutama sekali jika kereta anda adalah kereta baharu!. Tetapi jangan risau, ia agak murah untuk diganti!

Bunyi Berdengung apabila Memecut

Editors%2 Fimages%2 F1656323971074 Car Tyre Noises(Kredit Foto: Pexels)

Mustahil lah jika anda kata anda tidak perasan akan masalah tayar kerana bunyi yang dihasilkannya sangat jelas. Dengungan yang semakin kuat apabila anda memecut mungkin membuatkan anda berasa seperti memandu kapal angkasa tetapi ia sebenarnya tidak begitu keren, sebaliknya, ia boleh menjadi agak berbahaya. Sebab pertama mungkin tayar haus, terutamanya jika ia haus tidak sekata. Sebagai alternatif, ia juga boleh menunjukkan tayar kurang kembung atau pancit.

Tidak perlu dikatalah berapa berbahaya memandu kereta yang ada isu dengan tayarnya jadi sila elakkan memandu apabila anda mendengar ini terutamanya jika terdapat kehausan yang teruk atau tertusuk. Sila keluarkan tayar ganti itu atau panggil tunda!

Berdesing

Editors%2 Fimages%2 F1656324080130 Hissing Noise Under Hood(Kredit Foto: Pexels)

Jangan risau! Kemungkinan yang adanya sekumpulan ular di bawah tudung kereta anda sangat rendah, jadi jangan hubungi kawalan haiwan dahulu! Lebih berkemungkinan, bunyi desis itu merupakan tanda adanya masalah dengan kereta anda. Biasanya, ia menunjukkan kehadiran kebocoran. Bergegas untuk mendapatkan pemeriksaan kerana kebocoran dalam sistem penyejukan anda boleh menyebabkan masalah terlalu panas yang akan menyebabkan kerosakan selanjutnya pada kenderaan anda!

Lebih baik selamat daripada menyesal!

Ia boleh menjadi kerumitan untuk membawa kenderaan anda ke bengkel anda setiap kali ia mengeluarkan bunyi aneh. Anda juga mungkin mendapati ia sebagai pembaziran duit, lagipun, sesetengah bunyi ini tidak semestinya bermakna kenderaan anda tidak boleh dipandu. Walau bagaimanapun, kami berjanji kepada anda, ia adalah lebih baik untuk selamat daripada menyesal. Pemikiran 'tidak apa-apa' ini adalah cerun licin yang membawa kepada kerosakan selanjutnya dan kos yang lebih tinggi yang anda akan menanggung (belum lagi termasuk risiko kemalangan yang datang bersamanya!)

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Owner's Guide Vol 2: Tyres

0 Comments