Saman untuk WPH yang Menggunakan Kenderaan Malaysia di Singapura mulai 1 Julai 2022

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 1 Jul 2022

(Kredit Foto: NEA)

Jika anda seorang Pemegang Pas Kerja (WPH) yang tinggal di Singapura, ambil perhatian! Bermula hari esok, 1 Julai 2022, WPH yang tinggal di Singapura tidak akan dibenarkan menggunakan atau menyimpan kenderaan berdaftar Malaysia!

Singapura mungkin destinasi yang baik untuk mencari kerja jika diambil kira kedekatan dan kadar pertukaran mata wang tetapi ia mempunyai bahagian yang saksama kekurangannya. Salah satunya ialah reputasi mereka sebagai sebuah negara yang mempunyai banyak samanan dan malangnya, keputusan Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) untuk menarik balik pengecualian untuk WPH menggunakan kenderaan berdaftar asing mereka adalah contoh yang baik.

Keputusan tersebut merupakan tindak balas kepada kesesakan trafik keluar masuk Singapura yang semakin meningkat, menyebabkan tersumbat pusat pemeriksaan antara kedua-dua negara. Sebelum ini, pengecualian telah diberikan kerana penutupan sempadan darat dan sekatan yang dikenakan akibat wabak.

Pesalah kali pertama boleh menghadapi denda sebanyak S$1000 (MYR 3166.68) dan hukuman penjara sehingga 3 bulan manakala pesalah berulang berdepan risiko ditampar dengan denda S$2000 (MYR 6333.37)serta hukuman penjara sehingga 6 bulan.

(Kredit Foto: BikesRepublic)

Perubahan terbaru ini pastinya sesuatu yang boleh mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri kerana membeli motosikal di Kota Singa boleh menelan kos yang agak tinggi. Kapchai serba baharu yang ringkas boleh menelan kos kira-kira S$13 000 (MYR 41166.88) hingga S$15 000 (MYR 47500.24) manakala basikal terpakai adalah kira-kira separuh daripada harga itu, bergantung pada bilangan tahun yang tinggal pada COEnya.

Walau bagaimanapun, ia mungkin lebih baik daripada terus didenda dan berdepan prospek menghabiskan bulan-bulan anda di penjara Singapura. Syukurlah, sistem pengangkutan di negara pulau itu hebat, alternatif yang lebih murah yang boleh anda pertimbangkan!

Tuntut penilaian kereta percuma anda hari ini!


Bacaan Tambahan: Weird Car Noises: What is Your Car Trying to Tell You?

0 Comments