mReview: Prestasi Tesla Model 3 2022 - Petir Dalam Botol

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1654225379749 Model+3 FeaturedSaya benar-benar tidak faham mengapa Model Tesla 3 diterima dengan baik. Mengapakah sesiapa sahaja sanggup membeli langkah pertama sebuah syarikat teknologi dalam bidang mengeluarkan kenderaan pasaran massa yang berharga mampu milik?

Saya tidak mencadangkan bahawa Model 3 itu merupakan kenderaan pengeluaran siri pertama yang dibuat Tesla - sebenarnya jauh dari itu. Sebelum Model 3, Tesla telah menghasilkan Roadster asal berasaskan Lotus mereka serta salun dan SUV Model S dan Model X yang lebih besar dan lebih mewah. Tetapi Tesla juga mengakui bahawa Model 3 telah direka bentuk sebagai kenderaan pasaran besar-besaran pertama mereka, di dalam kalangan kereta-kereta hasil pembuat kereta lama yang sangat kompeten dan berdaya saing.Editors%2 Fimages%2 F1654225629966 Model+3 06Memang sukar untukl pengedar dan jenama baharu pecah masuk pasaran, dan kekurangan keyakinan pengguna telah menjejaskan pertumbuhan banyak jenama tempatan. Oleh itu, ia telah menimbulkan persoalan - mengapa Tesla nampaknya kebal terhadap penelitian yang keras ini?

Ini Semua Mengenai Ketidakpatuhan Itu

Sebagai permulaan, Tesla tidak pernah dibina atau dijalankan pada mana-mana norma industri seperti yang ditetapkan oleh pengeluar kereta legasi. Sebagai seorang “memelord” yang diperakui sendiri, pendekatan tidak konvensional Elon Musk untuk mengendalikan syarikat kereta bermakna Tesla mendapat manfaat daripada penjenamaan dengan cara yang tidak pernah dilakukan oleh pembuat kereta lain. Editors%2 Fimages%2 F1654225530718 Model+3 08

Ia juga tidak terganggu oleh reputasi model terdahulu mereka yang telah dibahankan di internet - anda akan menemui beberapa jenis video tindak balas pecutan Tesla pada platform media sosial kegemaran anda, mencairkan fikiran pada kamera dengan kelajuan mereka.

Reputasi mereka dalam talian boleh dibagaikan vaksin kepada penyakit yang melanda pendatang baru di dalam negara.

Pecutan? Kami rasa anda bermaksudkan Teleportasi.

Itu juga berfungsi sebagai transisi yang sempurna ke pada topic seterusnya: pengalaman Tesla Model 3 Performance. Seperti yang anda jangkakan daripada kenderaan elektrik moden berkuasa tinggi, Model 3 sentiasa bersemangat untuk memecut. Ia seperti berdarah murni, sentiasa berusaha untuk mengikut sesuka hati.Editors%2 Fimages%2 F1654225589346 Model+3 01Apabila anda dengan penuh semangat ada keinginan untuk dilontar ke kaki langit, anda mendapati diri anda tersepit di tempat duduk, ketika paru-paru anda berjuang untuk mengatasi kuasa kasar 506 kuasa kuda semua elektrik yang dipindahkan, melalui tayar, ke landasan. Pecutannya sangath kejam (walaupun ini secara teknikalnya bukanlah EV terpantas yang kami uji tahun ini) tanpa mengira kelajuan jalan yang anda lalui. Seperti yang telah kami sebutkan berkali-kali sebelum ini, sifat khusus EV ini bermakna anda akan sentiasa dapat menangkap jurang dalam trafik, menjadikan Model 3 kereta bandar yang ideal.

Apabila Perjalanan Mula Berliku

Saya menjangkakan penuh keyakinan kereta itu tidak lebih daripada fasad, keberanian yang ia menghadap dan melentur pada saat yang sesuai. Pada dasarnya, ia cemerlang apabila keadaannya menguntungkan, tetapi saya benar-benar fikir kelemahan kereta itu akan didedahkan apabila anda membuang urutan selekoh ke dalam persamaan. Kereta Amerika yang laju dalam garis lurus sering menggigil apabila memikirkan selekoh sahaja - jadi seperti biasa di sini, bukan? Editors%2 Fimages%2 F1654225642167 Model+3 04Nah, dengan pusat graviti rendah ihsan bateri itu penempatan pek, dan suspensi udara yang dipasang dengan agak kaku, kereta itu sebenarnya berasa seronok apabila dilontar melalui beberapa siri selekoh. Maklum balas stereng dan beratnya mungkin tidak membimbangkan kereta sport secara terang-terangan, walaupun ia patut dipuji untuk kereta yang kebanyakannya berulang-alik ke tempat kerja. Pengadunan brek juga dilakukan dengan sangat baik di dalam kereta ini, dengan pedal itu sendiri berasa lebih baik daripada sesetengah ICE kereta.

Gabungkan ciri-ciri pemanduan yang positif ini, dengan kuasa serta-merta daripada rangkaian kuasa elektrik, dan kenderaan dua tan ini lebih lincah dan tangkas daripada apa-apa perasaan perniagaan.

Macam Mana Berhidup Dengannya?

Kekurangan bunyi menyebabkan pemanduan yang tenang walaupun anda mendapati diri anda duduk di lebuh raya dalam lalu lintas pada waktu sibuk. Tidak rugi kerana kualiti dalaman juga baik - Tesla buatan China nampaknya mempunyai masalah QC yang jauh lebih sedikit berbanding kumpulan yang dibina AS sebelumnya. Kereta ujian kami dilengkapi dengan tempat duduk kulit vegan serba putih, yang, secara membimbangkan, menunjukkan beberapa tanda haus pada bahagian sisi pemandu (memandangkan ia mempunyai kira-kira 7,000 kilometer pada odometernya semasa kami mengujinya).

Editors%2 Fimages%2 F1654225561541 Model+3 03

Terdapat juga pewarnaan yang boleh dilihat daripada pewarna denim, yang menjadikan kesan regangan pada guling kelihatan lebih teruk daripada yang sebenarnya. Saya diberitahu bahawa tempat duduk ini tahan noda, dan anda boleh menanggalkan kotoran dengan mudah menggunakan produk pembersih yang sesuai.

Tesla berkata kereta itu akan melakukan sekitar 500 kilometer dengan cas penuh. Saya menempuh kira-kira 350 kilometer, dan ini dicapai walaupun saya dan rakan sekerja memandu dengan bersemangat. Anda tidak perlu risau tentang kereta yang kurang cas - Supercharger akan menambah jarak sejauh 300 kilometer dalam masa sekitar 20 minit.

Editors%2 Fimages%2 F1654225654134 Model+3 07Atau begitu cepat sehingga anda dan teman makan malam anda tidak mempunyai masa untuk menghabiskan pencuci mulut anda sebelum anda perlu alihkan kereta untuk mengelak daripada dikenakan caj penalti.

Jadi Adakah Semuanya Baik?

Walaupun bumbung kaca panoramik, penumpang tempat duduk belakang telah mengadu tentang kekurangan ruang dalaman yang relatif. Ia tidak dibantu oleh paras lantai yang tinggi, akibat keputusan Tesla untuk menyimpan pek bateri di bawah kuali lantai. Dengan tiada ruang di bawah bahagian belakang tempat duduk hadapan untuk meregangkan kaki anda, dan kekurangan sokongan paha dari tapak tempat duduk, keletihan pada perjalanan yang lebih jauh adalah kemungkinan besar.
Editors%2 Fimages%2 F1654225572856 Model+3 09Dan walaupun dalaman minimalis kelihatan cantik, meletakkan segala-galanya pada skrin sentuh gergasi menjejaskan kebolehgunaan sehari-hari (malah anda perlu menggunakannya untuk membuka kunci kotak sarung tangan!). Terdapat juga kemungkinan besar skrin sentuh gagal dalam jangka masa panjang, meninggalkan anda dengan pemberat kertas yang sangat besar dan mahal.

Pengambilan Model Tesla 3 yang Dicabut dan Tidak Ditapis

Ahli kakitangan Tesla yang saya ajak bicara tidak dapat merumuskan keseluruhan pengalaman Tesla dengan lebih baik. Fikirkan Tesla bukan sebagai pembuat kereta, tetapi sebagai penyedia ekosistem teknologi. Sudah tentu, teknologi yang masuk ke dalam kereta sangat mengagumkan, tetapi itu sahaja tidak akan mencukupi untuk mempengaruhi peminat ICE yang paling bersemangat untuk berpaling tadah.

Pembinaan infrastruktur sokongan, dalam bentuk rangkaian Supercharger asli mereka, bermakna anda bukan sekadar membeli kereta - dengan sebuah Tesla, anda membeli gaya hidup. Ia memupuk kesetiaan dan kebersamaan organik di kalangan sesama pengguna, terikat oleh pengalaman biasa. Nampaknya bah petir dalam botol.Editors%2 Fimages%2 F1654225395356 Model+3Model Tesla 3 ialah kereta yang sangat cekap secara mekanikal, disokong dengan baik oleh infrastruktur pengecasan dalaman Tesla. Dan di hadapan itu, jelas bahawa pembuat kereta legasi masih ada beberapa usaha untuk dilakukan.

Spesifikasi
Prestasi

Enjin: Dual Electric Motor

Bateri: 78kWh Lithium-Ion Pack

Kuasa: 506 bhp

Tork: 660 Nm

Penggunaan Bahan Api: 6km/kWh

0-100km/j: 3.3 Seconds

Kadar Pengecasan DC: 250 kW (max)

Kadar Pengecasan AC: 11kW (max)

Pacuan :Gear Tetap Kelajuan Tunggal, Pacuan Semua Roda

Brek: Cakera Berventilasi 
Ukuran

Dimensi (LxWxH): 4,694 mm x 1,933 mm x 1,443 mm

Jarak Roda: 2,875 mm

Berat: 1,836 kg

Kapasiti But: 78 kWh

Kapasiti Tangki Bahan Api : 649 litres
Ciri-ciri

Keyless entry

Electric front seats

Pre-entry Climate Control

Adaptive Cruise Control

Driver Attention Monitor

Lane Keep Assist

Lane Departure Warning

Blind Spot Monitor

Pre-Collision Warning

Kredit Foto: ACube Creative (@weareacube)

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: mReview : Volkswagen Golf GTI - Do You Really Need Any More Car?

0 Comments