How to Get a Driving Licence in Malaysia

Diterbikan oleh pada
Jika anda ingin memandu kereta pertama anda di Malaysia, anda sudah tentu perlu memiliki lesen memandu. Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan kad yang diidam-idamkan itu?

Memandu tanpa lesen adalah haram, itu merupakan pengetahuan umum. Denda kerana memandu tanpa lesen yang sah boleh berjumlah sebanyak MYR 1000 dan/atau tiga bulan dipenjara. Sudah tentu anda masih boleh membeli kereta tetapi ia perlu dibiarkan di garaj atau tempat letak kereta anda, sesuatu yang agak menyedihkan melainkan ia adalah kereta antik berjenama yang dibuat untuk dipandang, bukan dipandu.

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan daripada kita di sini, tujuan sebuah kereta adalah untuk memenuhi keperluan asal yang direka bentuk untuknya— iaitu pengangkutan dan mobiliti. Jadi bagaimana anda mendapatkan lesen 'D' itu? Hari ini, kami akan membawa anda melalui langkah-langkah untuk mendapatkan lesen memandu anda di Malaysia!

Langkah 1: Daftar di Sekolah Memandu

(Kredit Foto: Metro Driving Academy)

Dengan lebih daripada seratus sekolah memandu di seluruh negara, anda tidak akan berasa susah untuk mencari pertubuhan untuk memulakan perjalanan memandu anda. Sudah tentu terdapat banyak faktor yang terlibat apabila anda memilih sekolah memandu untuk mendaftar masuk. Ini termasuk kedekatan, kos dan kualiti pengajar.

Malah ada yang membandingkan situasi lalu lintas di mana pengajar memandu membawa anda untuk latihan di jalan raya kerana trafik yang lebih padat juga boleh bermakna pelajaran menjadi lebih sukar dan anda boleh merasa lebih tertekan. Anda juga boleh mengambil kira ketegasan pemeriksa yang anda dapat tahu melalui pencakapan orang atau menjelajah melalui forum dalam talian untuk mendapatkan nasihat. 

Pada pendapat kami, bak kata pepatah laut yang tenang tidak melahirkan pelayar yang handal jadi dengan memilih jalan yang tersenang mempunyai kelemahannya.

Langkah 2: Lulus Peperiksaan Kod Lebuhraya anda

(Kredit Foto: Metro Driving Academy)

Seterusnya, anda perlu melalui modul 6 jam yang dinamakan Kurikulum Pendidikan Memandu (KPP). Modul ini dikendalikan dalam bahasa Melayu dan ia merangkumi pelbagai topik seperti kod etika pemanduan dan papan tanda lalu lintas. Jika anda bukan penutur bahasa Melayu, sekolah memandu anda mungkin membenarkan anda melangkau modul ini dan anda boleh belajar untuk ujian teori menggunakan sumber lain seperti apl ‘KKP Test Malaysia’ di Google Play. Jangan risau, ujian teori sebenar adalah dalam bahasa Inggeris dan Melayu.

Ujian sebenar adalah berkomputer dan terdiri daripada 50 soalan aneka pilihan dengan markah lulus ditetapkan pada 42 soalan. Terdapat 10 soalan awal untuk menentukan sama ada anda buta warna, di sini anda perlu menjawab kesemua 10 soalan dengan betul atau anda akan hilang kelayakan daripada mengambil peperiksaan.

Langkah 3: Masa Pelajaran!

(Kredit Foto: Bernama)

Tahniah kerana mencapai markah 100% untuk Peperiksaan Kod Lebuhraya anda! Kini tiba masanya untuk memohon Lesen Memandu Pelajar anda. Hanya sediakan dua gambar pasport (latar belakang putih) dan buat permohonan anda di sekolah memandu anda. Ta-da! Anda kini seorang pemandu L-plate.

Tidak dinafikan, kadangkala ia mungkin memalukan untuk memaparkan plat L itu dan apabila anda memandu keluar dari litar, pengguna jalan raya lain mungkin melayan anda dengan kurang baik. Terdapat jenaka di kalangan pemandu bahawa L bermaksud lembu kerana pemandu plat L biasa membawa kenderaan dengan  sangat perlahan tetapi itu cukup difahami memandangkan anda baru mula belajar memandu.

Tetapi bersabar dengan diri sendiri dan fokus pada pembelajaran anda. Bertanduk sebagai plat L adalah satu upacara yang hampir semua orang lalui!

Pengetahuan Asas Alat Ganti Kereta dan Menjalankan Pemeriksaan Keselamatan

(Kredit Foto: Reinhard B)

Salah satu perkara pertama yang anda akan pelajari dalam pelajaran memandu anda ialah memahami pelbagai bahagian kenderaan anda. Anda juga akan belajar cara menjalankan pemeriksaan keselamatan sebelum dan selepas memandu, yang mana anda akan diuji dalam ujian memandu anda jadi berhati-hati!

5 Kemahiran Asas Pemanduan

(Photo Credit: Rakanehsan)

Seterusnya, anda akan meluangkan sedikit masa dalam litar untuk menavigasi 5 komponen yang menguji kecekapan pemanduan yang berbeza.

Cerun - Anda akan ditugaskan untuk berhenti di atas cerun sebelum meneruskan tanpa 'stall' atau berguling ke belakang. Di sinilah ramai pelajar, terutamanya pelajar manual, bergelut kerana bergerak di atas cerun tanpa berguling balik memerlukan sedikit kemahiran jadi pastikan anda menguasai titik gigitan anda!

Kursus Engkol atau Kursus 'Z' - Selepas cerun, anda akan menavigasi siri selekoh 90 darjah dalam bentuk huruf 'Z'. Ini adalah untuk menguji kesedaran anda tentang titik pusingan kenderaan anda dan sejauh mana anda mengendalikan diri anda semasa membuat selekoh tajam.

Kursus 'S' - Anda kemudiannya akan meneruskan untuk menavigasi siri selekoh yang tidak setajam Kursus 'Z' tetapi ia memerlukan anda untuk sentiasa membelok. 

Tempat Letak Kereta Tepi/Sejajar - Selepas menavigasi melalui selekoh, anda akan belajar cara meletak kereta secara sisi atau selari. Ini adalah kemahiran penting kerana tempat letak kereta sejajar sering ada di Malaysia.

Pusingan Tiga Mata - Kemahiran memandu terakhir yang anda akan pelajari ialah cara membuat pusingan tiga mata sekiranya menemui jalan buntu. Ini akan menguji kesedaran spatial anda apabila bergerak ke hadapan dan ke belakang. Anda perlu pantas memusing roda stereng dan pusingan tiga mata anda mungkin menjadi pusingan empat, lima atau enam mata tetapi jangan risau, anda akan menjadi lebih baik dengan latihan!

Langkah Akhir: Lulus Ujian Memandu anda

(Kredit Foto: R.AGE)

Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan ialah lulus ujian memandu anda dan anda akan boleh memohon untuk mendapatkan Lesen Memandu anda! Ia semudah itu. Ambil ujian, lulus ujian. Ta-da, pemandu baru di jalan raya!

Bergurau sahaja, ujian memandu sudah tentu merupakan bahagian yang paling menyayat hati dalam keseluruhan proses. Beberapa nasihat yang kami ada untuk anda ialah jangan cuba untuk melakukan benda secara kreatif sangat, lakukan sahaja mengikut buku. Bersopan santun kepada pemeriksa dan yakin dengan diri sendiri, sentiasa ingat bahawa gagal dalam ujian ini tidak bermakna anda tidak akan dapat memandu. Akan sentiasa ada peluang lain jadi menarik nafas panjang dan melakukan yang terbaik untuk Pemandu!

Kami berharap dapat berjumpa anda di jalan raya tidak lama lagi, jadi dapatkan lesen anda hari ini! Seperti biasa, selamat memandu Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Owner's Guide Vol 3: Car Paint

0 Comments