Cara Elak Penipuan Insurans Kereta di Malaysia

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Apakah yang perlu anda tahu semasa melayari dunia insurans motor di Malaysia? Apakah rupa penipuan insurans kereta sebenarnya? Hari ini kita menyelami sisi gelap industri insurans kereta!

Kami telah menetapkan kepentingan mempunyai insurans kereta di Malaysia dan berapa banyak ia boleh menjimatkan anda dalam jangka masa panjang. Ketenangan fikiran yang diberikan juga tidak terkira, apatah lagi denda yang tinggi yang perlu anda bayar jika anda ditangkap memandu tanpa insurans kereta.

Insurans sememangnya baik dari segi konsep, tetapi seperti biasa, manusia akan sentiasa mencari jalan untuk merosakkan perkara yang baik. Terdapat sisi gelap dalam industri yang menggunakan sistem insurans dan insurans kereta tidak terkecuali. Undang-undang akan sentiasa cuba untuk membanteras pelaku ini tetapi sentiasa baik untuk memastikan diri anda dimaklumkan dengan baik tentang bahaya supaya anda sedar apa yang perlu dilakukan apabila berlaku masalah!

Berikut adalah beberapa pembohongan dan penipuan insurans kereta yang sering berlaku!

Kemalangan Direka

(Kredit Foto: Florin Roebig)

Anda mungkin pernah melihatnya di media sosial ataupun di jalan raya; kereta yang berbrek secara agresif atau kenderaan yang tiba-tiba memandu dengan sangat perlahan di jalan keluar atau lorong cepat jalan raya, dengan harapan dapat menangkap pengguna jalan raya yang kurang berperhatian.

Mereka bergantung pada pemikiran umum bahawa apabila terjadinya kemalangan jalan raya, kenderaan yang melanggar kenderaan lain dari belakang akan biasanya bertanggungjawab. Sebaik sahaja perlanggaran berlaku, pesalah ini akan menjadi agresif dan meminta mangsa membayar mereka disitu juga, jarang memberi ruang untuk perbincangan. Ia adalah situasi permusuhan yang disusun dengan teliti dengan tujuan untuk memberi tekanan kepada mangsa sehingga mereka menyerah kepada tuntutan mereka sebagai cara untuk mencapai penyelesaian yang cepat.

Bagaimana anda menghalang perkara ini?

Pertama sekali, tabiat jalan raya yang baik hendaklah sentiasa diamalkan. Sentiasa pastikan jarak pemanduan yang selamat dari kereta di hadapan anda. Anda boleh menggunakan peraturan tiga saat tetapi pastikan anda menyesuaikan mengikut keadaan jalan raya dan kenderaan anda kerana ini mungkin menjejaskan jarak berhenti kenderaan anda.

(Kredit Foto: Travelers.com)

Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah mendapatkan kamera pemuka. Dalam keadaan malang di mana anda masih tidak dapat berhenti tepat pada masanya, anda akan mempunyai bukti yang mencukupi bahawa ini adalah percubaan kemalangan direka. Kehadiran kamera pemuka itu sendiri juga boleh menghalang penjenayah ini daripada menyasarkan kenderaan anda!

Akhir sekali, sentiasa ingat untuk bertenang. Ya, ia lebih mudah diucapkan daripada dilakukan apabila kemalangan jalan raya berlaku tetapi cuba sedaya upaya untuk mengawal khuatiran anda. Ingat, ini modus operandi mereka. Anda sedar apa yang mereka cuba lakukan jadi jangan mengalah kepada mereka. Libatkan pihak berkuasa, itu cara mudah untuk menakutkan mereka dan cuba sedaya upaya untuk mengeluarkan butiran peribadi dan plat kereta mereka jika diberi peluang untuk melakukannya dengan selamat.

Penipuan Lori Tunda

(Kredit Foto: Unsplash)

Sama seperti kemalangan berperingkat, penipuan lori tunda berfungsi pada emosi orang ramai dalam insiden jalan raya. Trak tunda ini biasanya disembunyikan daripada pandangan awam dan mereka akan sabar menunggu pengguna jalan raya memasuki zon yang mereka mungkin telah dikotori dengan serpihan seperti minyak atau paku. Mereka kemudian akan "menyelamatkan" kenderaan yang terjejas dan menariknya ke bengkel mereka.

Muslihatnya di sini adalah mereka akhirnya akan meminta harga yang terlalu tinggi untuk tunda dan bengkel yang mereka bawa anda mungkin akan melakukan perkara yang sama.

Bagaimana anda menghalang perkara ini?

Sekali lagi, kami menekankan pentingnya untuk tidak panik dalam senario ini. Insurans kereta adalah wajib di Malaysia dan kebanyakan syarikat insurans kereta yang baik ada menawarkan perkhidmatan menunda serta senarai bengkel panel mereka sendiri yang boleh anda percayai dan harapkan. Jangan biarkan trak tunda yang anda tidak panggil menunda kenderaan anda dan sentiasa semak semula bahawa trak itu sebenarnya dihantar daripada syarikat insurans anda.

Ejen Insurans Palsu

(Kredit Foto: Unsplash)

Satu lagi penipuan insurans kereta biasa ialah ejen insurans palsu. Musang licik ini akan mencuba masuk ke dalam dompet anda menggunakan senjata-senjata mereka yang termasuk lencana palsu, dokumen palsu dan harga premium yang rendah. Anda akhirnya akan mendaftar dan membayar premium yang tidak wujud atau mereka mungkin membatalkan premium yang sedia ada bagi pihak anda tanpa anda sedari sebelum mereka terus menghilangkan diri.

Bagaimana anda menghalang perkara ini?

Penipuan yang menelan kos satu bilion ringgit setiap tahun ini tidak boleh dipandang ringan jadi sentiasa pastikan anda melakukan usaha wajar anda! Kami tidak boleh menekankan betapa pentingnya anda menjalankan semakan latar belakang anda sendiri pada setiap ejen atau syarikat yang anda berpotensi membuka buku cek anda. Kami faham bahawa kos mungkin menjadi faktor semasa memilih premium tetapi jika tawaran terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, kemungkinan besar adalah ia memang terlalu bagus!

Kami boleh membantu anda!


Motorist telah diasaskan hasil daripada pengalaman CEO Damian Sia dengan sisi gelap industri automotif apabila dia mahu menjual keretanya. Kami benar-benar faham bahawa perjalanan pemilikan kereta cukup menakutkan tanpa perlu mempertimbangkan semua kemungkinan penjenayah yang anda perlu risaukan, jadi kami sedia membantu anda!

Kebebalan memainkan peranan yang besar terjerumus dalam penipuan-penipuan tersebut, jadi kami berharap artikel ini dapat membantu anda mengetahui tentang potensi bahaya dalam dunia insurans kereta dan bukannya cuba menghalang anda daripada mendapatkan insurans. Sila hubungi kami jika anda ingin mendapatkan insurans kereta sendiri atau jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai insurans kereta! Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan pelan insurans yang paling berpatutan dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Weird Car Noises: What is Your Car Trying to Tell You?

0 Comments