7 Cara Anda Boleh Menjaga Bateri Kereta Anda

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 1 Dec 2022

(Kredit Foto: Pexels)

Bateri kereta anda adalah salah satu komponen penting yang sering diabaikan kerana ia tidak kelihatan apabila anda menggunakan kereta. Jauh dari pandangan, jarang difikir kan? 

Malangnya pada kebanyakan masa, kami hanya benar-benar memikirkan bateri kereta kami apabila berlaku masalah dengannya dan simbol amaran bateri menyala pada papan pemuka kami. Ini hanya bermakna lebih banyak wang dikeluarkan untuk bayaran penyelenggaraan dan pembaikan. Teruskan membaca untuk mengetahui cara mengelakkan atau mengurangkan kemungkinan kerosakan berlaku pada bateri kereta anda!

1. Bersihkan terminal bateri dengan air panas.

(Kredit Foto: ifixit)

Karat dan kakisan pada terminal bateri menghalang prestasi dan jangka hayatnya. Anda boleh mencegahnya dengan membersihkan terminal bateri menggunakan air panas terlebih dahulu.

 • Kenal pasti bahagian positif bateri dengan mencari penutup merah. Pastikan anda sentiasa memutuskan bahagian negatif terlebih dahulu. Putar bolt yang menyambungkan wayar ke terminal negatif lawan jam dan angkat wayar ke atas.
 • Lakukan perkara yang sama untuk bahagian positif dan pastikan kedua-dua wayar tidak bersentuhan dengan mana-mana bahagian atau permukaan logam pada kereta.
 • Tuangkan air panas pada kedua-dua terminal bateri untuk membersihkan kakisan.
 • Lap terminal ke bawah dengan kain basah apabila anda selesai.
 • Ingat untuk menyambung semula bateri dengan betul apabila anda selesai. Sentiasa sambung semula terminal positif terlebih dahulu.
2. Salutkan terminal bateri

(Kredit Foto: WD40)

Semburan terminal boleh digunakan untuk mengelakkan kakisan. Selepas anda membersihkan terminal bateri, lindunginya daripada kakisan selanjutnya dengan semburan terminal seperti WD40.

 • Pegang tin di atas terminal dan sembur sehingga sambungan bersalut.
 • Ulangi pada terminal lain.
 • Akhir sekali, sembur selepas bateri disambungkan semula untuk melindungi terminal dan titik sambungan daripada kakisan.
3. Cecair bateri perlu diisi semula dengan air suling jika ia rendah.

(Kredit Foto: Tontio)

Cecair bateri perlu diisi semula dengan air suling jika ia rendah.

 • Tanggalkan penutup bolong di bahagian atas bateri dan gunakan lampu suluh untuk memerhati paras bendalir di dalam setiap sel.
 • Bendalir harus dikekalkan di antara garis paras bendalir bateri. Jika tidak, tahapnya terlalu rendah. Tuangkan air suling sehingga mencapai garis paras bendalir bateri.
 • Keringkan sebarang cecair yang berlebihan dengan kain lap sebelum menggantikan penutup bolong. Sentiasa pastikan untuk mengelap dari sel untuk mengelakkan risiko menolak kotoran dan habuk ke dalam bateri anda.
 • Anda mungkin perlu menggunakan pemutar skru kepala rata untuk membuka penutup bolong. Ingat untuk meletakkannya kembali dengan selamat.
 • Hanya gunakan air suling, bukan air paip. Air paip mempunyai mineral terlarut yang akan menjejaskan prestasi bateri.
 • Periksa paras bendalir bateri setiap kali anda menukar minyak atau kira-kira setiap 6 bulan. (Petua ini adalah untuk bateri konvensional sahaja)
4. Ketatkan penahan untuk mengelakkan bateri daripada berderak.

(Kredit Foto: Pexels)

Getaran yang berlebihan boleh merosakkan bateri dari semasa ke semasa. Bar tahan bawah memastikan bateri stabil dan menghalang kerosakan getaran. Uji tahan bateri anda dengan membuka hud dan menggoncang bateri. Jika bateri bergerak, penahan ke bawah terlalu longgar.

 • Cari bolt yang menyambungkan penahan ke bateri. Ia biasanya di sepanjang bahagian atas bateri, di mana bar tahan-bawah merentangi. Gunakan sepana soket dan putar bolt mengikut arah jam untuk mengetatkannya.
 • Terdapat pelbagai jenis penahanan pada kereta yang berbeza. Jenis yang paling biasa ialah bar yang merentang di bahagian atas bateri. Ini mudah dicari. Sesetengah kereta sebaliknya menggunakan pad tahan. Ini berada di sepanjang pangkal bateri. Lihat di sini jika anda tidak melihat bar di bahagian atas bateri.
 • Jika penahan itu rosak dalam apa jua cara, gantikannya dengan segera. Alat ganti baharu boleh didapati di kedai alat ganti kereta.
5. Cabut plag sebarang peralatan apabila kereta tidak berjalan.

(Kredit Foto: Pexels)

Apabila kereta tidak berjalan, peralatan menarik kuasa terus daripada bateri. Cabut palam semua telefon bimbit, navigasi GPS atau mana-mana peralatan lain yang dipasang pada port pengecasan sebaik sahaja anda mematikan kereta. Jangan pasang semula apa-apa sehingga anda menghidupkan kereta semula. Jangan biarkan apa-apa dipasang semasa kereta dimatikan. Ini boleh menguras kuasa dan mengakibatkan bateri mati.

6. Matikan lampu depan dan lampu dalaman apabila enjin dimatikan.

(Kredit Foto: Pexels)

Sama seperti perkakas, lampu ini menarik kuasa terus daripada bateri apabila kereta tidak berjalan. Sebaik sahaja anda mematikan kereta pastikan anda menutup semua lampu juga. Sentiasa semak semula sama ada lampu depan anda dimatikan sebelum berjalan meninggalkan kereta.

7. Mind your car battery life span.

(Kredit Foto: Pixabay)

Jangka hayat bateri kereta adalah sekitar 18 hingga 24 bulan. Menggunakannya lebih lama mungkin menyebabkan anda terdedah kepada kerosakan atau kerosakan lain. Ambil perhatian tarikh pemasangan bateri anda, apabila ia telah digunakan lebih daripada 18 bulan, anda harus menukar kepada bateri baharu di bengkel kenderaan pilihan anda.

"Bateri adalah otak untuk kereta anda, menjaganya dengan baik adalah penting"- BateriLaju

Adakah anda mempunyai petua lain yang tidak disenaraikan di sini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Top 5 Mistakes People Make When Buying their First Car

0 Comments