4 Petua Keselamatan Semasa Menggunakan Perkhidmatan E-Hailing

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1670145624240 E Hailing Safety Tips Featured

(Kredit Foto: Unsplash)

Aplikasi e-hailing telah wujud di Malaysia sebagai pilihan pengangkutan yang (biasanya) cekap dan berpatutan.

Walau bagaimanapun, ia datang dengan beberapa kebimbangan keselamatan. Lagipun, anda sedang menaiki kereta orang yang tidak dikenali. Anda mungkin berhujah bahawa bahaya itu telah lama wujud dari zaman ketika teksi merupakan raja di jalan raya Malaysia tetapi terdapat tahap keterlihatan dan kebertanggungjawaban tertentu pada teksi yang tidak terdapat pada kenderaan sewa persendirian.

Dengan tibanya musim cuti, anda mungkin mendapati diri anda menggunakan apl e-hailing dengan lebih kerap. Jika betul, mungkin bijak untuk mengambil perhatian tentang petua keselamatan berikut!

1. Periksa fungsi kunci kanak-kanak kereta

Editors%2 Fimages%2 F1670145846656 Ensure Childlock Disengaged(Kredit Foto: ctecho)

Laluan melarikan diri adalah kunci dalam banyak situasi kecemasan. Seseorang yang berniat jahat ingin memastikan anda terperangkap di dalam kenderaan mereka mungkin telah mengaktifkan fungsi kunci kanak-kanak yang menghalang sesiapa di tempat duduk penumpang daripada membuka pintu. Dengan itu, adalah bijak untuk memastikan bahawa ini tidak berlaku apabila memasuki kenderaan. Kami faham bahawa perlu bertanya kepada pemandu adalah satu pemikiran yang menyedihkan kerana apa yang mungkin tersirat, terutamanya kerana kebanyakan pemandu tidak mempunyai niat jahat seperti itu.

Syukurlah, terdapat cara yang kurang konfrontasi untuk memastikan anda tidak dikurung oleh kanak-kanak, hanya gunakan mata anda! Kunci kanak-kanak terletak berhampiran selak pintu kereta yang bermaksud anda boleh melihatnya sebaik anda memasuki kenderaan. Kunci mungkin berbeza dari segi rupa tetapi secara amnya, ia adalah tuas kecil dengan label. Biasanya, jika tuil naik, ini bermakna kunci kanak-kanak tidak diaktifkan, dan sebaliknya.

 2. Kongsi lokasi langsung anda

Editors%2 Fimages%2 F1670145979883 Share Live Location(Kredit Foto: Unsplash)

PSA ini mewakili salah satu risiko yang datang dengan era teknologi baharu. Walau bagaimanapun, era digital juga telah datang dengan set alat bergunanya sendiri yang boleh membantu memastikan kita selamat. Perkongsian lokasi ialah salah satu alat sedemikian yang telah disepadukan ke dalam kebanyakan apl yang kami gunakan hari ini, termasuk apl panggilan telefon. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan aplikasi pemesejan seperti Whatsapp dan Telegram yang mempunyai ciri ini.

Adalah bijak untuk berkongsi lokasi langsung anda dengan rakan atau ahli keluarga, terutamanya jika anda menaiki kereta di tempat yang anda tidak biasa. Jika apa-apa berlaku, orang lain akan tahu di mana anda berada dan boleh mendapatkan bantuan untuk anda dengan segera.

 3. Ambil tahu tentang pilihan tindakan SOS

Editors%2 Fimages%2 F1670146063017 Sos Call(Kredit Foto: Pexels)

Sama seperti berkongsi lokasi langsung anda, ciri SOS dalam apl juga membantu dalam memberitahu orang lain bahawa anda memerlukan bantuan. Contohnya, Grab mempunyai butang SOS yang segera menghantar SMS SOS kepada kenalan kecemasan anda. Anda juga boleh memanfaatkan ciri SOS pada telefon anda dan ingat, anda boleh mendail 999 walaupun telefon anda dikunci.

 4. Pastikan pemandu anda berada di laluan yang ditetapkan

Editors%2 Fimages%2 F1670146234798 Designated Route(Kredit Foto: Pexels)

Kebanyakan apl panggilan telefon akan meminta anda menetapkan destinasi dan tempat pengambilan. Mereka kemudiannya akan mengira tambang melalui laluan yang ditetapkan. Laluan ini biasanya merupakan cara terpantas untuk membawa anda ke destinasi anda, dengan mengambil kira keadaan jalan raya dan tol.

Sesetengah pemandu akan bertanya kepada anda sama ada terdapat laluan khusus yang ingin anda lalui atau jika anda bersetuju dengan mereka mengambil laluan lain yang mereka rasa lebih baik untuk satu sebab atau yang lain. Jika anda tidak biasa dengan kawasan yang anda tuju, adalah bijak untuk memberitahu pemandu anda bahawa anda selesa dengan laluan yang telah ditetapkan oleh aplikasi untuk anda dan dia harus mematuhinya. Semasa perjalanan, semak apl sekali-sekala untuk memastikan anda berada di laluan yang ditetapkan supaya anda boleh mengesan sebarang senario yang tidak diingini lebih awal dan mendapatkan bantuan sebelum terlambat.

Kesimpulannya...

Adalah penting untuk tahu bahawa artikel ini tidak cuba menghalang anda daripada menggunakan perkhidmatan e-hailing. Grab, MyCar dan seumpamanya adalah aplikasi yang bagus untuk digunakan untuk pelbagai situasi berbeza yang timbul daripada keperluan atau kemudahan. Biarkan artikel ini menjadi peringatan untuk sentiasa berhati-hati dengan situasi anda, terutamanya semasa perayaan yang menjadikannya sangat mudah untuk melepaskan diri!.

Seperti biasa, kekal selamat Motorists!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 2023 GWM Ora Good Cat EV: Finally Here in Malaysia!

0 Comments