Bufori: Jenama Kereta Buatan Tempatan yang Kurang Dikenali di Malaysia

Diterbikan oleh pada
(Kredit Foto: Bufori)
Think local car manufacturers and Proton or Perodua would probably come to mind with many unaware of other brands such as Bufori Motor Car Company.

Berasal dari Sydney, Australia, pengeluar kereta butik itu tiba di Malaysia pada 1994 dan telah beroperasi di Kepong sejak 1998.

Sebelum ketibaan mereka, Bufori sebenarnya telah hadir dalam persada automotif Malaysia dengan beberapa eksport kereta pertama mereka dari Sydney dituju ke pantai Malaysia. Pada tahun 1992, Bufori sebenarnya hadir pada pameran Tentera dan Penerbangan Antarabangsa Langkawi (LIMA) yang pertama, dengan jenama itu disampaikan kepada perdana menteri ketika itu Tun Mahathir, seorang peminat kereta yang gemar sendiri.

Bufori memilih pendekatan kualiti berbanding kuantiti, hanya membawa satu model kereta pada masa ini—Bufori Geneva—tetapi model kedua mereka, Bufori CS sedang dalam usaha. Geneva ialah karya seni yang mempamerkan gabungan isyarat reka bentuk kontemporari-klasik yang mengagumkan sambil menampilkan teknologi moden. Ia hanya melelehkan kelas seperti Rolls-Royce atau Bentley vintaj.

(Kredit Foto: Bufori)

Bufori berbangga dengan ketukangan peringkat tinggi dan kesemangatan tinggi dalam membina kereta, terbukti dalam kerja mereka sepanjang dekad yang lalu. Mereka menawarkan penyesuaian yang dipesan lebih dahulu yang memastikan bahawa walaupun setiap produk yang dijual dijamin memberikan kemewahan yang halus, tiada dua Buforis yang betul-betul sama. Ingin mempunyai humidor cerut di dalam kereta anda? Bufori telah melindungi anda!

Bufori juga telah menyediakan pekerjaan untuk rakyat Malaysia, dengan tenaga kerja hampir 100 orang yang nampaknya agak rapat. Menurut pengasasnya, Gerry Khouri, sebilangan pekerjanya juga sudah 'mempunyai anak yang sudah besar dan mula bekerja dengan Bufori'. Sekarang itulah yang anda panggil tenaga kerja seperti keluarga!

(Kredit Foto: Bufori)

Sebagai jenama mewah, harga untuk kereta Bufori sudah tentu agak mahal. Mesin berbadan kevlar akan menelan kos sekurang-kurangnya 1.4 juta ringgit dan ada masa menunggu. Setiap kereta dibina mengikut tempahan di sini di Malaysia dan Bufori menyiapkan mana-mana dari 20 hingga 40 kereta setahun. Pelanggan mereka terdiri daripada pelanggan tempatan dan antarabangsa, kebanyakannya datang dari Timur Tengah.

Ia mungkin tidak sesenang didapatkan seperti pengeluar kereta tempatan yang lain untuk rakyat Malaysia yang biasa tetapi bagaimanapun, Bufori adalah syarikat Malaysia yang benar-benar boleh dibanggakan oleh kita semua!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The Geely Panda Mini EV: Cute, Chic, City Car Coming Soon?

0 Comments