Pembayaran RFID di Plaza Tol: Masih Bermasalah Selepas Setahun?

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Reddit)

Apa yang dulunya dianggap sebagai jawapan untuk masalah kesesakan lalu lintas di plaza tol, lorong RFID tidak mencapai jangkaan.

Sistem pengenalan frekuensi radio (RFID) di plaza tol meraikan ulang tahun pertamanya pada Ahad ini (15 Jan). Pada masa itu ia sangat dianggap sebagai pengubah permainan untuk lalu lintas waktu puncak. Secara teorinya, ia melancarkan proses melalui plaza tol dan ia akan mengurangkan barisan panjang serta menjimatkan masa dan wang semua orang.

Pada hakikatnya, bagaimanapun, ia tidak memenuhi jangkaan, dengan ramai pengguna yang memetik isu pengesanan di gantri atau tag yang rosak sebagai titik kesakitan utama dalam pengalaman mereka menggunakan lorong RFID. Ia diterima pada peringkat awal tetapi hampir setahun berlalu, ramai yang hilang kesabaran dengannya dan telah memilih alternatif lain yang telah dicuba dan diuji seperti kaedah SmartTag dan Touch n Go.

Persoalan yang sering ditimbulkan ialah sama ada kesalahan sistem itu terletak pada kerajaan atau pengguna jalan raya. Pemasangan teg meninggalkan ruang untuk ralat kerana terdapat pelbagai tindakan khusus yang perlu dipertimbangkan jika mereka melakukannya sendiri. Pengguna jalan raya yang tidak mengikut garis panduan ini dan memasang teg ini secara salah tidak akan dapat melepasi gantri RFID, menyebabkan kesesakan semasa mereka cuba berundur keluar dari gantri dan masuk ke lorong lain.

(Kredit Foto: Tat Yon)

Walau bagaimanapun, sejauh manakah sistem itu boleh menjadi cekap jika ia meninggalkan begitu banyak ruang untuk ralat pengguna? Selain itu, terdapat laporan bahawa kenderaan dengan tag yang telah dipasang mengikut garis panduan masih menghadapi masalah yang sama.

Kerajaan amat maklum akan isu tersebut malah ada yang memberi maklum balas kepada pengguna di media sosial. Apabila menjawab pengguna yang meluahkan kekecewaannya menggunakan lorong RFID, menteri pengangkutan Anthony Loke Siew Fook berkata perkara itu akan dibincangkan dengan menteri kerja raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Kami hanya boleh berharap sistem itu diperbaiki secepet mungkin. Ia selalu mendapat kritikan walaupun sebelum ia dilaksanakan tetapi tindakan atau tindak balas untuk memperbaikinya tidak begitu hebat. Apa yang paling mengecewakan ialah hakikat bahawa jika dilakukan dengan betul, ia memang boleh menjadi jawapan kepada kesesakan lalu lintas di plaza tol. Namun, ia masih berkurangan.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Jail Time for Faulty Third Brake Lights?

0 Comments