The New Car Smell: Pleasure or Poison?

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: Pexels)

Bau ikonik kenderaan baharu sangat disukai ramai tetapi apakah sebenarnya yang menimbulkan bau ini?

Apabila anda melangkah masuk ke dalam kereta baharu, salah satu perkara pertama yang anda akan alami ialah deria penciuman anda yang dipuaskan dengan bau kereta baharu yang elok. Ia bukan 'Versace Eros' atau 'Gucci Bloom' tetapi ia tetap sangat memuaskan walaupun sebabnya memang sukar dikenal pasti. Malah telah sampai ke tahap di mana orang ramai telah cuba mencari cara untuk mencipta semula bauan itu atau menangguhkannya daripada hilang di dalam kereta mereka.

Walau bagaimanapun, nampaknya terdapat kekurangan pemahaman tentang bau itu selain anggapan bahawa ia hanya 'aroma benda baharu'. Anggapan ini tidak salah tetapi untuk lebih berspesifik, sebatian organik meruap (VOC) yang terdapat pada dan di dalam bahagian dalaman baharu kereta yang mengeluarkan aroma ini dalam proses yang dipanggil 'off-gassing'.

Apakah itu 'Off-gassing'?

(Kredit Foto: PLNGroup)

Off-gassing ialah apabila bahan kimia yang sebelum ini terperangkap dalam bahan dilepaskan ke udara. VOC yang terdapat dalam kulit, permaidani, pelekat, pengedap vinil, bahagian plastik dan komponen lain bahagian dalam kereta sedang dilepaskan secara perlahan di dalam kereta anda dan haba di negara tropika kita hanya akan mempercepatkan proses.

Apakah VOC yang sedang dilepaskan?

Sekarang kita mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang perkara yang berlaku, mari kita lihat sebatian yang dikeluarkan. Terdapat toluena, pelarut cecair yang sering digunakan dalam pengilat kuku yang boleh didapati di bahagian dalam kereta dalam cat dan pelekat.

(Kredit Foto: Pexels)

Benzena dan formaldehid adalah karsinogen berbahaya yang boleh membawa kanser manakala benzena juga datang dengan risiko kerosakan kepada kesihatan reproduktif dan perkembangan seseorang. Yang pertama ditemui dalam pelbagai bahan di dalam kereta manakala yang kedua paling biasa ditemui dalam kulit dan permaidani.

Anda juga boleh menemui stirena di bahagian plastik kenderaan, sebatian yang boleh menyebabkan anda rasa mengantuk atau kerengsaan pada mata, hidung dan kulit anda.

Ini sudah tentu, hanya sebahagian daripada bahan kimia yang terdapat di dalam kereta anda.

Patutkah saya risau?

Walaupun VOC-VOC tersebut sangat menakutkan, kebanyakannya tidak perlu kami risaukan. Sebab utama datang dalam bentuk nama samaran fenomena ini. Bau kereta 'baru' menandakan tempoh masa yang singkat dimana lepas itu, majoriti VOC ini akan habis dilepaskan (ini adalah apabila bau mula pudar). Walaupun kajian tentang betapa berbahayanya ini secara amnya tidak dapat disimpulkan, kebanyakan orang akan berpendapat bahawa selagi anda mengambil beberapa langkah dalam mengurangkan pendedahan kepada VOC ini, risikonya adalah minimum.

Apakah langkah yang perlu saya ambil?

(Kredit Foto: Pexels)

Pembersih udara adalah salah satu cara untuk memerangi VOC bawaan udara ini. Pastikan kereta anda mempunyai pengudaraan yang baik dengan menurunkan tingkap anda jika boleh supaya bahan kimia tersebut boleh keluar dari kenderaan anda. Jika anda ingin menyingkirkan VOC dengan cepat, ada yang telah mencuba 'menjemur' kereta mereka di bawah terik matahari (bukan perkara yang sukar di Malaysia) untuk mempercepatkan proses penyalaan gas dan kemudian mengudarakan kenderaan itu.

Anda pasti lega mengetahui bahawa pengeluar kereta sedang memberi perhatian kepada isu VOC ini. Toyota telah memilih alternatif berasaskan air daripada gam berasaskan pelarut manakala Ford telah mencuba buih berasaskan soya dan bukannya petroleum untuk bahagian dalam kereta mereka.

Bau kereta baharu — ia pasti menggembirakan ramai, tetapi dengan kekurangannya!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 2024 Mazda CX-90 to Debut on January 31

0 Comments