The Laundromat: Pengajaran Mengenai Penipuan Insurans

Diterbikan oleh pada

(Kredit Foto: IMDB)

Penipuan insurans berleluasa pada zaman ini dan ia boleh merupakan pelbagai bentuk dan melibatkan pelbagai peringkat orang.

The Laundromat ialah drama komedi 2019 yang berdasarkan maklumat yang bocor dalam kontroversi 'Panama Papers' yang terkenal. Lebih 11 juta dokumen telah dibocorkan, mendedahkan maklumat kewangan dan peguam-pelanggan yang mendedahkan bagaimana orang kaya menggunakan syarikat luar pesisir palsu untuk melakukan penipuan dan bentuk manipulasi lain atas nama memperkukuh nilai bersih mereka lebih jauh.

Selalunya, skim ini mengambil kesempatan daripada mereka yang berpendapatan sederhana dan berpendapatan rendah. Watak Meryl Streep, Ellen, pastinya termasuk dalam kategori ini apabila tragedi menimpa dia dan suaminya semasa mereka bercuti di mana kemalangan feri akhirnya membawa kepada kematian suami Ellen. Malangnya, kesengsaraannya tidak berakhir di situ.

Insurans adalah penting kerana jaminan yang diberikannya apabila senario malang berlaku. Selalunya, insurans memainkan peranan penting dalam menentukan sama ada seseorang itu mampu bangkit daripada kerugian mereka atau tidak. Ketika Ellen cuba memulihkan kehidupannya semula selepas kehilangan suaminya, dia mendapat berita bahawa ejen insurans syarikat feri itu menipu. Ini bermakna dia tidak mempunyai imbuhan untuk membantunya mengatasinya.

(Kredit Foto: IMDB)

Syarikat insurans atau ejen penipuan ada di mana-mana dan Malaysia tidak dikecualikan. Lazimnya dirujuk sebagai 'Penipuan Macau', mangsa dihubungi oleh 'ejen insurans' menuntut mereka membayar premium yang mereka nampaknya telah mendaftar. Apabila dakwaan ini dipertikaikan, mangsa akan berhubung dengan apa yang dipanggil polis sebagai taktik tekanan sehingga maklumat kad kredit diberikan.

Polis telah bekerja keras untuk menghapuskan sindiket sedemikian tetapi bahayanya masih sangat nyata. Dalam sesetengah kes, penjenayah bekerja sendirian, sekali lagi menyamar sebagai ejen insurans yang cuba membuat anda membeli polisi insurans palsu yang mungkin kelihatan hampir terlalu bagus untuk menjadi kenyataan (bendera merah!).

Apabila seseorang menjadi mangsa orang sedemikian, tamparan kewangan tidak datang hanya dalam bentuk ketidakupayaan untuk membuat tuntutan insurans. Jika anda ditangkap memandu dengan polisi insurans palsu untuk kenderaan anda, kemungkinan besar anda akan dikenakan bayaran seolah-olah anda memandu tanpa insurans yang merupakan satu kesalahan di Malaysia. Denda boleh mencecah RM3,000 dan lesen memandu anda mungkin berisiko.

Jadi apa yang boleh kita lakukan?

(Kredit Foto: IMDB)

Ketekunan wajar. Sesuatu perkara yang syarikat feri dalam filem tersebut tidak lakukan apabila mereka beralih kepada alternatif insurans yang lebih murah. Buat kajian atas syarikat yang disebutkan dan semak pensijilan mereka. Sahkan bahawa ejen yang anda bercakap dengan ini adalah daripada syarikat yang mereka dakwa asalnya, dan cari dalam talian untuk melihat apa yang orang lain katakan tentang mereka.

Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan platform pihak ketiga yang dipercayai seperti Motorist Malaysia untuk menavigasi melalui perairan yang keruh ini dan memberikan anda harga terbaik untuk insurans kenderaan anda sementara kami melakukannya! Hanya isikan butiran hubungan anda di bawah dan kami akan menghubungi anda dengan segera!

Saya mahu mendapatkan pelan insurans yang paling berpatutan dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments