Kenderaan persendirian tidak lagi perlu pamer pelekat cukai jalan secara fizikal bermula 10 Februari

Diterbikan oleh pada
Masa untuk berdebat dengan pelekat cukai jalan yang tidak berkualiti sudah berakhir mulai hari ini. Ini berlaku jika pemilik kereta sudah menerima cukai jalannya versi digital.

Ucapan ini telah dibuat oleh Menteri Pengangkutan Malaysia sendiri, Anthony Loke Siew Fook. Penggunaan teknologi digital dilihat sebagai solusi untuk mengatasi masalah pengurusan dokumen fizikal yang tidak berubah. Ini juga meliputi pelaksanaan versi digital bagi lesen memandu Malaysia (LMM).Kerajaan Malaysia sudah menjalankan projek perintis secara dalaman untuk mengatur pelancaran mod paparan digital bagi e-LKM dan e-LMM. Anda boleh mencapai maklumat dari e-LKM dan e-LMM melalui laman web Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), yang boleh diakses di https://public.jpj.gov.my atau aplikasi MyJPJ.

Dengan mengadaptasi penggunaan cukai jalan digital, tiada lagi keperluan undang-undang untuk memaparkan pelekat cukai jalan secara fizikal. Namun, perubahan ini akan dilaksanakan secara berperingkat, dengan penggubal undang-undang membolehkan anda untuk masih memaparkan pelekat secara fizikal jika anda belum bersedia untuk tukar kepada digital. Ada satu pengecualian untuk peraturan ini - pemandu yang berniat untuk melintasi sempadan ke Brunei Darussalam atau Kalimantan, Indonesia masih dikehendaki untuk memaparkan pelekat cukai jalan fizikal.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments