5 Tips Memandu Dalam Banjir di Malaysia

Diterbikan oleh pada

Kerap kali kita menghadapi banjir semasa memandu di Malaysia, terutama semasa musim monsun. Monsoon barat daya dari akhir Mei hingga September, dan monsoon timur laut dari Oktober hingga Mac. Oleh itu, adalah penting untuk tahu cara memandu ketika banjir untuk mengelakkan kerosakan kepada kereta anda dan memastikan keselamatan anda. Berikut adalah beberapa tip yang perlu diikuti ketika memandu ketika banjir di Malaysia.

Evaluasi Tahap Air Sebelum Melintasi Jalan Banjir

Sebelum memandu melalui jalan banjir, nilai tahap air untuk menentukan sama ada selamat untuk dilalui. Jika anda memandu SUV atau kereta dengan jarak tinggi, tidak menjadi masalah untuk memandu melalui. Walau bagaimanapun, untuk kereta dengan jarak rendah, adalah lebih baik mencari laluan alternatif untuk mengelakkan kerosakan pada dalaman kereta anda.

Memandu Dengan Berhati-hati dan Perlahan

Memandu dengan kelajuan tinggi ketika melalui banjir akan mencipta gelombang besar yang boleh menyiram air kepada orang yang berada di sekeliling, merosakkan enjin kereta anda, dan menyebabkan kerosakan elektronik kereta anda. Untuk mengelakkan ini, pandu dengan perlahan dan mantap, dan jangan melebihi kelajuan gelombang anda. Berikan laluan kepada lalu lintas yang datang untuk mengelakkan pertembungan gelombang.

Elakkan Daripada Aquaplaning

Aquaplaning adalah situasi bahaya. Apabila lapisan air terbina antara tayar kereta dan permukaan jalan, menyebabkan kehilangan daya cengkaman dan kesukaran dalam mengawal kemudi, brek atau mempercepatkan kereta anda. Untuk mengelakkan ini, perlahan-lahan tolak pedal pemecut dan pegang stereng kereta anda lurus. Elakkan menekan brek atau menolak stereng dengan tiba-tiba untuk mengelakkan kehilangan kawalan.

Pandu Di Bahagian Tengah Jalan dan Pegang Revs Tinggi

Adalah lebih baik memandu di bahagian tengah jalan atau lorong di mana genangan air kurang berkumpul. Memandu di dalam jalur tayar yang ditinggalkan oleh kereta di hadapan anda, kerana mereka sudah menghalau kebanyakan air permukaan, memberikan anda permukaan yang lebih stabil. Apabila memandu melalui air yang dalam, kekal di dalam gear pertama dan pegang revs tinggi untuk mengelakkan air masuk ke dalam paip ekzos dan melimpah masuk ke dalam enjin.

Periksa Brek, Karpet dan Kain Kereta, dan Enjin Selepas Memandu Melalui Banjir

Semasa memandu melalui banjir di Malaysia, adalah penting untuk memeriksa brek, karpet dan tikar, serta enjin anda selepas melaluinya. Ini kerana brek mungkin hilang daya cengkaman selepas terendam air. Pamkan pedal brek anda beberapa kali untuk membantu mereka kembali ke keadaan kering dan optimal.Periksa karpet dan tikar anda untuk melihat jika mereka telah direndam air dan keluarkan mereka untuk membenarkan kering udara. Jika kereta anda terasa goncang semasa idle atau kekurangan daya semasa mempercepat, air mungkin telah memasuki enjin anda. Periksa batang pengukur minyak untuk kecemaran air, dan jika terdapat, tarik kereta anda ke bengkel terdekat dan jangan memandunya.

Dengan mengikuti tips ini, anda boleh memastikan anda memandu melalui banjir dengan selamat dan mengelakkan kerosakan pada kereta anda. Sekiranya anda mempunyai tip lain, sila kongsikan dalam komen di bawah.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments