Cara Mengekalkan Enjin dan Tayar Anda dalam Keadaan baik!

Diterbikan oleh pada
Kereta dalam keadaan yang baik adalah penting jika anda ingin mengurangkan kemungkinan berlakunya kerosakan yang tidak diingin. Memastikan semua bahagian kereta yang berminyak dijaga dalam keadaan optimal sebagai satu cara untuk mengelakkan kos pembaikan yang mahal.

Banyak contoh yang telah didokumentasikan secara online mengenai bagaimana beberapa pemilik kereta telah mencapai jumlah kilometer yang luar biasa dengan kenderaan mereka. Dan kebanyakan daripadanya telah berjaya melakukannya tanpa memerlukan engin overhaul dengan kos yang tinggi. Anda juga mendengar cerita seram tentang bagaimana sesetengah pemilik kereta mengalami kesusahan untuk menjaga kereta. Kereta mungkin melibatkan senarai bahagian yang panjang untuk membaiki sebelum boleh dapat terus digunakan.

Kejayaan yang sangat berbeza antara kenderaan yang disebutkan di atas adalah disebabkan oleh bagaimana ia dijaga. Tetapi bagaimana anda boleh memastikan kereta anda dalam keadaan terbaik?

Pemeriksaan visual

Paras minyak yang rendah boleh meningkat geseran yang dialami oleh pelbagai komponen enjin, yang boleh menyebabkan kegagalan pramatang. Memeriksa kereta apabila meletakkan kenderaan di parkir kereta - perbezaan dalam warna bendalir akan menunjukkan kegagalan yang berbeza dalam pemanduan anda.Cecair warna coklat atau hitam menunjukkan kebocoran dalam sistem minyak enjin anda. Cecair warna merah atau coklat gelap adalah tanda bahawa anda kehilangan pelinciran transmisi. Cecair warna kuning mungkin menunjukkan kebocoran dalam sistem stereng anda. Cecair tidak berbau dan tidak berwarna biasanya hasil daripada penyaman udara condenser - tiada apa yang perlu dibimbangkan!

Beri Perhatian kepada Papan Dashboard Anda

Simbol amaran pada dashboard anda memberitahu tentang keadaan kesihatan mekanikal kereta anda. Lampu ini sering memberitahu kawasan kebimbangan umum dalam kenderaan anda, yang boleh membantu mekanik menyelesaikan masalah tersebut.Banyak kenderaan moden mempunyai perisian tambahan terbina dalam sama ada paparan kluster mereka dan/atau skrin infotainment, akan memberi maklumat tentang komponen yang rosak. Kenderaan lama boleh mendapat manfaat daripada pembaca OBDII luaran, yang merupakan alat diagnostik.

Pengimbangan and penjajaran roda

Tayar depan dan belakang anda akan haus pada peringkat yang berbeza. Kereta biasanya berlumba dengan roda hadapan, dan dengan enjin yang berat di hadapan, tayar akan haus atau botak dengan lebih cepat. Ini akan menyebabkan kurang cengkaman dan jangka hayat tayar anda.

Untuk memastikan keseimbangan tayar yang lebih sekata, pastikan skru tayar anda seperti yang disyorkan oleh bengkel kereta. Ini membantu memaksimumkan jangka hayat tayar dan mengurangkan kos juga memastikan keselamatan anda.

Anda  boleh mendapat diskaun 20% untuk pengimbangan roda dan penjajaran roda luar di Lim Tayar. Anda juga boleh mendapat diskaun RM 30 untuk pakej minyak enjin Fully Synthetic di Lim Tayar. Apa yang anda perlu lakukan ialah tunjukkan ID aplikasi  Motorist anda dan kereta yang didaftarkan dalam aplikasi untuk mendapatkan diskaun!

T&S Promosi
  1. Harga untuk Off Wheel Balancing adalah berdasarkan saiz rim.
  2. Penjajaran adalah berdasarkan jenis kenderaan.
  3. Pakej minyak enjin sintetik penuh boleh didapati di Lim Tayar: Castrol Edge 5W 40 & Autobacs 5W 40 sahaja.
  4. Pengguna aplikasi Motorist mesti membeli pakej yang mengandungi minyak enjin, penapis minyak dan upah. Penonton Pemandu yang hanya ingin membeli Minyak Enjin atau membawa Minyak Enjin dan Penapis Minyak mereka sendiri tidak layak.
  5. Promosi ini tidak terpakai kepada mana-mana promosi yang sedang berjalan.
  6. Promosi ini akan tamat pada akhir tempoh promosi.
  7. Lim Tayar mempunyai hak untuk mengubah, menambah atau memadam sebarang terma dan syarat, dan/atau menghentikan promosi ini tanpa pemberitahuan terlebih dahulu.
  8. Dengan menyertai kempen ini, pengguna aplikasi Motorist kenderaan dianggap memahami, bersetuju & menerima terma & syarat.
  9. Promosi ini tidak termasuk Lim Tayar Pandan Indah dan Lim Tayar Bangi.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments