Tips Memandu Ramadhan

Diterbikan oleh pada
Kita kini berada di dalam musim Ramadhan yang mulia sekali lagi, dan ramai pemandu di jalan raya mungkin sedang berpuasa. Memandu untuk jarak yang jauh mungkin akan memberi kesan kepada tumpuan seseorang, lebih lagi dengan rasa dahaga dan lapar.

Oleh itu, kami telah menyediakan senarai tips memandu yang berguna untuk pemandu Muslim kami, bagi memastikan perjalanan yang aman dan tenang di belakang roda!

Jaga -Tidur, Makan dan Senaman Anda

Tidak diragukan lagi bahawa tidur yang mencukupi dapat menambahkan kesihatan kepada anda, secara fizikal dan mental. Ia bukan sahaja membolehkan badan anda sepenuhnya bersantai dari tekanan memandu, tetapi ia juga membolehkan badan anda membaiki dirinya sendiri (fikirkan pembaikan tisu dan hormon pertumbuhan), dan juga kesihatan mental yang lebih baik apabila anda bangun.Rehat yang baik membolehkan kita mempunyai tumpuan yang tajam, membuat keputusan yang baik, dan memberi respons kepada situasi dengan betul, yang sangat penting apabila anda sedang memandu. Proses ingatan dan pemikiran juga akan meningkat dengan senaman yang kerap! Menjaga kecergasan diri bukan sahaja meningkatkan kecergasan fizikal, tetapi juga kesihatan keseluruhan otak dengan pertumbuhan pembuluh darah baru dan peningkatan sel otak baru.

Menetapkan waktu tetap untuk makanan anda dapat memberikan kesan yang baik kepada kesihatan anda. Menjaga tahap tenaga anda sepanjang hari membolehkan sistem pencernaan anda kekal sihat, sambil pada masa yang sama mengurangkan kemungkinan obesiti, penyakit kardiovaskular, dan kencing manis Type 2!

Tidur Sebentar Jika Anda Rasa Mengantuk

Memandu di lebuhraya mungkin akan memberikan kesan pada tahap tumpuan anda. Keadaan di mana anda tidak sedar di mana anda telah memandu adalah fenomena yang sangat nyata (disebut sebagai hipnosis lebuhraya), yang disebabkan oleh faktor seperti keletihan dan mengantuk secara keseluruhannya.Ini membawa masalah keselamatan yang jelas bagi anda dan penghuni kenderaan anda, serta pengguna jalan raya yang lain. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berhenti di R&R terdekat untuk berehat, dan bahkan tidur sebentar!

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, tidur dapat membantu mengatur semula badan anda dan meningkatkan tumpuan anda, yang pasti akan memberi manfaat kepada anda apabila anda memandu dalam masa yang lama dan jarak yang jauh.

Amalkan Kesusilaan Jalan Raya dan Kesabaran Terhadap Pemandu Lain

Dengan musim perayaan yang bakal mencapai tahap tertinggi, adalah difahami bahawa jalan raya dan jalan belakang akan dipenuhi dengan pemandu kenderaan yang hanya ingin pulang ke rumah untuk berjumpa orang tersayang. Dan dengan kebanyakan kesesakan lalu lintas, kejadian kemarahan jalan raya disebabkan oleh salah faham adalah tinggi.

Kami sangat menggalakkan agar anda tidak meningkatkan keadaan tersebut melalui konfrontasi. Sebaliknya, ambil jalan yang lebih mulia dan sabar, mengambil pendirian "hidup dan biarkan hidup" supaya semua orang dapat sampai ke destinasi mereka dengan selamat dan suara.

Juga disarankan agar anda amalkan kesopanan terhadap pengguna jalan raya lain, supaya pengalaman memandu yang dikongsi oleh semua adalah positif dan aman, seperti yang sepatutnya semasa Ramadhan!

Bermula Awal untuk Elakkan Memandu Terburu-Buru di Minit Akhir

Pernahkah anda berada dalam situasi di mana anda terburu-buru untuk sampai ke sesuatu tempat disebabkan oleh kurang merancang? Biasanya, keadaan ini akan mengakibatkan pemanduan laju yang meningkatkan kemungkinan kemalangan jalan raya berlaku.Sebagai garis panduan, kami mengesyorkan agar anda merancang jadual anda lebih awal sebelum memulakan perjalanan, dan mengambil kira keadaan lalu lintas semasa di sepanjang laluan anda! Ini membolehkan anda mengira masa yang dianggarkan perjalanan anda, dan mengurangkan keperluan untuk memandu laju dan berpotensi menyebabkan perlanggaran dengan pengguna jalan lain.

Menyesuaikan Kelajuan Anda dengan Keadaan Jalan dan Cuaca

Walaupun memandu pada had laju adalah sah dan berkesan dari segi masa, faktor-faktor luar boleh memberi kesan terhadap rancangan anda, dan memerlukan anda untuk menyesuaikan diri.Kepadatan lalu lintas, cuaca yang tidak menentu, dan bahkan bahaya jalan raya boleh membahayakan keselamatan anda (dan pengguna lain), oleh itu adalah bijak untuk menyesuaikan kelajuan anda dan perlahankan pada kadar yang munasabah. Seperti pepatah mengatakan, "biar lambat, asalkan selamat".

Kecekapan Memandu yang Baik dan Berwaspada dengan Pemandu Lain yang Lelah

Tidak jarang kita menjumpai pemandu lain yang mungkin mengalami keletihan dan kepenatan, yang dapat dilihat dari pola pemanduan yang tidak menentu dan perubahan terakhir minit (misalnya keluar dari lebuh raya pada saat terakhir yang mungkin).Kami sangat menggalakkan agar anda tetap berwaspada pada setiap masa dan mengantisipasi situasi tersebut agar anda tidak terkejut. Amalkan juga pemanduan defensif untuk menjaga keselamatan diri dan penumpang anda. Ini bermakna mematuhi peraturan 12 saat dan menjaga jarak selamat di belakang kereta di depan anda.

Jika memungkinkan, kami juga mengesyorkan agar anda memberi isyarat kepada pemandu yang keletihan untuk berhenti berehat, demi keselamatan mereka sendiri!

Periksa Kereta Anda Sebelum Memulakan Perjalanan

Sebelum menghidupkan kereta anda, adalah baik untuk memeriksa sekelilingnya secara ringkas untuk memastikan ia selamat untuk digunakan.Perhatikan tayar yang kempis, bahagian badan yang kendur/rosak dan kerosakan lain yang mungkin mempengaruhi ketergunaan dan keselamatan keseluruhan kenderaan. Pastikan juga tidak ada lampu amaran atau cahaya enjin yang terhidup pada kluster instrumen, yang merupakan petunjuk ada sesuatu yang tidak kena secara mekanikal dengan kereta anda.

Dapatkan kenderaan anda diperiksa oleh juruteknik yang dipercayai jika anda tidak pasti, supaya peluang mengalami kerosakan yang boleh dielakkan rendah dan anda dapat memandu dengan aman dan tenang!

Pastikan Lampu Hadapan, Belakang, dan Isyarat Berfungsi Dengan Baik

Jarak pandang dapat sangat buruk dalam hujan lebat, kabus, atau keadaan gelap. Ini adalah isu keselamatan jalan yang jelas, dan tidak dapat melihat pengguna jalan lain boleh menjadi bahaya jika anda memandu pada kelajuan yang tinggi.Adalah baik untuk memeriksa lampu depan dan belakang kenderaan anda, serta isyarat, untuk memastikan ia berfungsi dengan baik sebelum anda memulakan perjalanan. Dengan cara ini, anda tidak hanya menjadi pemandu yang bertanggungjawab, anda juga memikirkan pengguna jalan lain dan mengawasi mereka.

Pertimbangkan Berkongsi Kereta atau Mengambil Pengangkutan Awam

Jika anda tidak mahu mengalami jam berjam memandu dan mengharungi keadaan cuaca yang keras, kami mencadangkan anda mengambil pengangkutan awam atau berkongsi kereta dengan orang lain!Tidak hanya anda dapat berehat dengan mencukupi, anda juga tidak perlu merancang sendiri. Di samping itu, anda mungkin juga dapat membuat kawan baru di sepanjang jalan!Kesimpulannya, kami ingin mengucapkan selamat perjalanan di jalan raya, dan berharap anda dapat sampai ke destinasi dan bertemu orang yang anda sayangi pada Ramadhan ini dengan selamat dan sihat!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments