Tempat menarik yang anda mungkin tidak tahu untuk dilawat pada musim Raya ini (edisi Kelantan)

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 21 Apr 2023
Bersedia untuk hujung minggu perayaan panjang dan ingin melawat beberapa tempat bersama orang tersayang semasa kembali ke kampung?

Kami rekomen tempat-tempat anda boleh lawati semasa Hari Raya ini bersama keluarga dan rakan-rakan. Yang terbaik, anda tidak perlu membelanjakan banyak wang atau menahan duduk berjam-jam di pesawat, kerana tempat-tempat ini terletak di Malaysia!

Pantai Irama Bachok (Pantai Melodi)

Photo Credit: Attractions in Malaysia

Kami memulakan senarai kami dengan Pantai Irama Bachok di Kelantan, sebuah pantai yang tidak jauh berbeza daripada apa yang anda jumpai di Maldives. Dikenali juga sebagai Pantai Melodi, ia menampilkan air yang jernih, pokok kelapa yang menawan, dan pemandangan Laut China Selatan.

Selain daripada lanskap semula jadi, terdapat juga aktiviti menyeronokkan untuk seisi keluarga di Pantai Irama Bachok. Dari peralatan sukan air dan bot untuk disewa, anda boleh menghabiskan hujung minggu penuh adrenalin bermain di air yang jernih. Kemudahan barbeku boleh digunakan, sekiranya anda ingin memasak hidangan lazat untuk semua!

Jika anda bertolak dari Kuala Lumpur, lebuhraya Karak ke arah Kuantan dan Kota Bharu akan mengambil masa kira-kira tujuh hingga lapan jam. Anda juga boleh menaiki bas ekspres jika anda hanya ingin berehat. Pilihan terakhir ini boleh didapati beroperasi dari kebanyakan bandar besar, dan bahkan Singapura ke Kota Bharu.

Sebagai alternatif, anda boleh terbang terus ke lapangan terbang Kota Bharu dari KLIA, yang hanya mengambil masa sejam.

Perjalanan seterusnya dari Kota Bharu ke Pantai Irama Bachok boleh diselesaikan melalui teksi atau bas (nombor perkhidmatan 2A atau 2B), yang merupakan perjalanan sejauh 20 kilometer.

Alamat: 16800 Kota Bharu, Kelantan

Pantai Senok

Photo Credit: Petit Go

Terletak juga di Bachok, Kelantan ialah pantai yang dipanggil Pantai Senok. Tempat ini terkenal dengan pokok pain tinggi yang cantik, dan ramai orang menganggap pantai ini sebagai Pulau Nami Malaysia.

Ramai pengunjung, sama ada tempatan atau asing, melawat Pantai Senok untuk menikmati keindahan pokok-pokok itu,  untuk melakukan sesi fotografi dengan latar belakang lanskap indah. Bukan itu sahaja, terdapat sebuah kolam kecil berhampiran pintu masuk yang memberikan pengenalan yang indah untuk pelancong ke pantai tersebut. Di hujung tanggul batu Pantai Senok terdapat sebuah rumah api kecil yang masih berfungsi sepenuhnya hari ini.

Perlu diingat bahawa pantai ini tidak menawarkan kemudahan seperti tandas awam atau kedai, jadi lebih baik anda menyiapkan bekalan makanan dan menggunakan tandas sebelum ke sana!

Alamat: 16020, Kota Bharu, Kelantan

Gunung Reng

Photo Credit: Malaysia Site

Satu lagi tempat menarik untuk dilihat di Kelantan ialah Gunung Reng, struktur batu raksasa yang terletak berhampiran Jeli. Dapat dilihat dari Lebuhraya Timur-Barat, bentuk semula jadi ini menarik perhatian bukan sahaja kerana saiznya, tetapi juga kerana tidak ada gunung atau batu kecil yang mengapitnya, kecuali beberapa kampung.

Bukit batu kapur ikonik ini popular di kalangan pengunjung di sini untuk bersantai dan melakukan aktiviti santai. Terdapat juga sungai dan gua besar dengan kelawar di Gunung Reng untuk pengunjung menjelajah. Berkenaan kemudahan, anda boleh pergi ke taman rekreasi berdekatan yang menawarkan kedai, kemudahan tandas, dan juga surau.

Alamat: 17600, Jeli, Kelantan

Sungai Kenerong

Photo Credit: Malaysia Site

Ingin terlibat dalam aktiviti air sungai? Sungai Kenerong menawarkan aktiviti seperti water-tubing. Tidak seperti river-rafting, anda akan dilengkapi dengan alat pengapungan dan di alirankan oleh air Sungai Kenerong yang lembut. Anda akan dapat menikmati pemandangan di sekeliling sungai dan bunyi alam sekitar sepanjang perjalanan.

Perjalanan sungai ini akan mengambil masa kira-kira satu setengah jam, yang memberikan anda cukup masa untuk benar-benar menghargai alam semula jadi dan juga bermain-main di air!

Nantikan bahagian seterusnya daripada tempat untuk Jalan-Jalan masa Hari Raya di mana kami meneroka bahagian-bahagian menawan dan indah Malaysia yang lain untuk anda kunjungi bersama orang yang tersayang!

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The New Car Smell: Pleasure or Poison?

0 Comments