2024 Mitsubishi Colt Kembali!

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 7 Jul 2023

Setelah kejayaan Mitsubishi ASX di Eropah pada awal tahun ini, pembuat kereta Jepun ini kini menghidupkan semula nama ikonik yang akan dikenali oleh banyak pembaca: Colt. 

Hatchback yang pernah popular dari Mitsubishi kembali ke bilik pameran (sekurang-kurangnya untuk pasaran Eropah), kali ini dengan gaya Perancis yang sangat ketara. Seperti ASX, ia diletakkan di atas platform CMF-B Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance dan sangat berdasarkan pada Renault Clio. 

Colt juga akan dibina di garisan pengeluaran yang sama dengan rakan sejawat Perancisnya, di kilang Bursa Renault di Turki. 

Reka bentuknya juga kekal hampir sama, hanya sedikit perubahan yang dibuat kepada fasad hadapan untuk mencerminkan falsafah reka bentuk Dynamic Shield Mitsubishi. 

Ia mempunyai susunan lampu LED yang mencolok, dengan lampu siang yang berjalan dramatik di sepanjang bumper. Di sepanjang pintu belakangnya terdapat tulisan Mitsubishi yang besar, menggantikan lambang Tiga Berlian terkenal jenama tersebut. 

Mitsubishi akan menawarkan dua pilihan enjin untuk Colt baharu mereka: enjin petrol-hibrid (HEV) dan versi petrol standard. Colt HEV dilengkapi dengan enjin petrol 1.6 liter, dua motor elektrik (alternator-starter dan motor utama), transmisi multi-mode, dan bateri 1.2 kW. 

Sementara itu, versi Colt yang menggunakan minyak petrol mempunyai dua varian: enjin turbo 1.0 liter dengan transmisi manual enam kelajuan, dan enjin NA 1.0 liter dengan transmisi manual lima kelajuan. 

Dari segi kemewahan di dalam kabin, Colt pastinya tidak akan kurang. 

Fitur-fitur termasuk paparan 7.0 inci atau 9.3 inci dengan Multi-Sense, yang membolehkan pemandu memilih mod pemanduan (My Sense, Sport, atau Mod Eco), respons enjin dan stereng, serta pencahayaan ambien. Colt juga akan dilengkapi dengan sistem bunyi premium Bose, dan satu set keselamatan aktif yang termasuk sistem Pengiktirafan Tanda Lalu Lintas (TSR) dan sistem Meringankan Benturan Hadapan (FCM). 

Walaupun masih belum ada berita tentang pengeksportan Colt ke pasaran lain seperti Malaysia, kami sangat berminat untuk melihat bagaimana ia berbanding dengan hatchback mula-masuk lain. Lebih-lebih lagi, rakyat Malaysia memang sudah biasa dengan saudaranya, Proton Satria, yang berasaskan Mitsubishi Colt. 

Dan dengan pilihan untuk mendapatkan transmisi manual yang tradisional untuk varian petrol manual, kereta kompak Perancis-Jepun ini hampir pasti akan menyentuh hati peminat kereta tradisional. 

Kredit Foto: Mitsubishi Motors

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: mReview: Mitsubishi L200 Triton - Gergasi Jalan Raya Berserbaguna

0 Comments