Fourth Generation Toyota Alphard and Vellfire Revealed: All-New Beast

Diterbikan oleh pada
Toyota telah mengumumkan generasi seterusnya bagi Alphard dan Vellfire yang sentiasa popular, dengan peningkatan dalam gaya, keselesaan, dan keselamatan.

Perubahan pada Alphard dan Vellfire generasi keempat termasuk pengurangan getaran dan bunyi, mencapai tahap keselesaan yang Toyota dakwa sebanding dengan sedan mewah. Terdapat juga tahap penukaran baru untuk Vellfire yang lebih bersemangat - tahap Z Premier yang menambahkan unsur kemewahan kepada penampilan agresif Vellfire.

Walaupun Toyota hanya memulakan jualan versi enjin petrol dan elektrik hybrid (HEV), mereka berancang untuk memperkenalkan versi enjin hybrid plug-in (PHEV) pada masa depan. Jika dilancarkan, Vellfire dan Alphard PHEV akan menyertai barisan PHEV yang semakin berkembang oleh Toyota, yang kini termasuk Prius Prime dan RAV4 Prime.

Selain daripada tahap Z Premier yang baru, Vellfire juga telah dibezakan dengan lebih jelas daripada Alphard melalui sistem suspensi yang diselaraskan secara khas dan unit penggerak eksklusif, yang Toyota katakan akan membolehkan pelanggan Vellfire merasai lebih banyak keseronokan dalam memandu. Walau bagaimanapun, pilihan enjin V6 3.5 liter telah dihapuskan dari barisan.

Kedua-dua Alphard dan Vellfire yang baru telah menerima peningkatan pada penampilan luar dan dalaman. Dari segi penampilan luar, konsep "Forceful x IMPACT LUXURY" memberikan kedua-dua kereta reka bentuk yang lebih agresif, terinspirasi daripada "lembu bertarung dalam gerakan penuh". Di dalam kabin, kedua-dua kereta kini mempunyai ruang dalaman yang lebih luas, dengan lebih banyak ruang di antara setiap baris tempat duduk.

Pencahayaan, suis-suis pelbagai fungsi, dan saluran penyejukan udara telah dipindahkan ke Konsol Atas yang Super-Panjang, yang mengumpulkan kawalan teras kabin belakang untuk meningkatkan kemudahan dan operabiliti kepada semua penumpang. Untuk meningkatkan aksesibiliti, sebuah Pegangan Bantuan Tiang Tengah Panjang dan Langkah-Langkah Serba Guna pilihan telah diperkenalkan ke dalam barisan.

Kualiti perjalanan telah ditingkatkan, dengan platform TNGA-K yang dioptimalkan untuk reka bentuk minivan Alphard dan Vellfire. Toyota mengklaim bahawa kekekalan telah ditingkatkan sebanyak 50% berbanding generasi sebelumnya - dengan pengurangan deformasi badan yang terhad serta kebolehan manuver dan kestabilan yang cemerlang.

Dari segi keselamatan, kedua-dua kereta dilengkapi dengan Toyota Safety Sense, yang membawa ciri-ciri Bantuan Pemanduan Proaktif seperti Bantuan Stering Dalam Lorong dan Bantuan Perlambatan untuk perjalanan yang lebih selamat dan lancar. Toyota Teammate juga dilengkapi, menampilkan Ciri Parkir Lanjutan dan Pemanduan Lanjutan, untuk menyokong pemandu semasa parkir dan memandu dalam kesesakan lalu lintas.

Belum ada keterangan mengenai bila Alphard dan Vellfire yang baru akan tiba di Malaysia, tetapi mengingat betapa popularnya mereka di kalangan keluarga, pengendali limosin, dan pejabat keluarga, kami yakin hanya tinggal menunggu waktu sahaja.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: The All-New 2024 Mitsubishi Colt is Back!

0 Comments