4 Tip Memperpanjangkan Hayat Bateri Kereta Anda

Diterbikan oleh pada
Bateri kereta biasanya mempunyai jangka hayat purata tiga hingga lima tahun. Jika anda terpaksa menggantinya setiap satu hingga dua tahun, mungkin anda sebenarnya telah merosakkannya sebelum sampai waktunya.

Jika anda menghadapi masalah kegagalan awal, mungkin anda memperlakukan bateri anda dengan tidak betul. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diambil perhatian supaya anda dapat memperpanjang jangka hayat bateri kereta anda!

Matikan Radio dan Air-Con Ketika Kereta Anda Berhenti

Kebanyakan pemandu biasanya meninggalkan radio atau air-con mereka berfungsi ketika kereta mereka berhenti atau terparkir. Tetapi tahukah anda bahawa komponen elektronik ini sebenarnya memperpendek jangka hayat bateri? Apabila enjin kereta anda berjalan, alternator membantu kereta menghasilkan elektrik untuk komponen elektronik ini, manakala bateri bertindak sebagai bekalan kuasa.

Apabila kereta dibiarkan berhenti, alternator akan mati dan komponen-komponen ini akan mengambil kuasa dari bateri. Bagi sesiapa yang tidak tahu, bateri kereta sepatutnya menyediakan kuasa untuk penghidupan, dan bukan untuk tenaga berpanjangan bagi komponen elektronik lain. Jika anda tetap ingin menunggu dalam kereta anda, disarankan untuk mematikan semua fungsi untuk menjaga jangka hayat bateri.

Pastikan Lampu Dipadamkan Selepas Menaikkan Kereta Anda

Terdapat masa ketika pemandu lupa untuk mematikan lampu isyarat atau lampu hadapan selepas memarkir kereta mereka. Kelalaian sesaat ini sebenarnya memudaratkan jangka hayat bateri kereta, terutamanya jika dibiarkan terbuka semalaman atau untuk jangka masa yang lama.

Jika anda kerap meninggalkan lampu ini terbuka selepas memarkir, anda mungkin ingin menulis nota di papan pemuka kereta anda sebagai pengingat untuk mematikannya. Atau, anda boleh membentuk kebiasaan untuk berjalan di hadapan kereta anda dan memeriksa sama ada lampu telah dimatikan.

Kerap pandu kereta anda

Percayalah atau tidak, memandu kereta anda lebih kerap sebenarnya dapat meningkatkan jangka hayat bateri. Jika kereta anda tidak digunakan secara berkala, sel-sel kuasa dalam bateri akan kehilangan cas elektrik mereka seiring masa.

Untuk mencegah perkara ini berlaku, anda harus memulakan enjin kereta anda sekurang-kurangnya sekali seminggu. Jika anda merancang untuk perjalanan luar negara yang panjang, anda boleh meminta bantuan rakan atau ahli keluarga untuk membantu anda dengan memulakan kereta anda dan membiarkan enjin berjalan selama 10 hingga 15 minit.

Rajin Periksa Bateri Kereta Anda

Terminal bateri boleh bertindak balas seiring masa dan ini akan mempengaruhi jangka hayatnya. Sebagai pemilik kereta, anda bertanggungjawab untuk memastikan semua bahagian enjin dan elektronik berfungsi dengan baik. Sebagai panduan, anda harus membuka bonet dan memeriksa bateri kereta dan enjin sekurang-kurangnya sekali sebulan.

Jika anda mencatatkan pengoksidaan di sekitar terminal bateri, anda harus mencuba untuk membersihkannya dengan campuran air dan soda bikarbonat. Walaupun ini bukan penyelesaian yang lengkap, ini akan memberi sedikit masa kepada anda sehingga temujanji seterusnya di bengkel.

Sebagai alternatif, anda boleh melabur dalam ujian bateri kereta mudah alih untuk memeriksa kesihatan keseluruhan bateri. Jika paras voltan terlalu rendah, mungkin anda perlu menggantikan bateri dengan yang baru.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Cara Mengekalkan Enjin dan Tayar Anda dalam Keadaan baik!

0 Comments