Apa Anda Patut Lakukan Jika Brek Anda Gagal

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 14 Feb 2022

Editors%2 Fimages%2 F1639039965192 Car Front Wheel Featured(Kredit Foto: Pexels)

Ikuti langkah-langkah tersebut untuk menyelamatkan diri anda jika dihadapi kegagalan brek semasa memandu.

Kegagalan brek adalah salah satu perkara yang paling menakutkan yang boleh berlaku kepada pemandu di jalan raya. Jika anda pernah mendapati diri anda di dalam situasi tersebut, adakah anda tahu bagaimana untuk bertindak balas?

Kami telah mengumpulkan panduan langkah demi langkah tentang perkara yang perlu dilakukan sekiranya berlaku kegagalan brek. Sebelum bermula, ingatlah untuk cuba mengekalkan minda yang tenang apabila menghadapi kecemasan sebegini. Panik hanya akan memburukkan lagi keadaan.


1. Beri Amaran kepada Pengguna Jalan Raya Yang Lain

Editors%2 Fimages%2 F1639040050882 Drivers Communicating(Kredit Foto: Pexels)

Jika brek kereta anda gagal, buat bertenang dan tumpukan fikiran anda untuk mencari jalan keluar dari jalan raya dengan selamat.

Pancarkan pancaran tinggi anda dan bunyikan hon anda untuk memberi amaran kepada pemandu dan pengguna jalan raya lain. Ini akan memastikan mereka menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena dan memberi mereka peluang untuk bertindak balas dengan sewajarnya.


2. Beralih ke Gear Rendah untuk Menggunakan Brek Enjin

Editors%2 Fimages%2 F1639040128058 Automatic Gearbox(Kredit Foto: Pexels)

Jika brek kaki anda gagal, anda boleh mengalihkan kereta anda ke gear yang lebih rendah untuk menggunakan brek enjin. Ini berlaku apabila daya tahan dalam enjin anda digunakan untuk memperlahankan kenderaan secara semula jadi. Untuk kenderaan automatik, alihkan gear anda dari “Drive” ke gear paling rendah (biasanya dilabel "1" pada kotak gear anda). Untuk kereta manual, turunkan gear anda seperti biasa.

Pastikan anda tidak menukar anjakan secara terlalu cepat kerana ini boleh menyebabkan anda hilang kawalan ke atas kenderaan anda.


3. Pam Brek Anda

Editors%2 Fimages%2 F1639040297717 Stepping On Brake Pedal(Kredit Foto: Cars From Japan)

Anda boleh membina tekanan dalam sistem brek anda dengan mengepam brek anda berulang kali. Jika kereta anda mempunyai sistem anti-brek (ABS), tekan sahaja pedal kaki dengan kuat. ABS kereta anda akan mengepam brek anda secara automatik.

Untuk kereta tanpa ABS, anda perlu menginjak pedal beberapa kali untuk membina tekanan yang mencukupi. Setelah tekanan yang mencukupi dibina, hanya tekan ke bawah pada pedal sekali lagi dan kekalkannya.


4. Gunakan Brek Kecemasan Anda

Editors%2 Fimages%2 F1639040320129 Using Handbrake(Kredit Foto: Insurance2Drive)

Satu lagi cara untuk memberhentikan kereta anda ialah dengan menggunakan brek kecemasan anda (e-brake). Namun, ambil perhatian bahawa e-brek hanya menghentikan roda belakang kereta anda. Untuk menggunakannya,, tekan butang pelepas pada pemegang brek dan perlahan-lahan mengawal tekanan. Dalam apa jua keadaan, anda tidak boleh menggunakannya semasa melakukan perjalanan pada kelajuan tinggi – ia akan menyebabkan roda kereta anda terkunci dan anda mungkin kehilangan kawalan kenderaan.


5. Gunakan Rupa Bumi untuk Memperlahankan Kenderaan Anda

Sebagai pilihan terakhir, anda boleh menggunakan rupa bumi di sekeliling anda untuk memperlahankan kenderaan anda.


Jalan condong

Dengan bantuan graviti, anda boleh memperlahankan kenderaan anda dengan ketara. Gunakannya bersama-sama dengan e-brek anda untuk menghentikan kereta anda.


Pengawal atau penghadang di tepi jalan raya.

Editors%2 Fimages%2 F1639040460248 Fast Car On Highway(Kredit Foto: Pexels)

Mengisar halangan-halangan ini boleh membantu memperlahankan kenderaan anda, dengan kos kerosakan fizikal pada kereta anda. Sekatan jalan raya juga merupakan alternatif. Apabila menghampiri halangan ini, ingat untuk mengisarnya pada sudut pepenjuru.


Pokok renek dan semak belukar

Editors%2 Fimages%2 F1639040542984 Shrubs By The Road(Kredit Foto: Pexels)

Anda juga boleh memandu kereta anda ke dalam pokok renek dan semak belukar untuk memperlahankan kelajuan anda. Elakkan pokok besar jika boleh dan pastikan anda hadapinya dengan meletakkan kenderaan anda di tengah-tengah halangan.


Melanggar kereta lain

Editors%2 Fimages%2 F1639040864825 Back Of Bmw(Kredit Foto: Pexels)

Sering digunakan sebagai pilihan terakhir, anda boleh menggunakan kenderaan lain untuk memperhentikan kereta anda. Apabila berbuat demikian, cuba langgar kawasan petak belakang kereta itu. Dengan cara ini, pemandu lain akan lebih mudah mengawal kenderaannya.


Adakah anda mempunyai sebarang petua yang ingin anda tambahkan? Kongsi mereka dengan kami di bahagian komen di bawah.


Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: 6 Safety Tips When Selling Your Car in Malaysia

0 Comments