JPJ Memberi Amaran Kepada Pemandu Mengenai Peraturan Mewarna Tingkap

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 25 Oct 2023

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) telah mengeluarkan amaran tegas kepada pemandu yang melanggar peraturan berkaitan dengan tinted cermin kereta, menekankan bahawa mereka yang melanggar akan dikenakan denda dan berisiko dipenjarakan.

JPJ telah merujuk kepada Peraturan Cermin Kenderaan Bermotor (Pengharaman Jenis Tertentu Kaca) 1991, yang telah dipinda empat tahun lalu. Peraturan terkini ini kini menetapkan bahawa transmisibiliti cahaya yang kelihatan (VLT) untuk cermin hadapan kenderaan sepatutnya tidak kurang dari 70%, dan sekurang-kurangnya 50% untuk cermin bahagian depan.

Menurut FMT, sesiapa yang melanggar peraturan ini mungkin dikenakan denda sehingga RM2,000 atau dipenjarakan selama enam bulan bagi kesalahan pertama. Kesalahan berikutnya mungkin membawa hukuman yang lebih berat, termasuk denda sehingga RM4,000 dan penjara selama 12 bulan.

Penting untuk diperhatikan bahawa peraturan tidak mengenakan had pada VLT untuk cermin sisi belakang dan cermin hadapan belakang kenderaan, seperti yang diperjelaskan oleh JPJ.

Sekatan tinted cermin bertujuan untuk memastikan kejelasan penglihatan pemandu dan keselamatan jalan raya, seperti yang dijelaskan oleh Wong Shaw Voon, Pengerusi Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros). 


Wong menjelaskan, "Peraturan untuk cermin hadapan menetapkan bahawa ia mesti membenarkan sekurang-kurangnya 70% cahaya untuk melalui kerana di situlah pemandu utamanya memandang, dan mereka memerlukan pandangan yang jelas untuk mengesan bahaya yang mungkin. Keperluan VLT 50% untuk cermin sisi depan adalah untuk meningkatkan penglihatan, kerana bahaya boleh datang dari sisi. Cermin sisi belakang dan cermin hadapan belakang boleh mempunyai VLT 0% kerana pemandu utamanya memberi tumpuan kepada apa yang berada di hadapan."

Peraturan ini terpakai kepada semua pemandu kereta, dengan beberapa pengecualian, seperti yang dinyatakan oleh pakar keselamatan jalan Universiti Putra Malaysia, Law Teik Hua. Law menekankan bahawa pengecualian mungkin diberikan atas alasan perubatan apabila pemandu memerlukan pengehadan kepada cahaya matahari, dan mereka mesti mendapatkan syor daripada pakar perubatan dan mengemukakannya kepada JPJ untuk mendapatkan pengecualian tersebut.

Beliau juga menekankan bahawa peraturan tinted berasaskan standard Britain, yang memberi tumpuan kepada keselamatan dan keselamatan. Walaupun terdapat perbezaan berbanding negara-negara lain seperti Jepun dan China, objektif utama adalah meningkatkan keselamatan dan keselamatan.

Law menekankan bahawa cara paling boleh dipercayai untuk menilai kegelapan tint adalah dengan memeriksa peratusan VLT, yang mengukur jumlah cahaya yang kelihatan yang boleh menembusi cermin berlapis. Pemandu boleh berbuat demikian dengan merujuk kepada dokumen atau bungkusan yang disediakan oleh pengeluar filem tinted, yang seharusnya mengandungi butiran yang berkaitan, atau dengan melawat kedai automotif yang dilengkapi dengan meter VLT.


Sebagai respons kepada kajian yang mendedahkan penjualan filem tinted di platform e-dagang, Law menekankan bahawa kadar pematuhan yang rendah sering disebabkan oleh persepsi bahawa penguatkuasaan adalah longgar. Untuk merencanakan pelanggaran, beliau mencadangkan agar agensi penguatkuasaan undang-undang sentiasa berwaspada melalui sekatan jalan dan pemeriksaan berkala untuk menguatkuasakan peraturan tinted.

Beliau juga mendesak kerajaan untuk mengawal bengkel dengan melaksanakan keperluan lesen dan standard kualiti, sambil mengenakan hukuman kepada mereka yang tidak mematuhi, termasuk denda, penangguhan lesen, atau penutupan kedai.


Ingin tahu nilai kereta anda sekarang? Klik disini untuk mendapakat pernilaian percuma. https://bit.ly/Hassle-Free-Valuation

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments