BYD Mempersembahkan Sea Lion 07, Saingan Kepada Tesla Model Y

Diterbikan oleh pada

BYD telah memperkenalkan model terbarunya, Sea Lion 07, menandakan kemunculannya dalam sektor SUV elektrik bandar bersaiz sederhana. Diperkenalkan di Pameran Automotif Antarabangsa Guangzhou 2023, ini menandakan perintis BYD dalam persaingan langsung dengan Tesla dalam arena automotif yang baru.

Dicipta di bawah arahan Wolfgang Egger, bekas pereka ketua di Audi dan Lamborghini, Sea Lion 07 memamerkan reka bentuk unik dengan lima batang roda yang terinspirasi daripada pergerakan lincah singa laut melompat ke dalam air. Perkenalannya berlaku selepas kempen jolokan BYD menjelang pameran automotif tersebut.

Sebagai sebahagian daripada siri Ocean bersama model seperti Dolphin hatchback dan Seal sedan, Sea Lion 07 dianggap untuk menetapkan gaya yang berbeza dalam siri tersebut dan memperkenalkan subset baru EV. Dengan dimensi 4,830 mm panjang, 1,925 mm lebar, dan 1,620 mm tinggi, ia meletakkan dirinya sebagai pesaing kepada Model Y Tesla (panjang - 4,760 mm, lebar - 1,921 mm, tinggi - 1,624 mm).

Menggunakan platform e-BYD 3.0, Sea Lion mengintegrasikan tren kuasa elektrik 8-in-1, menjanjikan peningkatan dalam julat, keselamatan, dan prestasi dalam suhu yang lebih rendah. Walaupun gambaran dalaman yang terperinci dan spesifikasi teknikal masih tertunggu, laporan menunjukkan ia akan ditawarkan dalam konfigurasi penggerak roda depan satu motor atau penggerak roda empat dua motor.

Di China, Sea Lion 07 berharga dari 200,000 yuan (sekitar RM130k), menjadi alternatif yang kompetitif kepada Model Y Tesla, yang berharga pada 266,400 yuan (RM173k) dalam pasaran China. Mengambil kira siri Ocean BYD sudah termasuk Dolphin, ada potensi untuk Sea Lion 07 memasuki pasaran Malaysia, di mana Model Y boleh didapati bermula pada RM199k.

BYD telah mengalami kejayaan yang signifikan dalam pasaran EV, menjual lebih daripada 165,500 kenderaan elektrik sepenuhnya pada bulan Oktober sahaja dan melintasi penjualan 1.2 juta EV untuk tahun ini. Dengan hasrat untuk mengecilkan jurang dengan Tesla, yang menghantar 435,059 kenderaan dalam suku ketiga, BYD hampir sama dengan penghantaran 431,603 EV. Pelancaran Sea Lion 07 menunjukkan hasrat yang mantap BYD untuk menantang dominasi Tesla dalam pasaran kenderaan elektrik.

Ingin tahu nilai kereta anda sekarang? Klik disini untuk mendapakat pernilaian percuma. https://bit.ly/Hassle-Free-Valuation

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments