Pembangunan SUV Volkswagen Scout Electric Sedang Disumber Luar

Diterbikan oleh pada

Kumpulan Volkswagen dilaporkan telah memutuskan untuk outsourcing pembangunan SUV elektrik Scout yang akan datang bersama trak, dengan menjalin perjanjian dengan Magna Steyr untuk membina kedua-dua model tersebut dengan nilai sekitar €450 juta (kira-kira RM2,307,300,007). Perjanjian besar ini menandakan kerjasama penting antara raksasa automotif Jerman dan Magna Steyr, pengeluar kontrak terkemuka yang berpusat di Graz, Austria.

Penghidupan semula jenama Scout oleh Volkswagen diumumkan pada Mei 2022, merangkumi rancangan untuk melancarkan trak pikap elektrik dan SUV pada tahun 2026. Selepas itu, CEO Scott Keogh dilantik pada bulan Julai, kilang perakit baharu di Blythewood, South Carolina diumumkan, dan Chris Benjamin dilantik sebagai Ketua Reka Bentuk pada Mei 2023. Walau bagaimanapun, terdapat perubahan baru-baru ini dalam projek ini dengan keputusan untuk mengeksport proses pembangunan.

Magna Steyr, terkenal dengan kepakaran dalam pengeluaran kontrak, dipercayakan untuk membina SUV dan trak elektrik untuk Scout Motors. Perjanjian €450 juta ini meletakkan Magna Steyr sebagai penyumbang penting kepada pembangunan kenderaan elektrik ini. Dengan sejarah dalam memasang kenderaan sejak akhir 1970-an, Magna Steyr telah membina pelbagai model, termasuk Mercedes-Benz G-Class yang ikonik, dan kini terlibat dalam pengeluaran model-model seperti Toyota Supra/BMW Z4, Jaguar’s E-Pace dan I-Pace, dan Fisker Ocean.

Pengeluaran SUV elektrik Scout dan trak dijadualkan akan bermula menjelang akhir tahun 2026 di kilang perakit baharu di South Carolina. Merangkumi kira-kira 1,600 ekar, fasiliti tersebut akan mempunyai kapasiti tahunan lebih dari 200,000 unit, mencipta lebih daripada 4,000 pekerjaan tetap. Kenderaan-kenderaan ini akan menggunakan platform EV yang khusus, menjanjikan keupayaan yang signifikan dan kemahiran melalui medan tidak rata, seperti yang dinyatakan sebelum ini oleh Scout Motors.

Nama "Scout" menjadi sebahagian daripada Kumpulan Volkswagen melalui pembelian pengeluar kenderaan komersial AS, Navistar, pada akhir 2020. Navistar, ditubuhkan pada tahun 1986, menggantikan syarikat International Harvester yang asalnya memiliki hak ke atas nama "Scout".

Ingin tahu nilai kereta anda sekarang? Klik disini untuk mendapakat pernilaian percuma. https://bit.ly/Hassle-Free-Valuation

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!


Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments