Bateri Mati? Ikutlah Langkah - Langkah Ini

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 24 Jan 2024

1. Bertenang

Langkah pertama anda ialah untuk tetap tenang. Masalah bateri kong adalah perkara biasa, dan ini bukanlah penghujung dunia. Ambil nafas dalam; kita boleh atasi ini!

2. Kenalpasti Masalah

Apabila anda memusingkan kekunci, adakah lampu, radio, atau alat elektronik lain berfungsi? Jika berfungsi, mungkin bateri anda tidak sepenuhnya kong.

3. Cuba Langkah Langkah Mulakan

Jika lampu berfungsi, anda boleh mencuba langkah langkah untuk memulakan kereta anda semula. Cari kawan yang mempunyai kereta yang berfungsi, ambil wayar lompat, dan ikuti langkah-langkah berikut:

 • Sambungkan klip merah ke terminal positif (+) bateri yang kong anda.
 • Sambungkan klip merah yang lain ke terminal positif bateri yang berfungsi.
 • Sambungkan klip hitam ke terminal negatif (-) bateri yang berfungsi.
 • Sambungkan klip hitam yang lain ke bahagian logam yang tidak berlapis cat pada kereta
 • anda (bukan pada bateri yang kong).
 • Hidupkan enjin kenderaan yang berfungsi dan biarkan berjalan selama beberapa minit.
 • Cuba hidupkan kereta anda. Jika berfungsi, bateri anda memerlukan bantuan tambahan.  4. Panggil Bantuan
  Jika usaha memulakan kereta tidak berjaya atau lampu anda tidak menyala sama sekali, mungkin sudah tiba masanya untuk memanggil bantuan profesional. Banyak program bantuan jalanraya boleh membantu anda memulakan kereta atau menggantikan bateri.

  TukarBateri adalah salah satu perkhidmatan yang menawarkan bantuan di mana para profesional akan datang kepada anda untuk membantu menyelesaikan masalah ini. Mereka menawarkan penukaran bateri dengan penghantaran dan pemasangan percuma dalam masa 30 minit, di seluruh Semenanjung Malaysia, walaupun jika anda terkandas di tepi jalan.

  Salah satu kelebihan menggunakan TukarBateri.com.my ialah anda akan mendapatkan pemeriksaan kesihatan bateri kereta percuma. TukarBateri.com.my adalah penyelesaian tunggal untuk semua kebimbangan berkaitan dengan bateri kereta anda.

  Bateri kereta yang kong mungkin menyusahkan, tetapi ini adalah masalah yang boleh diuruskan. Dengan tetap tenang, mencuba langkah langkah untuk memulakan kereta, dan mengetahui bila perlu meminta bantuan, anda boleh kembali ke jalan dengan cepat. Dan jangan lupa, penyelenggaraan berkala dan beberapa tabiat baik boleh menjaga kesihatan bateri anda dan menjadikan kereta anda berfungsi lancar. Anda mampu untuk mengatasi ini!


  [cta_sell_car]
  Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami..


  Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments