KPDN Menafikan Khabar angin Media Sosial Potong Subsidi Diesel

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 15 Dec 2023

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDN) Malaysia telah menolak desas-desus yang beredar di media sosial mengenai penghentian subsidi diesel untuk kenderaan bermula 1 Januari 2024.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada 12 Disember, seperti yang dilaporkan oleh Bernama, kementerian menjelaskan bahawa dakwaan-dakwaan ini tidak berasas. Mereka menekankan bahawa projek perintis semasa bertujuan menilai keberkesanan kad armada dan sistem MySubsidi Diesel, melibatkan enam syarikat dengan kuota tangki skid yang akan berakhir pada 14 Januari. Secara pentingnya, inisiatif ini tidak memberi kesan kepada pemilik kenderaan diesel individu.

Dengan menekankan keperluan menilai sistem-sistem ini bagi kecekapan dan kesesuaian mereka dengan objektif yang dijangka dalam penyusunan semula subsidi diesel, kementerian menyeru agar maklumat yang tidak jelas atau menyesatkan tidak disebarkan. Mereka memastikan bahawa pengumuman rasmi mengenai penyusunan semula subsidi diesel akan dikeluarkan secara bersama oleh kementerian dan Kementerian Kewangan selepas selesai sesi-sesi libat menyibukkan dan ujian pelaksanaan kad armada dan sistem MySubsidi Diesel.

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments