mReview: 2023 BYD Seal Performance - Sealing The Deal

Diterbikan oleh pada
Editors%2 Fimages%2 F1703427860766 M Review+2023+Byd+Seal+ +Sealing+The+Deal+ +FeaturedPenyertaan BYD dengan model Seal menandakan kedatangan jenama ini sebagai pesaing yang sah terhadap pengeluar kereta elektrik premium.

Kali terakhir saya mengendalikan produk BYD adalah e6 generasi pertama pada tahun 2020, dan walaupun pengalaman itu tidak sepenuhnya tidak menyenangkan, ia membuat saya rasa bahawa perkara-perkara boleh dilakukan dengan lebih baik. Hanya tiga tahun kemudian, keinginan saya telah terpenuhi, kerana kereta BYD baru ini mewakili perubahan paradigma dalam jenama tersebut.

Berbanding dengan kereta BYD generasi pertama di pasaran kita yang membangkitkan soalan asas mengenai reka bentuk dan pembinaan dalaman, model BYD Seal yang baru ini adalah produk lengkap yang memberikan keyakinan kepada anda tentang kualiti pembinaan yang hebat dan ciri-ciri yang banyak. Bahan dan sentuhan pada tahap yang sama dengan kereta elektrik premium dalam kelasnya.

Sebaliknya, Seal menggalakkan soalan-soalan pada tahap yang lebih tinggi, seperti adakah ia mempunyai dinamik pemanduan yang betul, teknologi bateri yang baik, dan semua ciri teknologi moden yang diperlukan. Dan amaran, BYD Seal memberikan prestasi yang cemerlang dalam semua aspek ini!

Varian Prestasi Seal adalah kereta elektrik sebanyak 523bhp yang mencapai 0-100km/h dalam masa 3.8 saat.

Selain daripada pecutan yang benar-benar adiktif dari BYD Seal (0-100km/h hanya mengambil masa 3.8 saat oleh varian Prestasi 523bhp dengan sistem penggerak empat roda yang diuji di sini), ini adalah kereta elektrik dengan taburan berat yang sempurna 50:50, suspen belakang dan kuda-kuda depan yang memberikan penanganan yang mengejutkan baik.

Dari pengalaman saya, spesifikasi Prestasi, yang dilengkapi dengan vektor tork dan Sistem Kawalan Badan Pintar BYD yang menyediakan tetapan pelindung khas, adalah penggerak yang pantas, baik dalam lurus maupun selekoh.

BYD membina papan pemuka yang impian untuk Seal, lengkap dengan skrin sentuh 15.6-inci.

Apabila digunakan dengan kuat, tayar akan mula berderau, tetapi kereta tidak benar-benar melanggar laluan, kerana komputer akan berfungsi dengan cara yang tidak terlalu tiruan untuk memastikan anda bergerak ke arah yang anda pemandu.

Walau bagaimanapun, saya rasa varian Premium dan Dinamik yang berkemudi roda belakang lebih menyeronokkan untuk dikendalikan. Walaupun anda akan berkorban pada pecutan yang sangat pantas dari varian Prestasi empat roda (dan itu juga menyeronokkan dengan haknya), anda akan mendapatkan Seal yang benar-benar menekankan keseimbangan berat kereta yang indah, berputar dengan cara yang sangat semulajadi apabila anda melepasi had cengkaman.

Kerusi hadapan dramatik Seal juga mempunyai penghawa dingin dan sangat selesa.

Jangan bayangkan bahawa kereta elektrik bergaya ini adalah pembunuh kereta sukan sepenuhnya. Anda mungkin mampu menandingi sejumlah kereta sukan yang dibina khusus, tetapi pemanduan Seal masih lebih tertumpu kepada keselesaan sebagai keutamaan. Walaupun gulingan badan dikawal dengan baik untuk kereta yang mempunyai berat lebih dari 2.1 tan, Seal masih mengalami gerak dan gulingan lebih daripada yang anda inginkan dalam kereta bersifat sukan.

Buatlah perjalanan yang lebih perlahan dan anda akan menghargai reka bentuk dalaman yang baik. Bahan-bahan terasa kukuh dan sentuhan lembut, dan kerusi kulit elektrik berquilting di bahagian hadapan juga mempunyai pemanasan dan penghawa dingin.

Kabin Seal direka bentuk dengan baik, dibina dengan baik, dan dilengkapi dengan baik.

Cockpit pemandu juga memberikan rasa yang baik. Sebagai contoh, berbeza dengan Tesla Model 3 yang baru diperbaharui, anda masih mendapat penggera fizikal dengan kesan kristal, dan kawalan isyarat dan wiper berada di tempat yang anda jangka - pada tuas di sepanjang tiang stereng.

Moonroof panorama mempunyai sekeping kaca berterusan, tanpa berpilin menghalang pandangan anda ke langit. Sebagai pemandu yang mempunyai kemewahan menyalakan kerusi berhawa, saya dapat melaporkan bahawa atap kaca itu cukup ditonkan untuk menolak haba walaupun jika anda memarkir di bawah matahari petang yang panas. Penumpang belakang saya mendakwa mereka agak terjejas oleh haba sisa, walaupun mereka mempunyai cukup ruang kaki dan kepala untuk bersantai.

Seal mempunyai bonet hadapan 50 liter untuk melengkapkan bagasi 400 liter yang berguna.

Anda juga boleh mengaktifkan pembantu BYD maya anda melalui skrin sentuh 15.6-inci yang boleh diputar untuk menurunkan suhu, atau mungkin mengaktifkan penapis udara PM2.5, atau mengecas telefon anda tanpa wayar dengan dua dulang pengecas yang disediakan.

Apabila sampai pada mengisi kereta, anda boleh mengisi dari 30% hingga 80% dalam masa 26 minit sahaja, pada kadar cas DC maksimum 150kW, berkat bateri Blade buatan BYD, yang juga merupakan struktur integral kereta.

Editors%2 Fimages%2 F1703428243646 D38 V2079 Fotor

Jarak rasmi (WLTP kombinasi) yang diberikan untuk BYD Seal Prestasi adalah 520 kilometer, walaupun ia cenderung berkurang lebih cepat jika anda mengegasnya.

Ada sesuatu yang agak istimewa tentang BYD Seal. Bukan sahaja ini merupakan produk premium yang meyakinkan, dengan asas yang kukuh dalam kejuruteraan rangka dan teknologi. 

Editors%2 Fimages%2 F1703428316671 D38 V2076 Fotor

Kenderaan elektrik cenderung menghasilkan respons tertentu dari peminat kereta petrol puristik, dengan istilah seperti "tanpa jiwa" dan "vanila" terlintas dalam fikiran. Tetapi BYD Seal sebenarnya tidak vanila. Masih ada ruang untuk menjadi produk yang lebih baik - sebagai contoh, antara muka pengguna sistem hiburan boleh diperbaiki, dan masih terdapat beberapa bahagian "Chinglish" dalam mesej amaran.

Pada akhirnya, saya mendapati BYD Seal adalah alternatif yang sah kepada kenderaan elektrik premium di pasaran. Ada sesuatu tentang BYD Seal yang “seal the deal” kepada saya.

BYD Seal Performance
Motor:
Permanent magnet 
synchronous motor
Charging Rate:
150 kW DC, 7 kW AC
Power & Torque:
390kW (523 bhp) & 670 Nm
Transmission:
Single-speed
Driven Wheels:
All
Consumption:
5.49 km/kWh
0-100 km/h:
3.8 seconds
Top Speed:
180 km/h
Battery Capacity:
82.56 kWh
Dimensions (L x W x H):
4,800 mm x 1,875 mm x 1,460 mm
Wheelbase:
2,920 mm
Cargo Capacity:
400 (rear) + 50 litres (frunk)
BYD Seal Pricing
BYD Seal Premium:
RM179,800
BYD Seal Performance:
RM199,800

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments