PM Berminat Merundingkan Semula Konsesi Tol Lebuhraya Kuala Lumpur

Diterbikan oleh pada

Perdana Menteri Anwar Ibrahim telah mengumumkan kemungkinan untuk mengkaji semula konsesi tol bagi lebuh raya di kawasan Kuala Lumpur pada masa akan datang, bergantung kepada penambahbaikan dalam situasi kewangan negara.

Seperti yang dilaporkan oleh FMT, Anwar bersetuju dengan pandangan umum bahawa terlalu banyak tol di sekitar ibu negara pada masa ini. Beliau mengakui bahawa jika kerajaan ingin mengetepikan tol, pampasan akan diperlukan bagi pemberi konsesi. Walaupun obligasi kontrak sedia ada dengan pemberi konsesi ini kini mengikat, Anwar menyatakan keyakinannya bahawa rundingan semula boleh berlaku apabila kekuatan kewangan negara meningkat.

Semasa sesi dialog di pameran Madani Rakyat, Anwar membincangkan isu berkaitan tol sebagai cabaran yang diwarisi daripada pentadbiran sebelumnya. Beliau menyorot rundingan berterusan yang dimulakan oleh kerajaan pada 17 November dengan pemberi konsesi lebuh raya untuk mengubahsuai tol bagi 19 lebuh raya.

Abdul Rahman Mohamad, bekas timbalan menteri kerja, sebelum ini menyatakan bahawa 19 lebuh raya yang sedang dalam rundingan merangkumi yang dikelola oleh pelbagai entiti seperti Amanat Lebuhraya Rakyat, Projek Lintasan Kota Holdings, IJM Corporation, Anih Bhd, dan PLUS Malaysia, merangkumi pelbagai lebuh raya penting di kawasan Kuala Lumpur.

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments