Audi Q6 E-Tron 2025: Mengungkapkan Visi Elektrik Audi

Diterbikan oleh pada

Pelancaran Audi Q6 E-Tron baru mendedahkan seni bina Premium Platform Elektrik terkini Audi, juga terdapat dalam Porsche Macan EV, kini dihiasi dengan logo Audi untuk kali pertama. Beroperasi pada sistem 800 volt, seni bina ini mempunyai dua motor elektrik yang cenderung ke belakang, mengoptimumkan kuasa dan taburan berat kenderaan.

Semasa pelancaran, Q6 E-Tron akan menawarkan dua trim: Q6 standard dan SQ6 yang berorientasikan prestasi. Kedua-dua varian dilengkapi dengan bateri 100 kWh (94.9 kWh bersih). Kemudian, trim Sportback akan diperkenalkan, bersama dengan versi pacuan roda belakang yang bertujuan untuk memperluaskan jangkauan.

Di Amerika Utara, Q6 E-Tron memberikan kuasa gabungan 422hp, peningkatan 40hp berbanding model Eropah. SQ6 yang lebih berprestasi memiliki 483hp, menyediakan akselerasi yang diperbaiki melalui kawalan pelancaran. Audi mendakwa Q6 dapat mempercepat dari 0 hingga 100km/j dalam masa kira-kira 5.0 saat dengan kawalan pelancaran, manakala SQ6 mencapai ini dalam hanya 4.2 saat.

Q6 E-Tron standard mempunyai jangkauan anggaran 482km, dengan anggaran jangkauan SQ6 masih tertunggu. Kedua-dua trim berkongsi bateri yang sama, dengan SQ6 mungkin menawarkan jangkauan yang sedikit kurang. Perlu ditekankan adalah keupayaan cas 800-volt Q6 E-Tron, membolehkan cas dari 10 hingga 80 peratus dalam hanya 21 minit menggunakan pengecas pantas DC yang mampu menarik 270 kW.

Dibina atas seni bina PPE, Audi Q6 E-Tron mengoptimumkan pembungkusan elektrik sambil memberikan dinamik pemanduan yang kukuh. Ciri-ciri yang mencolok termasuk lengan kawalan depan yang diletakkan di hadapan lengan suspensi untuk penempatan bateri yang lebih baik dan rak stereng tetap untuk pengawalan yang diperbaiki. Selain itu, tayar belakang yang lebih lebar meningkatkan prestasi.

Selain prestasi, Q6 E-Tron mengintegrasikan teknologi terkini, termasuk seni bina E3 (End-to-End Electronic) yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan. Sistem ini menguruskan pelbagai sistem berasaskan Android dan menawarkan cadangan proaktif berdasarkan tingkah laku yang dipelajari. SUV ini juga dilengkapi dengan skrin digital, termasuk paparan pemandu 11.9-inci, paparan penumpang 10.9-inci, dan paparan kepala tersisip nyata pilihan.

Butiran harga bagi model Audi Q6 dan SQ6 E-Tron 2025 akan diumumkan lebih dekat kepada tarikh jualan.

Artikel original dan gambar diperolehi dari:

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Pihak Berkuasa Perak Merampas Kereta Mewah Bernilai RM10.4 Juta Atas Duti Tidak Dibayar

0 Comments