Mengoptimumkan perjalanan Hari Raya anda: pengaktifan SmartLane dan tarikh percuma tol

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 3 Apr 2024

Dengan kemaungan cuti Hari Raya Aidilfitri yang semakin hampir, PLUS Malaysia sedang bersiap sedia untuk memastikan perjalanan yang lebih lancar bagi pengguna lebuh raya. Kontraktor lebuhraya tersebut telah mengumumkan pengaktifan lajur tambahan SmartLane di Lebuhraya Utara-Selatan (NSE) untuk menampung peningkatan jangkaan trafik semasa musim perayaan ini.

Source: PLUS

Pengaktifan SmartLane

Sepanjang tempoh ini, jumlah keseluruhan 18 SmartLane akan beroperasi di NSE, terdistribusi secara strategik di kawasan utara, tengah, dan selatan. Pemandu boleh mengharapkan tiga SmartLane di kawasan utara, sembilan di kawasan tengah, dan enam di kawasan selatan. Lokasi terperinci boleh ditemui dalam gambar-gambar yang disertakan.

Tarikh Bebas Tol

Dalam memudahkan lagi perjalanan cuti, Kementerian Kerja Raya telah mengisytiharkan hari bebas tol pada 8 dan 9 April 2024. Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi mengumumkan keputusan ini selepas mesyuarat Kabinet pada bulan Februari. Pengecualian tol akan berkuat kuasa dari 12:01 pagi pada hari Isnin, 8 April, hingga 11:59 malam pada hari Selasa, 9 April.

Pengecualian tol ini hanya terpakai kepada kenderaan Kelas 1 (kenderaan persendirian) di semua plaza tol kecuali yang terletak di sempadan negara, seperti Tol Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Plaza Tol Tanjung Kupang (Linkedua - Second Link).

Jangkaan Tempoh Trafik Puncak

April 2024
F
S
S
M
T
W
T
F
S
S
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

Merah: Tarikh trafik puncak. Hijau: Hari Raya

Tarikh 5, 6, 9, 12, 13, & 14 April dijangka mempunyai trafik puncak dan para pelancong dinasihatkan untuk merancang perjalanan mereka lebih awal dengan pengaktifan SmartLane dan hari bebas tol, pihak berkuasa lebuhraya berkomitmen untuk memudahkan perjalanan yang selamat dan efisien bagi semua semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri. Terus maklum, rancang dengan teliti, dan nikmati perjalanan yang lancar pada musim perayaan ini.

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Download the Motorist App now. Designed by drivers for drivers, this all-in-one app lets you receive the latest traffic updates, gives you access to live traffic cameras, and helps you manage vehicle related matters.Read More: Malaysia’s Mall Parking Rates 2023: Part 1

0 Comments