2024 Mazda CX-5 facelift: juara yang semakin tua atau kuda belang

Diterbikan oleh pada

Iterasi kedua Mazda CX-5, kini dalam tahun ketujuhnya, menerima penyegaran wajah awal tahun ini, yang telah beredar sejak September 2021.

Ini menunjukkan bahawa hayat span SUV keluarga ini sudah hampir berakhir. Oleh itu, seseorang mungkin bertanya-tanya jika ia telah diungguli oleh pesaing yang lebih baru.

Untuk menangani pertanyaan ini, kami baru-baru ini menguji coba model terkini, khususnya varian teratas 2.5 Turbo High AWD, yang dihargai pada RM188,760. Walaupun harga ini mungkin kelihatan tinggi, perlu diingat bahawa SUV segmen C lain, seperti Honda CR-V baru, juga telah melebihi ambang RM190,000, menjadikan kos puncak jajaran relatif standard.

Walaupun reka bentuk CX-5 mungkin terasa akrab kerana kehadirannya di jalan raya, apabila dinilai secara bebas, ia masih menonjolkan daya tarik yang menarik. Garis halusnya dan permukaan yang luas menyumbang kepada penampilannya yang fantastik secara keseluruhan. Penyegaran wajah telah berkesan menyegarkan reka bentuk, termasuk grafik lampu hadapan dan lampu belakang yang lebih tegas berbentuk L, grill yang lebih besar dan menonjol, dan reka bentuk bumper yang lebih bersih.

Di dalam, CX-5 mengekalkan atmosfera premiumnya dengan ruang dalam yang baik dibina, kini diperkaya dengan ciri-ciri tambahan seperti paparan instrumen digital tujuh inci, paparan kepala atas, dan kerusi yang direka semula. Walau bagaimanapun, walaupun dalam model tier tertinggi ini, beberapa ciri yang diingini tiada, termasuk paparan infotainment 10.25 inci yang lebih besar, sistem bunyi Bose, dan sebarang bentuk fungsi pembukaan pintu belakang tanpa tangan.

Untungnya, di bawah kap, CX-5 membanggakan kebermodenan dengan enjin empat silinder turbocharged Skyactiv-G 2.5 liter, menghasilkan kuasa yang kukuh sebanyak 231 PS dan tork sebanyak 420 Nm. Dipadankan dengan kotak gear automatik enam kelajuan standard dan penggerak semua roda yang menampilkan pengedaran tork yang berubah-ubah, ia memecut dari sifar hingga 100 km/j dalam masa 8.8 saat dan mencapai penggunaan bahan api yang diklaim sebanyak 9.1 liter setiap 100 km pada kitaran WLTP.

CX-5 dengan jelas mempunyai beberapa sifat yang patut dipuji, tetapi persoalannya masih belum terjawab: adakah ia benar-benar boleh bersaing dengan tawaran terkini dari pesaingnya? Selain itu, dengan automobil semakin menggabungkan teknologi canggih, adakah terdapat daya tarikan yang semakin meningkat untuk pendekatan yang lebih tradisional yang ditunjukkan oleh Mazda?

Walaupun CX-5 mungkin kurang beberapa ciri tepi yang terkini yang terdapat dalam model-model baru, popularitinya yang berterusan menunjukkan bahawa masih terdapat pasaran yang besar untuk gabungan kebolehan, kerajinan, dan keseronokan pemanduanannya. Di dalam landskap yang dipenuhi dengan kenderaan bertenaga teknologi, tumpuan Mazda kepada reka bentuk yang kekal, kejuruteraan yang kukuh, dan dinamika pemanduan mungkin memang berkekalan dengan pengguna yang mencari pengalaman pemanduan yang lebih otentik. 

Pada akhirnya, sama ada CX-5 dapat mengekalkan relevansinya di tengah-tengah persaingan yang berkembang bergantung kepada sejauh mana ia menyeimbangkan tradisi dengan inovasi untuk memenuhi tuntutan yang berubah dari pemandu moden.


Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.Bacaan Tambahan: Proton S70 mengubah suai kesempurnaan sedan

0 Comments