Panduan Pemandu untuk memahami tanda-tanda jalan raya dan lebuh raya Malaysia

Diterbikan oleh pada . Dikemas kini pada 7 May 2024

Sumber: Coretan Perjalanan Zuldeanz 

Papan Tanda Jalan dan Lebuhraya di Malaysia

Jalan-jalan dan lebuh raya Malaysia sentiasa sibuk dengan trafik, oleh itu, untuk memastikan perjalanan yang lancar dan selamat, memahami pelbagai papan tanda jalan raya adalah penting. Papan-papan ini, diletakkan secara strategik sepanjang jalan, menyampaikan maklumat penting kepada pemandu, menjaga agar semua orang dimaklumkan dan kemalangan dielakkan.

Panduan ini akan menyediakan anda dengan semua pengetahuan yang anda perlukan untuk memahami papan tanda jalan raya Malaysia, mengubahnya dari simbol yang membingungkan menjadi arahan yang jelas.

1. Fahami Warna

Salah satu perkara pertama yang akan anda perhatikan tentang papan tanda jalan raya Malaysia adalah warnanya. Berikut adalah penerangan tentang apa yang disimbolkan oleh setiap warna:

Biru untuk Jalan Raya Biasa

Warna yang paling biasa anda akan lihat adalah biru. Papan-papan ini digunakan di jalan persekutuan, negeri, dan bandar. Mereka menyediakan maklumat penting seperti arah, destinasi, dan nama jalan. Jadi, jika anda mencari jalan ke pusat bandar atau cuba mencari jalan tertentu, perhatikan papan-papan biru ini.

Hijau untuk Lebuh Raya

Jika anda sedang melajukan kenderaan di lebuh raya bertol atau lebuh raya pantas, papan-papan hijau akan menjadi rakan anda. Papan-papan ini biasanya menunjukkan destinasi dan nombor-nombor keluar penting. Jadi, apabila tiba masanya untuk keluar dari lebuh raya, anda akan tahu dengan tepat papan hijau mana yang perlu diperhatikan.

Merah Jambu untuk Tempat Rekreasi/ Tempat Pelancongan

Katakan anda merasa berani dan mahu meneroka beberapa tempat pelancongan yang menarik atau berehat di kawasan rekreasi. Papan-papan merah jambu dengan huruf putih adalah senjata rahsia anda! Papan-papan ini menunjukkan arah kepada anda untuk berseronok dan berehat, memastikan anda tidak terlepas melihat permata tersembunyi Malaysia.

Jadual di bawah menunjukkan pelbagai jenis warna papan tanda

Terdapat beberapa warna tambahan yang mungkin anda jumpai;

Putih dengan Huruf Biru

Papan tanda ini menandakan kawasan kediaman, memberitahu anda bahawa anda telah mencapai zon kejiranan atau papan tanda untuk destinasi utama.

Putih dengan Huruf Hijau

Perlu mencari bangunan atau mercu tanda tertentu? Perhatikan papan-papan putih dengan huruf hijau.

Hijau dengan Huruf Kuning

Papan-papan ini menandakan bangunan kerajaan atau institusi, membantu anda menavigasi bahagian rasmi Malaysia.

Jadual di bawah menunjukkan warna tambahan yang mungkin anda hadapi.

2. Fahami Bentuk

Sama seperti warna, bentuk papan tanda juga mempunyai makna:

Berhenti dan Teruskan

Papan-papan bulat adalah bahasa universal untuk berhenti dan mengatakan tidak. Papan-papan berhenti dan larangan masuk menggunakan bentuk yang jelas dan tidak dapat disalahgunakan ini untuk memastikan semua orang memahami mesej.

Maklumat Lebuh Raya

Papan-papan segi empat memastikan anda sentiasa dimaklumkan. Papan-papan ini menunjukkan nombor laluan, destinasi yang akan datang, dan butiran lain yang membantu untuk memandu perjalanan anda.

Amaran Hadapan

Papan tanda berbentuk berlian ada untuk memberi amaran kepada anda tentang potensi bahaya di jalan raya. Jalan licin, batu jatuh, Kerja-kerja pembinaan di hadapan atau selekoh tajam – papan tanda ini menggunakan bentuk berlian untuk menarik perhatian anda dan memastikan anda sentiasa berjaga-jaga.

Beri Laluan dan Aliran

Papan-papan segitiga memainkan peranan penting dalam menguruskan aliran trafik. Papan-papan beri laluan, tanda satu arah, dan tanda menunjukkan arah trafik semuanya menggunakan bentuk segitiga untuk menyampaikan peraturan penting ini.

Jadual di bawah menunjukkan pelbagai jenis bentuk papan tanda

Bonus untuk Pelancong

Bahasa Malaysia, bahasa kebangsaan, adalah bahasa utama yang digunakan di papan tanda jalan. Namun, Malaysia memahami kepentingan pelancongan, oleh itu untuk kawasan penting yang sering dilawati oleh pelawat, terjemahan Bahasa Inggeris sering dimasukkan bersama Bahasa Malaysia. Ini memastikan komunikasi yang jelas dan perjalanan yang lancar untuk semua orang.

3. Papan Tanda Jalan Malaysia yang Biasa

Sekarang apabila anda telah memahami kod warna dan bentuk, mari kita meneroka beberapa papan tanda jalan Malaysia yang paling biasa dan maknanya:

Tanda Wajib

Papan-papan bulat biru dengan simbol putih memberitahu anda apa yang perlu anda lakukan. Perhatikan papan-papan yang menunjukkan arah yang perlu anda ikuti, had laju yang perlu anda patuhi, atau lorong yang perlu anda kekalkan.

Tanda Larangan

Papan-papan bulat merah dengan simbol putih adalah tanda besar "tidak". Tiada tempat letak kereta, tidak boleh membuat pusingan balik, tidak boleh masuk - papan-papan ini tidak memberi ruang untuk salah faham dan memastikan keselamatan di jalan.

Tanda Amaran

Seperti namanya, papan-papan berbentuk berlian kuning ini memberi amaran tentang bahaya yang mungkin berlaku di hadapan. Jalan licin, selekoh tajam, atau kerapu - papan-papan ini menggunakan simbol untuk memberi amaran kepada anda dan menggalakkan keberhatian.

Tanda Maklumat

Papan-papan segi empat biru ini menyediakan maklumat yang berguna, seperti kawasan rehat yang akan datang, hospital, atau stesen minyak. Mereka adalah teman sepanjang jalan anda, memberi maklumat dan menyediakan anda.

Jadual di bawah menunjukkan papan tanda jalan umum Malaysia

*Berikut adalah beberapa papan tanda yang berguna yang boleh anda perhatikan*

Dengan memahami kod warna, bentuk, dan papan tanda biasa yang digunakan di Malaysia, anda telah mengubah simbol-simbol tepi jalan dari yang membingungkan kepada arahan yang jelas. Sekarang, anda boleh menggunakan jalan-jalan Malaysia dengan yakin, memastikan perjalanan yang selamat, bebas stres, dan menyeronokkan. Jadi, pasang tali pinggang keselamatan anda, mula memandu, dan biarkan papan-papan Malaysia membimbing anda ke destinasi seterusnya!

cta_sell_car]

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.

Bacaan Tambahan: Kadar Letak Kereta Malaysia’s Mall 2023: Bahagian 1

0 Comments