Harimau Malaya yang malang terbunuh di Lebuhraya Bentong

Diterbikan oleh pada

Seorang pemandu di Bentong, Pahang, Malaysia, bertembung dengan seekor harimau Malaya yang terancam kritis hari ini, Khamis, 16 Mei 2024. Kejadian itu berlaku di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak berhampiran Lentang.

Harimau dewasa tersebut, yang dianggarkan berusia kira-kira lima tahun, dengan sedih terbunuh dalam kemalangan itu. Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) mengesahkan identiti haiwan itu sebagai harimau Malaya, sebuah spesies dengan populasi yang semakin berkurangan, kurang daripada 200 ekor tinggal di alam liar.

Menurut Rozidan Md Yasin, pengarah Perhilitan, harimau itu kemungkinan berasal dari hutan simpan Bukit Tinggi yang berdekatan. Rakaman dashcam yang beredar dalam talian menunjukkan harimau cuba menyeberang lebuhraya sebelum dilanggar oleh kereta. Nasib baik, pemandu tersebut selamat tanpa cedera.

Kejadian ini mengetengahkan cabaran berterusan kehilangan habitat dan fragmentasi yang dihadapi oleh hidupan liar yang terancam di Malaysia. Ia menjadi pengingat tentang kepentingan laluan selamat bagi haiwan menyeberangi jalan raya dan mengekalkan koridor hidupan liar.

Ciri mWitness Pemandu

mWitness Pemandu, sebuah alat yang membolehkan pemandu yang terlibat dalam kemalangan meminta atau menyediakan bukti video untuk membantu dalam proses tuntutan. 

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Tambah aditif minyak enjin: kawan atau musuh? kebenaran mekanik'

0 Comments