Selimut api kenderaan elektrik (EV)

Diterbikan oleh pada

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (Bomba) baru-baru ini mempersembahkan senjata baru dalam arsenalkan untuk memerangi kebakaran kenderaan elektrik (EV) - selimut api EV. Alat inovatif ini direka untuk menangani cabaran unik yang dibawa oleh kebakaran bateri EV, yang mungkin lebih sukar dipadamkan berbanding kebakaran kenderaan berkuasa petrol tradisional.

Kebakaran EV menyajikan cabaran yang berbeza bagi ahli bomba berbanding kebakaran kereta konvensional. Kebimbangan utama adalah gejala arus terma, di mana pemanasan bateri yang berlebihan memicu tindak balas berantai, menyebabkan seluruh bateri panas dengan cepat dan melepaskan gas yang mudah terbakar.

Selimut api EV adalah sehelai kain khas yang diperbuat daripada kain fiberglass yang dirawat secara khusus untuk suhu tinggi. Semasa kebakaran, ahli bomba menyebarkan selimut tersebut ke atas kenderaan yang terbakar. Selimut bertindak sebagai pemadu haba, menekan bekalan oksigen dan membantu menyejukkan bateri, pada akhirnya menghentikan proses arus terma.

Ciri-Ciri Utama Selimut Api EV yang Dipersembahkan:

Diperbuat daripada kain fiberglass untuk suhu tinggi

Ketebalan: 0.6 mm

Saiz: 6 meter lebar x 8 meter panjang

Berat: 39 kg

Disahkan oleh EN13501-1 dan NFPA 701

Sesuai untuk kebanyakan EV di pasaran

Suhu operasi: Hingga 700°C

Takat lebur: 1,600°C

Pada Februari 2024, SIRIM QAS, sebuah syarikat Malaysia yang pakar dalam ujian dan pensijilan, melancarkan program untuk memastikan kualiti dan keberkesanan selimut api EV. Inisiatif ini, yang disokong oleh Bomba, melibatkan pengujian selimut mengikut piawai tertentu dan pemberian pensijilan kepada produk yang patuh.

Persembahan selimut api EV dan pelancaran program pensijilan SIRIM QAS adalah langkah positif untuk meningkatkan keselamatan kebakaran EV di Malaysia. Langkah-langkah ini akan melengkapi ahli bomba dengan alat dan pengetahuan yang diperlukan untuk bertindak balas dengan berkesan terhadap kecemasan kebakaran EV, menggalakkan keselamatan untuk pengguna EV dan responden pertama.

Untuk maklumat tambahan mengenai selimut api EV dan amalan terbaik keselamatan kebakaran untuk EV, anda boleh meneroka sumber daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (Bomba) atau Persatuan Kenderaan Bebas Sisa Karbon Malaysia (MyZEVA).

Saya mahu mendapatkan harga jualan tertinggi untuk kereta saya dalam masa 24 jam!

Muat turun Motorist App sekarang. Direka oleh pemandu untuk pemandu, aplikasi semua-dalam-satu ini membolehkan anda menerima kemas kini trafik dan suapan terkini daripada kamera trafik langsung, harga petrol yang dikemas kini dan akses pantas kepada rangkaian penuh perkhidmatan berkaitan kenderaan kami.


Bacaan Tambahan: Tambah aditif minyak enjin: kawan atau musuh? kebenaran mekanik'

0 Comments